Οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία, επέλεξαν τον Βερέκυνθο τα πανάρχαια χρόνια για να διδάξουν στους ανθρώπους τις τέχνες, που μας καθορίζουν μέχρι και σήμερα. Ταπεινοί συνεχιστές τους είναι οι σημερινοί καλλιτέχνες-κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι με αγωνία, μόχθο, υπομονή και αστείρευτη δημιουργικότητα προσπαθούν για το δύσκολο, αλλά όχι και ανέφικτο. Τον σύγχρονο Βερέκυνθο.

Το καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος βρίσκεται στον κόμβο της Σούδας, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. Είναι ένα χωριό για επισκέπτες με διαμορφωμένη άποψη αισθητικής και ευαισθησίας για το χειροποίητο, το ιδιαίτερο, το κατασκευασμένο με κόπο και μεράκι.

Το χωριό λειτουργεί από το 2000 και αποτελεί μέρος του βιοτεχνικού πάρκου. Εκεί έχουν στήσει τα εργαστήριά τους 17 χειροτέχνες που ζουν από την τέχνη τους. «Περισσότερα από 25 χρόνια έχουν περάσει, αφότου στον Σύνδεσμο Παραγωγών Καλλιτεχνικής Χειροτεχνίας Βιοτεχνίας Νομού Χανίων άρχισε να διαφαίνεται η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός χώρου, όπου θα μπορούσαμε να συνυπάρξουμε, αλλά και να συμπράξουμε», λέει η Μαρίνη Μαρία, που είναι από τους πρωτοστάτες της όλης προσπάθειας. Μάλιστα, όπως η ίδια διευκρινίζει, «πρωταρχικός στόχος είναι η ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού του τόπου μας, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από αυτήν τη συνύπαρξη των εργαστηρίων, όπως η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η από κοινού προβολή και ένταξη σε προγράμματα».

Εργαστήρια

«Στα εργαστήρια, ο επισκέπτης θα δει και θα αφουγκραστεί την ψυχή του καλλιτέχνη τη στιγμή που την καταθέτει στο δημιούργημά του», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος: Μεταξύ τέχνης και γης

Στο καλλιτεχνικό χωριό λειτουργούν 17 εργαστήρια με ειδίκευση στην κεραμική, στη γλυπτική, στην αργυροχρυσοχοΐα, στην υαλουργική, στα δερμάτινα είδη, στη ζωγραφική, στην αγιογραφία, σε διακοσμητικές εφαρμογές και είδη γάμων, στην κατασκευή παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών και παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

Στο χωριό έχει εγκατασταθεί και η ομάδα «Πηλοίκο», που ασχολείται με τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη φυσική δόμηση, με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

Αναζήτηση νέων καλλιτεχνών

Οι κάτοικοι του χωριού αναζητούν νέους χειροτέχνες να γεμίσουν και τα υπόλοιπα εργαστήρια. «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν εργαστήρια προς ενοικίαση, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να πληροί τις προϋποθέσεις ένταξής του στο χωριό», τονίζει η Μαρία.

Ένας υποψήφιος κάτοικος του Βερέκυνθου θα πρέπει να ασχολείται επαγγελματικά με την κατασκευή χειροτεχνικών προϊόντων, να είναι συνεργάσιμος και συνεπής στους όρους που διέπουν τη λειτουργία του χώρου. Επίσης, θα πρέπει να συμμετέχει στις από κοινού προσπάθειες των ήδη εγκατεστημένων για την προώθηση και την προβολή του εγχειρήματος του καλλιτεχνικού χωριού.

Τα οφέλη για τον ίδιο είναι η εγκατάσταση της επιχείρησής του σε ένα όμορφο και φυσικό περιβάλλον κοντά στην πόλη των Χανίων, καθώς και η προβολή της προσπάθειάς του μέσα από τις κοινές προσπάθειες της κοινότητας. Ακόμη, του παρέχεται η δυνατότητα λιανικής πώλησης των προϊόντων του μέσα από τον χώρο εργασίας του, σε πελάτες ευαισθητοποιημένους στην αναζήτηση χειροποίητων δημιουργιών.

«Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε!»

Η Μαρία Μαρίνη διατηρεί ένα εργαστήριο κεραμικής στον Βερέκυνθο από το 2000. Η συζήτηση μαζί της δίνει μια εικόνα από το μεράκι και τον αγώνα των «κατοίκων» του Βερέκυνθου, αλλά και από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Μεταξύ άλλων, μας είπε ότι «κατά καιρούς, αρωγοί στην προσπάθειά μας είναι το Εμποροβιοτεχνικό Επιμελητήριο Χανίων και ο δήμος. Η έλλειψη αστικής συγκοινωνίας από τα Χανιά και τη Σούδα προς το καλλιτεχνικό χωριό, καθώς και η μη συστηματική προβολή (εκ μέρους μας) αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες μειωμένης επισκεψιμότητας. Παρά τις σημερινές δυσκολίες που βιώνουμε συνολικά ως χειροβιοτέχνες, όχι μόνο λόγω της κρίσης, αλλά κυρίως εξαιτίας μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς που κατακλύζεται από ξενόφερτα προϊόντα, ξένα προς τον πολιτισμό μας, εμείς εξακολουθούμε να ελπίζουμε».

Όταν τη ρωτήσαμε σχετικά με το πώς ονειρεύεται το αύριο, εκείνη μας απάντησε: «Ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε, ώστε το καλλιτεχνικό χωριό να πάρει τη θέση που του αξίζει στον χάρτη της ελληνικής παράδοσης και του πολιτισμού. Όχι για ένα απλό πέρασμα του επισκέπτη, αλλά για μια στάση όπου θα δει και θα αφουγκραστεί την ψυχή του καλλιτέχνη, τη στιγμή που την καταθέτει στο δημιούργημά του».

Εργαστήρια: 67 ή 120 τ.μ. / Ενοίκιο: 200-300 ευρώ / Ώρες επισκέψεων: 10:00-14:00 & 17:00-19:00 (εκτός από απόγευμα Σαββάτου και Κυριακή) / Επικοινωνία: Μαρίνη Μαρία / Τηλ: 282189101/ Κιν: 6938082125 / Εmail: [email protected] / Website: www.verekinthos.com

Βερέκυνθος Φεστιβάλ

Σχεδόν κάθε χρόνο, συνήθως το καλοκαίρι, ο Βερέκυνθος διοργανώνει φεστιβάλ θεματικού χαρακτήρα εβδομαδιαίας διάρκειας. Η κατασκευή καμινιών στους υπαίθριους χώρους, αλλά και το ψήσιμο με παραδοσιακές τεχνικές αποτελούν πολιτιστικά δρώμενα, που προσελκύουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

Καλλιτεχνικό Χωριό Βερέκυνθος: Μεταξύ τέχνης και γης

Η Μαρία μας ενημερώνει: «Τον Ιούνιο του 2015, μαζί με την ομάδα ‘‘Πηλοίκο’’, υλοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα την τεχνική δόμησης και κατασκευάστηκε σκίαστρο-γλυπτό στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Όλο τον χρόνο πραγματοποιούνται μαθήματα κεραμικής σε ενήλικες και παιδιά, στην προσπάθειά μας να διαδώσουμε τη μαγεία της δημιουργίας και την αξία του χειροποίητου, διαμορφώνοντας έτσι και την αντίληψη του αυριανού καταναλωτή».