Ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων οι παραγωγοί

Ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις χριστουγεννιάτικων δέντρων οι παραγωγοί

Ικανοποιημένοι με τις ποσότητες ελάτων που διέθεσαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τις γιορτές, δηλώνουν οι παραγωγοί της Χαλκιδικής. Σύμφωνα μάλιστα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Ελατοπαραγωγών Ταξιάρχη, Γιάννη Ξάκη, μέχρι και την παραμονή των Χριστουγέννων υπολογίζεται ότι πουλήθηκαν περίπου 22.000 έλατα.

Ειδικότερα, και όπως επεσήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην Αθήνα, η αγορά ελάτου κινήθηκε καλύτερα, αφού υπολογίζεται ότι πωλήθηκαν έως και 15% περισσότερα έλατα συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ στο νομό Θεσσαλονίκης δεν σημειώθηκε καμία μεταβολή.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Ξάκης υπογράμμισε ότι πήγαν λίγο καλύτερα, σε ποσοστό +5%, σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο. Συγκεκριμένα, η τιμή ενός ελάτου ξεκινούσε στα 30 ευρώ στη Θεσσαλονίκη και στα 45 ευρώ στην Αθήνα, ενώ θα μπορούσε να ήταν χαμηλότερες εάν οι παραγωγοί – όπως είπε – δεν καλούνταν να καταβάλλουν στους Δήμους τόσο μεγάλα ποσά προκειμένου να εγκατασταθούν σε ένα χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.

Όπως υπογράμμισε, στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2500 ευρώ στο Δήμο προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη οι αντίστοιχες τιμές κυμαίνονται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή. Ο κ. Ξάκης επισήμανε ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι «βοηθητικό» και κυμαίνεται από 2.000 έως και 6.000 ευρώ. «Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ταξιάρχης Χαλκιδικής είναι ένα ορεινό χωριό που δραστηριοποιείται παραδοσιακά με την καλλιέργεια και την πώληση ελάτων, ενώ διαθέτει στην ελληνική αγορά το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων. Η πώληση των ελάτων του χωριού φτάνει τα τελευταία χρόνια τα 20-22.000 δένδρα ετησίως, λιγότερα σε ποσοστό 50% συγκριτικά με το 2008, όπως εξηγεί ο κ. Ξάκης.  

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ