Θαλασσινό αλάτι «Νostimo»

Νοstimo, φυσικό και βραβευμένο!

Θαλασσινό αλάτι Νοstimo, φυσικό και βραβευμένο

Μια χώρα όλο θάλασσα η Ελλάδα και ουσία της το αλάτι. Το ακατέργαστο φυσικό θαλασσινό αλάτι, αυτό που προέρχεται ακόμα και σήμερα από αρχαίες φυσικές αλυκές από τα Κύθηρα, τη Μάνη, την Κρήτη. Αυτό το αλάτι που ο ήλιος είναι ο μοναδικός επεξεργαστής του. Με αυτό, λοιπόν, το αλάτι αποφάσισαν να ασχοληθούν η Βίβιαν Καραβία και η Felicity Swaffer, όταν άφησαν τη βροχερή Αγγλία για να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

Οι δυο τους αποφάσισαν να ανοίξουν την επιχείρηση χειροποίητου αλατιού με την επωνυμία Νostimo τον Απρίλιο του 2014, και πριν καν συμπληρώσει ένα χρόνο ζωής, κέρδισαν το τρίτο βραβείο στον διαγωνισμό καινοτομίας για τη θαλάσσια οικονομία «Blue Growth Piraeus».

Όλοι έχουμε γευτεί την αλμύρα που αφήνει η θάλασσα στο σώμα ένα μεσημέρι καλοκαιριού σε ένα ελληνικό νησί. Την αλμύρα αυτή γεύτηκε η Βίβιαν Καραβία από το «σώμα» μιας ψαροκασέλας στη Νάξο, που ήταν γεμάτη κρυστάλλους αλατιού που στέγνωναν στον ήλιο.

Θαλασσινό αλάτι Nostimo, φυσικό και βραβευμένο Αυτή ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία αρκετά μεγάλη έρευνα γύρω από το τι έχει γραφτεί σχετικά με το φυσικό θαλασσινό αλάτι, τις επιπτώσεις του στην υγεία, αλλά και τους τρόπους παραγωγής του. Έτσι ξεκίνησε η δημιουργία της Nostimo: «Η Νostimo είναι το αποτέλεσμα δύο πραγμάτων», μας εκμυστηρεύεται η ίδια. «Από τη μία, η τεράστια έκπληξη όταν ανακαλύψαμε το ελληνικό φυσικό αλάτι και απορήσαμε πώς σε μία χώρα όλο θάλασσα, ο κόσμος δεν το γνωρίζει. Γιατί, αν το είχε δοκιμάσει, δεν υπήρχε περίπτωση να προτιμούσε το ραφιναρισμένο.

Από την άλλη, η ανάγκη μας να κάνουμε μια δουλειά που πραγματικά πιστεύουμε ότι μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Και θα μου πείτε, το αλάτι θα κάνει τον κόσμο καλύτερο; Ναι, το πιστεύω. Πρώτον, έχει οφέλη για την υγεία, αλλά και πέρα από αυτό, θέτει σαν προϋπόθεση την προστασία της θάλασσας αλλά και κάνει καλό στους ανθρώπους που το παράγουν. Γι’ αυτό και από την αρχή ως εταιρεία βάλαμε σαν οδηγό σε κάθε μας κίνηση το καλό για τον άνθρωπο, το καλό για το περιβάλλον, το καλό για την οικονομία», συμπληρώνει.

Η αρχαία τέχνη της συγκομιδής και η συνεργασία με μικρούς παραγωγούς

Αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει την εταιρεία Nostimo είναι η αναβίωση της αρχαίας τέχνης της συγκομιδής φυσικού αλατιού. Το αλάτι είχε τη φήμη φαρμάκου σωματικών και διανοητικών διαταραχών.

Όταν το επιτραπέζιο αλάτι πέρασε στη χημική επεξεργασία και παραγωγή, έχασε σταδιακά τις ευεργετικές ιδιότητες του ανεπεξέργαστου φυσικού αλατιού. «Στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμα αρχαίες φυσικές αλυκές, όπως στα Κύθηρα, στη Μάνη, στην Κρήτη και σε πολλές άλλες περιοχές. Εκεί, κάποιοι λίγοι ντόπιοι, ψαράδες συνήθως, κάθε καλοκαίρι μαζεύουν το αλάτι με το χέρι. Το αφήνουν να στεγνώσει στον ήλιο και το καθαρίζουν από κανένα μικρό φυλλαράκι ή πετραδάκι. Αυτή είναι όλη η “επεξεργασία”. Πρόκειται για μια πραγματικά αρχαία παράδοση.

Εμείς συνεργαζόμαστε απ’ ευθείας με μικρούς παραγωγούς από διάφορες περιοχές, επιλέγουμε προσεκτικά το καλύτερης ποιότητας αλάτι και το συσκευάζουμε. Με αυτόν τον τρόπο, θέλουμε η δική μας επιτυχία να είναι και άμεσο όφελος για τους ίδιους», αναφέρει η κ. Καραβία. Στόχος της εταιρείας είναι να καταστήσουν την Nostimo την πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που θα εισάγει ένα καινοτόμο πρόγραμμα συμβολαιακής συγκομιδής με μικροπαραγωγούς αλατιού.

Διατροφική αξία

«Το φυσικό θαλασσινό αλάτι για μένα είναι κάτι το σχεδόν μαγικό», τονίζει η Βίβιαν. «Δεν έχει καμία σχέση με το φτηνό, ομοιόμορφο, πικρό και ραφιναρισμένο αλάτι του εμπορίου. Αυτό είναι ένα βιομηχανικό προϊόν, περιέχει επιβλαβή πρόσθετα και έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας». Αντίθετα, το φυσικό αλάτι, με πάνω από 80 απαραίτητα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, εκπληρώνει τις ανάγκες του οργανισμού, ενώ δεν διαταράσσει την υδροηλεκτρική ισορροπία. Σταθεροποιεί τον καρδιακό παλμό και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Σε συνδυασμό με το νερό, εξουδετερώνει την υπερβολική οξύτητα από τα κύτταρα, ιδίως τα εγκεφαλικά και εξισορροπεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, δράση ιδιαίτερα σημαντική για τους διαβητικούς, διευκολύνει την πέψη και είναι απαραίτητο για την διάσπαση των υδατανθράκων.

Γεύσεις

Οι κοπέλες δεν περιορίστηκαν μόνο στη συγκομιδή του φυσικού θαλασσινού αλατιού, αλλά προχώρησαν ένα βήμα παρακάτω. Δημιούργησαν, πάντα με βάση τα αρώματα της Ελλάδας, μια πρωτότυπη πρότασΘαλασσινό αλάτι Νοstimo, φυσικό και βραβευμένο η φυσικού αλατιού συνδυασμένο με ρόδι, κόκκινο κρασί, άγρια ρίγανη, φασκόμηλο, ούζο και γλυκάνισο. Όπως αναφέρει η Βίβιαν Καραβία, η όλη διαδικασία ξεκίνησε από την κουζίνα του σπιτιού τους, όταν άρχισαν να πειραματίζονται με συνδυασμούς αλατιού και μυρωδικών. «Μάλιστα, στη βάφτιση του γιου μου, αντί για την κλασική μπομπονιέρα, φτιάξαμε ένα μείγμα από θαλασσινό αλάτι με άγρια ρίγανη και φασκόμηλο. Ο συνδυασμός αυτός είχε συμβολική έννοια, μιας που συνδύαζε τις πατρίδες της οικογένειάς μας. Αλάτι από τη Νάξο, ρίγανη από το Παύλο Βοιωτίας και φασκόμηλο από την Ιθάκη.