Κίνα: “Βουτιά” των επενδύσεων στην Αφρική, διείσδυση στην αγορά της Μ. Βρετανίας

Επιστροφή στα καθιερωμένα επίπεδα και όχι πτωτική πορεία των επενδύσεων δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία για την αφρικανική ήπειρο

Σημαντική ύφεση παρουσιάζουν οι κινεζικές επενδύσεις στην αφρικανική ήπειρο, τη στιγμή που η Κίνα προβαίνει σε στρατηγικές κινήσεις επί βρετανικού εδάφους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times, οι επενδύσεις σε νέα έργα ή στην επέκταση των ήδη υπάρχοντων στην Αφρική υποχώρησαν κατά 84% το πρώτο εξάμηνο του 2015 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, από 3,54 δισ. δολάρια στα 568 εκατ. δολάρια. Ταυτόχρονα, η Κίνα αυξάνει τη δραστηριότητά της στο Ηνωμένο Βασίλειο, συνάπτοντας συμφωνίες “δισεκατομμυρίων”, μεταξύ των οποίων και η χρηματοδότηση για τη δημιουργία νέων βρετανικών πυρηνικών σταθμών ενέργειας από κινέζικες εταιρείες.

Παρότι το υπάρχον σκηνικό υποδηλώνει στροφή των κινεζικών επενδύσεων σε άλλα -εκτός Αφρικής- πεδία, το νόμισμα έχει δύο όψεις. Ναι μεν η “βουτιά” στο σύνολο των επενδύσεων της Κίνας στην Αφρική είναι μεγάλη, όμως οι επιμέρους επενδύσεις σε μέταλλα, αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο σχεδόν διπλασιάστηκαν, στα 141,4 από 288,9 εκατ. δολάρια. Με αυτά τα δεδομένα, η μεγάλη πτώση στις άμεσες ξένες κινεζικές επενδύσεις στην Αφρική ερμηνεύται περισσότερο ως μια επιστροφή στην “κανονικότητα”, παρά ως αντιστροφή της ανοδικής τάσης, κάτι που επιβεβαιώνεται και βάσει των στοιχείων της fDi Markets.

Όσον αφορά τη Μεγάλη Βρετανία, οι κινεζικές εταιρείες θα χρηματοδοτήσουν με 24,5 δισ. ευρώ (δηλαδή 30% του κόστους) την οικοδόμηση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων στον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό, Χίκλεϊ Πόιντ, ενώ επίσης κλείστηκαν συμφωνίες ύψους 12 δισ. ευρώ ανάμεσα σε κινεζικά και βρετανικά μονοπώλια στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Επιμέλεια: Νίκος Γαργαλάκος