Η μεταρρύθμιση της νέας ΚΑΠ στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι προτάσεις της Επιτροπής για τα Στρατηγικά Σχέδια και το Περιβάλλον και η ψηφιακή γεωργία στην ατζέντα της συνάντησης

SYMBOULIO

γράφουν οι Χάρης Γκουζιώτης και Φραγκίσκος Γιαννησόπουλος

Η δέσμη για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2020 θα βρεθεί στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο 14/5. Στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν σε ανώτατο επίπεδο περιλαμβάνονται ακόμη το εμπόριο, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσης, το περιβάλλον και η τεχνολογία.

Ειδικότερα, οι υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με το νέο μοντέλο που παρουσιάζεται στην πρόταση της Επιτροπής για τον κανονισμό σχετικά με τα στρατηγικά σχέδια της ΚΑΠ. Επιπλέον, θα συζητήσουν για τη χρηματοδότηση και τη διαχείριση της νέας ΚΑΠ, αλλά και τον κανονισμό που αφορά την κοινή οργάνωση της αγοράς αγροτικών προϊόντων. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή προτείνει μία μεταρρυθμιστική πολιτική, ύψους 365 δισ. ευρώ, με την οποία εισάγεται ένα νέο μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο τα κράτη-μέλη μέσω των στρατηγικών τους σχεδίων θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία τόσο στον τρόπο χρήσης των κεφαλαίων, όσο και στην προσαρμογή των προγραμμάτων τους.

Επιπλέον, ιδιαίτερη μνεία θα γίνει για την πρόσφατα υπογεγραμμένη δήλωση «Ένα έξυπνο και βιώσιμο ψηφιακό μέλλον για την ευρωπαϊκή γεωργία και τις αγροτικές περιοχές», ενώ θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση της Κομισιόν σχετικά με το περιβάλλον και τις ενισχύσεις.

Τέλος, στην ατζέντα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνονται το στρατηγικό σχέδιο «Καθαρός πλανήτης για όλους», ενώ οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά θέματα εμπορίου, ιδίως στον τομέα των φρούτων, και δη των μήλων και αχλαδιών, αλλά και στην ανάγκη απλούστευσης του επόμενου Ευρωπαϊκού Ταμείου Θαλάσσης και Αλιείας.