Κρήτη: Κάθε πέρσι και καλύτερα για το πρόγραμμα δακοκτονίας

Την ανάγκη να αλλάξει η διαδικασία κατανομής του προγράμματος δακοκτονίας και να περάσει από τα υπουργεία και το κεντρικό κράτος στις περιφέρειες, διατυπώνουν επιστήμονες αλλά και θεσμικοί φορείς της Κρήτης, που διευκρινίζουν ότι από τη μια η γραφειοκρατία και από την άλλη η ελλιπής γνώση της τοπικής πραγματικότητας, κάθε άλλο παρά «θωρακίζουν» από τον μεγάλο της εχθρό (που είναι ο δάκος) την ελαιοκαλλιέργεια.

Οι καθυστερήσεις τα τελευταία χρόνια, όπως εξηγεί η αντιπεριφερειάρχης για τον πρωτογενή τομέα, Θεανώ Βρέντζου, είναι ανησυχητικές: «Υποτίθεται ότι μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, κάθε χρόνο, η κατανομή θα πρέπει να είναι στα χέρια μας. Πέρσι, η καθυστέρηση έφτασε μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Φέτος ακόμη χειρότερα. Η περιφέρεια είναι έτοιμη από τον Οκτώβριο για τη διαδικασία. Δεν είναι οι 5 ή οι 10 μέρες διαφορά. Είναι ότι αν θέλεις να “ποντάρεις” στον πρωτογενή τομέα και ξέρεις ότι η “ναυαρχίδα» των προϊόντων είναι το ελαιόλαδο, δεν μπορείς να τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή». Την ανησυχία τους εκφράζουν και οι επιστήμονες.

Η αντιπρόεδρος του Παραρτήματος Ανατολικής Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, Ευγενία Στυλιανού, εξηγεί στην «ΥΧ» ότι μια οικονομίστικη προσέγγιση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως το πρόγραμμα δακοκτονίας, δεν μπορεί να έχει καμία βάση, ζητώντας πλέον το θέμα να το χειρίζονται όχι τα υπουργεία αλλά οι περιφέρειες, με επιστήμονες που γνωρίζουν καλά τα τοπικά δεδομένα.

Και φέτος, πάντως, η κατανομή για το πρόγραμμα, παρά την πρόταση που έγινε, δεν θα γίνει ανά περιφέρεια αλλά ανά περιφερειακή ενότητα, γεγονός που προβληματίζει ήδη τους φορείς, καθώς εκείνο που παρατηρείται είναι ότι, κάποιες χρονιές, το πρόβλημα είναι εντονότερο σε κάποιες περιοχές που τελικά δεν αρκούν οι πιστώσεις, αλλά δεν μπορούν να καλυφθούν, καθώς μεταφορά πιστώσεων από μια περιφερειακή ενότητα σε μια άλλη, δεν μπορεί να γίνει.

Κάλια Πετσαλάκη