Ιεράπετρα: Παραγωγοί σε απόγνωση λόγω πυρκαγιάς

Για περισσότερες από 4 ημέρες οι αδηφάγες φλόγες δεν άφησαν τίποτε στο πέρασμά τους

Εκατοντάδες στρέμματα καλλιεργειών στην Ιεράπετρα παραδόθηκαν στις φλόγες μιας πυρκαγιάς που από πολλούς εκτιμάται ότι ήταν η χειρότερη των τελευταίων ετών. Επί τέσσερα και πλέον 24ωρα, σε ένα μέτωπο που ξεπέρασε τα 8 χιλιόμετρα, η πύρινη λαίλαπα, με σύμμαχο τον δυνατό αέρα, δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της.

Παραγωγοί και κάτοικοι περιοχών όπως η Ανατολή ή οικισμών όπως οι Κοπάνες, Αμμουδάρες και Γαβρίλη μέχρι το Νέο Μύρτος αλλά και σημεία έως τις ακτές του Λιβυκού πελάγους, επί της ουσίας περιγράφουν μια ολοκληρωτική καταστροφή που ήρθε να τους αποτελειώσει. Σπίτια, αγροικίες, θερμοκήπια, λιόφυτα, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς.

Οι παραγωγοί έχουν βυθιστεί στην απόγνωση, καθώς είχαν ποντάρει στην παραγωγή τους και τώρα όχι μόνο την έχασαν, όπως λένε, αλλά κανείς τους δεν είναι έτοιμος να καλύψει τα έξοδα να αναστήσει και πάλι στην καμένη γη, την περιουσία του. «Το κράτος δεν έκανε ό,τι έπρεπε για τους αγρότες, που έχασαν τις περιουσίες τους και δεν έχουν αντοχές μετά από μια κακή χρονιά να ξαναφτιάξουν ό,τι καταστράφηκε από τη φωτιά» τόνισε ο παραγωγός Δημήτρης Χαραλαμπάκης.

Κάλια Πετσαλάκη