Ιταλία: Εγκαινιάζονται φοροαπαλλαγές για αγρότες και επιχειρήσεις

Αισιόδοξος για "θετικό πρόσημο" ο Ρέντζι

Πληθώρα φοροαπαλλαγών στις αγορές αγροτικού και βιομηχανικού εξοπλισμού και μείωση του βασικού συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων προβλέπονται στον προϋπολογισμό των 27 δισ. ευρώ που ενέκρινε στις 15 Οκτωβρίου το υπουργικό συμβούλιο της Ιταλίας. Μέσα από τον ανωτέρω προϋπολογισμό εγκαινιάζονται διάφορες περικοπές φόρων, χωρίς -όπως επισημαίνεται- να παραβιάζεται η υποχρέωση διατήρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Συνολικά, οι μειώσεις των φόρων αγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέρα από τις φοροαπαλλαγές που αφορούν τον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα, αλλά και την φοροελάφρυνση των επιχειρήσεων, ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει την κατάργηση του φόρου πρώτης κατοικίας. Όπως είναι φυσιολογικό όμως, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον οι παρούσες αλλαγές θα επηρεάσουν τον ρυθμό δημοσιονομικής προσαρμογής της Ιταλίας, ο οποίος ούτως ή άλλως είναι βραδύτερος σε σχέση με τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η χώρα και ο πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι. Πάντως, ο τελευταίος δήλωσε με σιγουριά πως “το σύνθημα είναι Ιταλία με θετικό πρόσημο”, ενώ τόνισε πως η ΕΕ δεν έχει καμία δικαιοδοσία να παρέμβει στις αποφάσεις της χώρας για τον προϋπολογισμό του 2016 και τον καθορισμό των φόρων.

Σε κάθε περίπτωση, η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκκρεμεί, τη στιγμή που στην Ιταλία είναι αρκετά πιθανό να μην επιτευχθούν οι στόχοι ούτε για το διαρθρωτικό έλλειμμα, ούτε για το δημόσιο χρέος.