Η τελευταία ευκαιρία του πλανήτη στη Σύνοδο για το Κλίμα
Η Σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, με την προειδοποίηση ότι η σημερινή γενιά είναι η τελευταία που μπορεί να αποτρέψει την υπερθέρμανση του πλανήτη και η πρώτη που βιώνει τις επιπτώσεις της.

Περίπου 200 χώρες συναντώνται στην Πολωνία για δύο εβδομάδες, επιδιώκοντας να επιτύχουν μια σημαντική συμφωνία, προκειμένου να εφαρμοστεί στην πράξη το όραμα της «απανθρακοποίησης», που τέθηκε στο Παρίσι το 2015.

Η ΕΕ προτίθεται να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. «Είμαστε σαφώς η τελευταία γενιά που μπορεί να αλλάξει την πορεία της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η πρώτη γενιά που βιώνει τις συνέπειές της», δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Kristalina Georgieva.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση-ρεκόρ για το κλίμα, ύψους 100 δισ. ευρώ για το 2021-2025, που θα κατανεμηθεί για πρώτη φορά σε έργα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και προστασίας από πλημμύρες και ξηρασία.