Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις στη διατροφή

Σύμφωνα με καταναλωτική οργάνωση η χρήση προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% περίπου

Η κατάχρηση των αντιβιοτικών και οι επιπτώσεις στη διατροφή

Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών στα ζώα από τους κτηνοτρόφους, προκαλεί ανθεκτικότητα στα βακτήρια τα οποία περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.

Το κρέας, το νερό, ο αέρας αλλά και οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με τα ζώα, είναι οι πηγές μετάδοσης των βακτηρίων στους ανθρώπους. Με αυτό τον τρόπο, τα βακτήρια που περνούν από την τροφική αλυσίδα στον άνθρωπο, λόγω της ανθεκτικότητας τους δεν αντιμετωπίζονται από τα αντιβιοτικά που ενδέχεται να χρειαστεί ο άνθρωπος όταν αρρωστήσει.

Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση Consumer International(CI), η χρήση των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία προβλέπεται να αυξηθεί κατά 70% περίπου: από 63.2 τόνους το 2010 σε 105.6 το 2030. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, αν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση της αντοχής στα αντιβιοτικά, ακόμα και μια μικρή λοίμωξη ή ένας τραυματισμός θα μπορούσε να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα.

Έρευνα αποδεικνύει πως τα μέτρα που έχουν πάρει τρεις μεγάλες αλυσίδες πρόχειρου φαγητού στον κόσμο δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τους καταναλωτές.

Στην Ελλάδα, το πρόβλημα αυτό μεγεθύνεται. Στην υψηλή κατανάλωση κρέατος με πολλά αντιβιοτικά πρέπει να συνυπολογιστεί ότι η χρήση αντιβιοτικών για ιατρικούς λόγους από τους Έλληνες καταναλωτές είναι η υψηλότερη του κόσμου.

Ένα από τα θέματα που έχει προκύψει από τη μεγάλη αυτή κρίση είναι η αποτυχία της παγκόσμιας αλυσίδας πρόχειρου φαγητού να αντιμετωπίσει την πρόκληση της ανθεκτικότητας των βακτηρίων στο κρέας που προμηθεύεται.

Η έρευνα που πραγματοποίησε η CI αποδεικνύει πως τα μέτρα που έχουν πάρει τρεις μεγάλες αλυσίδες πρόχειρου φαγητού στον κόσμο δεν είναι σε θέση να προστατέψουν τους καταναλωτές. Η εταιρεία McDonald’s έχει δεσμευτεί σε δύο μόνο από τις 100 χώρες που δραστηριοποιείται, πως το κοτόπουλο που προμηθεύεται δεν θα έχει τη συνήθη χρήση των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Επίσης η δέσμευση δεν επεκτείνεται σε άλλα είδη κρέατος. Η εταιρεία Subway έχει κάνει μια δέσμευση στις ΗΠΑ πως μέχρι το τέλος του 2016 το κοτόπουλο που θα προμηθεύεται θα είναι χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, όπως και η γαλοπούλα μέχρι το 2019, το βοδινό και το χοιρινό μέχρι το 2025. Παρ’ όλα αυτά, η δέσμευση ανταποκρίνεται μόνο σε μία από τις 111 χώρες που δραστηριοποιείται. Επιπλέον, η εταιρεία KFC δεν έχει κάνει καμία σοβαρή δέσμευση σε καμία από τις χώρες όπου δραστηριοποιείται. Στην εκστρατεία της CI για την αποφυγή της χρήσης αντιβιοτικών στα ζώα τα οποία είναι κατάλληλα για τον άνθρωπο από τις μεγάλες εταιρείας πρόχειρου φαγητού, συμμετέχουν και μέλη από την ευρωπαϊκή καταναλωτική οργάνωση Beuc.