Καλλιέργεια πράσου: Μικρές οι εκµεταλλεύσεις, µεγάλο το κόστος

prasa-kalliergeia

Ησυλλογή του πράσου έχει ξεκινήσει για τη Βοιωτία. Η φύτευση, που γίνεται στα µέσα καλοκαιριού, είναι κοστοβόρα και, αναλόγως της χρήσης σπαρτικής µηχανής ή ανθρώπινου δυναµικού, διαµορφώνεται και η τιµή. Ο Κώστας Λουκίσσας, γεωπόνος και παραγωγός κηπευτικών, και η οικογένειά του ασχολούνται για πολλές δεκαετίες µε την καλλιέργεια του πράσου. Τα χωράφια τους βρίσκονται στο Μαυρίκι Βοιωτίας.
«Το πράσο απαιτεί χειρωνακτική εργασία και για αυτόν τον λόγο λίγες είναι οι εκµεταλλεύσεις που ξεπερνούν τα 20 στρέµµατα. Λίγες, επίσης, είναι και οι εκµεταλλεύσεις που ασχολούνται επιχειρηµατικά µε το συγκεκριµένο προϊόν, όταν προορίζεται για την αγορά ως νωπό. Οι βιοµηχανίες, συνήθως αλλαντικών, χρησιµοποιούν εισαγόµενα πράσα, τα οποία παίρνουν από γειτονικές χώρες.

Επειδή η καλλιέργεια δεν δίνει αξιόλογο οικονοµικό αποτέλεσµα, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις διατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα. Υπάρχει η δυνατότητα να µπούµε σε ένα επιχειρηµατικό µοντέλο παραγωγής και µέσα από οµάδες παραγωγών να προωθήσουµε το προϊόν. Τα οµαδικά σχήµατα, όµως, χρειάζονται χρόνο και εµείς βρισκόµαστε ακόµα στην αρχή. Η ποιότητα που παράγουµε είναι πολύ καλή και το προϊόν θα µπορούσε να έχει εξαγωγικές προοπτικές, αλλά τα συµβόλαια µε τις αγορές είναι µεγάλα και οι απαιτήσεις των εταιρειών σηµαντικές».

Διακίνηση από τις λαϊκές αγορές

Αναφερόµενος στην εσωτερική αγορά, ο κ. Λουκίσσας δήλωσε: «Η διακίνηση του προϊόντος γίνεται συνήθως µέσα από τις λαϊκές αγορές και τα µεγάλα σούπερ µάρκετ. Ένα µικρό ποσοστό κατευθύνεται στη λαχαναγορά. Αυτή την εποχή, το πράσο πωλείται στη χονδρική από 60 έως 70 λεπτά το κιλό».

Σύµφωνα µε στοιχεία της αγοράς, η έναρξη της συγκοµιδής παρατηρείται από τα τέλη Σεπτεµβρίου µε µικρές ποσότητες (4%), τον Οκτώβριο (10%), τον Νοέµβριο (19%), τον Δεκέµβριο (30%), τον Γενάρη (18%), τον Φλεβάρη (12%), τον Μάρτιο (5%) και Απρίλιο – Μάιο το υπόλοιπο 2% της ετήσιας παραγωγής.