Οι κλιματικές συνθήκες ανησυχούν τους κρητικούς

Προβληματισμός από την ανομβρία

Οι κλιματικές συνθήκες ανησυχούν τους κρητικούς

Συνθήκες καλοκαιρινής περιόδου διαμόρφωσε το σκηνικό του καιρού το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου στην Κρήτη.

Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει αγωνία και ανησυχία στους παραγωγούς, που περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί ο Μάρτιος, καθώς η πρωτοφανής ανομβρία απειλεί άμεσα την αγροτική οικονομία. Μιλώντας στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ, Γιώργος Τζωρτζάκης, εξήγησε ότι οι καλλιέργειες επιβαρύνονται, αφού δεν λαμβάνουν την ποσότητα νερού που χρειάζονται.

Αν ο καιρός συνεχιστεί έτσι το επόμενο διάστημα, θα ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο, γιατί ο υδροφόρος ορίζοντας δεν θα είναι αρκετός για να αντέξουν τα φυτά τις υψηλές θερμοκρασίες».

Πολλοί από τους παραγωγούς του Οροπεδίου Λασιθίου είναι έτοιμοι το διάστημα που θα έρθει η ώρα να φυτέψουν, τελικά, να επιλέξουν να φυτέψουν μικρότερες ποσότητες. «Εάν δεν βρέξει, δεν νομίζω ότι θα μπορέσουμε να φυτέψουμε όσα θα μπορούσαμε ή θα θέλαμε, γιατί απλά δεν θα έχουμε νερό για να ποτίζουμε», εξήγησε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Οροπεδίου Λασιθίου, Κώστας Τσουκάκης.

Διπλός είναι ο προβληματισμός και για τις ελαιοκαλλιέργειες που είναι σε φάση ανθοφορίας. «Αν μετά την πρόωρη ανθοφορία έρθει κύμα κακοκαιρίας με απότομη πτώση θερμοκρασίας ή χαλάζι, νομίζω ότι θα είναι η απόλυτη καταστροφή», σημείωσε ο Γιώργος Τζωρτζάκης.

Κάλια Πετσαλάκη