Η μεγαλύτερη χονδρεμπορική αγορά στον κόσμο μιλάει… γαλλικά (video)

Rungis

Η Διεθνής Αγορά Rungis που βρίσκεται κοντά στο Παρίσι είναι η μεγαλύτερη χονδρεμπορική αγορά οπωροκηπευτικών στον κόσμο, καταλαμβάνοντας έκταση 2.370 τετραγωνικών μέτρων. Από τους πέντε τομείς που περιλαμβάνει (θαλασσινά, κρέατα/εντόσθια, λουλούδια, φρούτα και λαχανικά), εκείνος των φρούτων και λαχανικών είναι ο πιο σημαντικός, καθώς 363 έμποροι διακινούν προϊόντα προερχόμενα απ’ όλον τον κόσμο. Το πρώτο πράγμα στο οποίο πέφτει το βλέμμα του επισκέπτη μπαίνοντας στην αγορά είναι το ευρύτατο φάσμα προϊόντων.

Η αγορά Rungis ήταν πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της γαλλικής μαγειρικής παράδοσης. Είναι εκεί όπου παραλαμβάνονται και δοκιμάζονται νέα προϊόντα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, «ακτινίδια, λαχανικά… μινιατούρες και βρώσιμα λουλούδια ξεκίνησαν την “καριέρα” τους στη Γαλλία, από τη Rungis». Το ίδιο μπορεί να συμβεί για τα μαύρα ραπανάκια και την ποικιλία παντζαριών crapaudines, που είναι από τις νέες αφίξεις.

Το 2016 οι έμποροι της αγοράς πούλησαν 737.268 τόνους λαχανικών. Σε σύγκριση με το 2016 οι πωλήσεις φρούτων αυξήθηκαν κατά 6% και των λαχανικών κατά 2%, με τις ντομάτες να έχουν αυξήσει τις πωλήσεις τους κατά 3,7%, φτάνοντας του 90.000 τόνους. Τα ακτινίδια, τα αβοκάντο και τα σταφύλια ειδικά, υπήρξαν τα πιο δημοφιλή μεταξύ των αγοραστών. Ανάμεσα στα άλλα, οι διαφορετικές υπηρεσίες που έχουν αναπτυχθεί πρόσφατα από τους εμπόρους, όπως είναι η ετοιμασία και η αποστολή των παραγγελιών, εξηγούν την αύξηση των πωλήσεων.

Στο κέντρο του τομέα των οπωροκηπευτικών, μια συγκεκριμένη έκταση καταλαμβάνεται από τα γαλλικά προϊόντα. Στο «Comptoir du Carreau», που αποτελεί καταφύγιο γαλήνης μέσα στο θόρυβο της αγοράς, Γάλλοι παραγωγοί εκθέτουν εποχικά προϊόντα.

Η αγορά Rungis έχει μια ζωντανή ιστορία. Η χονδρική αγορά τροφίμων έχει τις ρίζες της στον 10ο αιώνα, όταν ακόμα ήταν εγκατεστημένη στην περιοχή Halles, στην καρδιά του Παρισιού. Το 1969 η έκταση των 100 τετραγωνικών μέτρων ήταν πολύ μικρή, πλέον, και η αγορά μεταφέρθηκε στο Rungis, και βρίσκεται κοντά στον σιδηρόδρομο, στην εθνική οδό και στο διεθνές αεροδρόμιο Orly.