Και η στέβια να είναι από τη… Λαμία

Και η στέβια να είναι από τη... Λαμία

Οι καινοτόμες καλλιέργειες αποτελούν ένα δυναμικό δρόμο ανάπτυξης του αγροτικού τομέα, με προοπτικές και ορίζοντες. Μια τέτοια καινοτόμα καλλιέργεια είναι και αυτή της στέβιας. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas αποτελεί ένα σημαντικό πυρήνα παραγωγής στέβιας.

Ο κ. Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Stevia Hellas, δήλωσε στην «ΥΧ»: «Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Stevia Hellas ιδρύθηκε το 2011 στη Λαμία, από 82 πρώην καπνοπαραγωγούς που αποφάσισαν να στραφούν στην καινοτόμα καλλιέργεια της στέβιας. Το La Mia Stevia είναι το προϊόν μας, το πρώτο πανευρωπαϊκά το οποίο αποτελείται από 100% εκχύλισμα ελληνικών φύλλων στέβιας.

Η στέβια μας καλλιεργείται με σύγχρονες γεωργικές πρακτικές στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ η ομάδα της La Mia Stevia, εκτός από τους παραγωγούς μας, αποτελείται παράλληλα από μια ομάδα διοίκησης, η οποία ασχολείται με την προώθηση του προϊόντος, αλλά και τη βελτιστοποίηση της ποιότητας. Μέχρι στιγμής, εξάγουμε κυρίως σε δύο ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία και Ελβετία), ενώ πολύ σύντομα αναμένεται ο χάρτης των εξαγωγών μας να μεγαλώσει σημαντικά και να επεκταθεί ακόμη και σε άλλες ηπείρους.

Η προσπάθειά μας δικαιώνεται καθημερινά από την άριστη σε ποιότητα, αλλά και γεύση, στέβια που παράγουμε. Στόχος μας είναι η La Mia Stevia να αποκτήσει θέση σε κάθε σπίτι, ενώ όραμα μας είναι η ευαισθητοποίηση των κοινωνικών φορέων, όσον αφορά την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, ξεκινώντας από μικρή ηλικία. Τέλος, όπως συχνά αναφέρω, οι έννοιες κλειδιά, οι οποίες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο σε όλες τις επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα, είναι τρεις:

Συνέργεια, Τεχνολογία και Τελικό Προϊόν. Ο παραγωγός πρέπει να συνεργαστεί, να φέρει την τεχνολογία κοντά στην καλλιέργειά του και να φθάσει στην παραγωγή του τελικού προϊόντος, να προσεγγίσει δηλαδή στο μέγιστο τον καταναλωτή. Ο συνδυασμός των παραπάνω οδηγεί σε σταθερές και βιώσιμες επιχειρηματικά ενέργειες, οι οποίες συντελούν στην κερδοφορία, την ανάπτυξη και αύξηση των εσόδων από τον παραγωγό έως τον επιχειρηματία».

Νίκος Αντύπας