Kαρυδιά: Μέτρα από την αρχή της βλάστησης

Kαρυδιά: Μέτρα από την αρχή της βλάστησης

Ευάλωτη σε «επιθέσεις» βακτηρίων και μυκήτων, η καρυδιά χρήζει, κυρίως την περίοδο της άνοιξης, δέουσας προσοχής. Και όχι άδικα, αφού οι καιρικές συνθήκες, με την ατμοσφαιρική υγρασία να είναι υψηλή αυτή την εποχή, ευνοούν στην ανάπτυξη δύο σοβαρών ασθενειών, της βακτηρίωσης και της ανθράκωσης. Σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο προστασίας φυτών και ποιοτικού ελέγχου Βόλου, «η προστασία της καλλιέργειας είναι απαραίτητη από την έναρξη της βλάστησης, η οποία έχει ξεκινήσει στις πρώιμες ποικιλίες».

Η πρόληψη, χωρίς αμφιβολία, αποτελεί και την καλύτερη απάντηση σε ό,τι μπορεί να απειλήσει το συγκεκριμένο ακρόδρυο δέντρο. Όπως εξηγούν οι γεωπόνοι του κέντρου Βόλου, η αντιμετώπιση της βακτηρίωσης βασίζεται στην προληπτική εφαρμογή χαλκούχων σκευασμάτων στα ευαίσθητα βλαστικά στάδια. Οι ψεκασμοί ξεκινούν ταυτόχρονα με την έναρξη της βλάστησης και συνεχίζονται ανά 7 με 15 ημέρες –ανάλογα πάντα με τις καιρικές συνθήκες– μέχρι να ολοκληρωθεί η καρπόδεση.

Να σημειωθεί ότι με αυτούς τους ψεκασμούς, η καρυδιά προστατεύεται και από την ανθράκωση, η οποία προκαλείται από τον μύκητα Gnomonia leptostyla. Σημειώνεται ότι το πιο ευαίσθητο βλαστικό στάδιο της καρυδιάς είναι όταν ανθίζουν τα θηλυκά άνθη, οπότε και πρέπει να χρησιμοποιείται μικρότερη δόση φαρμάκου προκειμένου να μη μειωθεί η βλαστικότητα των γυρεόκοκκων. Οι γεωπόνοι συνιστούν προληπτικά μέτρα και για τις ασθένειες του κορμού του δέντρου, αλλά και του ριζικού του συστήματος.

Προστασία από βαθύ σχίσιμο του φλοιού

Να αποφεύγεται η πυκνή φύτευση προκειμένου, με το κατάλληλο κλάδεμα, τα δέντρα να αερίζονται καλύτερα και το φως του ήλιου να διεισδύει στο εσωτερικό τους. Επιπλέον, οι γεωπόνοι του περιφερειακού κέντρου Βόλου συνιστούν, μεταξύ άλλων, τα κλαδευτικά εργαλεία να απολυμαίνονται, ενώ τόσο το κλάδεμα όσο και η συγκομιδή να αποφεύγονται με υγρό καιρό. Επάλειψη του κορμού με βορδιγάλειο πάστα ή ψεκασμό με χαλκούχο σκεύασμα απαιτείται στην περίπτωση που η συγκομιδή γίνεται με δονητές κορμού, ή μόλις εμφανιστεί η ασθένεια.