Κρήτη: Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που αγάπησε τη σπιρουλίνα

Το… φύκι του γλυκού νερού με τις ευεργετικές ιδιότητες κέρδισε τη φροντίδα του Ρεθυμνιώτη παραγωγού

Κρήτη: Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που αγάπησε τη σπιρουλίνα

Ο Γιώργος Μαραβελάκης είναι από τους ανθρώπους που τον «κέρδισε» ο πρωτογενής τομέας, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Με σπουδές ηλεκτρολόγου μηχανικού και θητεία στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, αποφάσισε να αφήσει την Αθήνα και να επιστρέψει στο Ρέθυμνο, στήνοντας μια μονάδα που τρία χρόνια μετά βλέπει να δίνει τους καρπούς της. Είναι ο πρώτος στην Κρήτη που καλλιεργεί σπιρουλίνα και η απόφασή του να ασχοληθεί επαγγελματικά ήταν προϊόν σκέψης και έρευνας, σε μια βάση που να διασφαλίζει, από τη μια, την επιθυμία του να είναι ένα προϊόν ευεργετικό για όσους το καταναλώνουν και, από την άλλη, επενδυτική ευκαιρία για τον ίδιο.

Κρήτη: Ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που αγάπησε τη σπιρουλίνα«Ψάχνοντας τη σπιρουλίνα, με εντυπωσίασαν οι ευεργετικές ιδιότητές της. Τα μεγάλα αποθέματά της σε φυσικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες αναπληρώνουν με φυσικό τρόπο την ελλειμματική πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, ενώ τα υψηλά επίπεδα σιδήρου και άλλων ιχνοστοιχείων προλαμβάνουν ανεπάρκειες και αναιμίες. Το ότι ταιριάζει απόλυτα και με το κλίμα της Κρήτης ήταν ο ιδανικός συνδυασμός» λέει ο κ. Μαραβελάκης που μπορεί να αποφάσισε να κάνει ένα δύσκολο βήμα, ωστόσο, τρία χρόνια μετά, «χτίζει» με σταθερά βήματα τις επόμενες κινήσεις του, στοχεύοντας στην εξαγωγή του προϊόντος. Η μονάδα βρίσκεται έξω από το Ρέθυμνο, καλύπτει έκταση περίπου ενός στρέμματος και η δυναμικότητά της είναι περίπου ένας τόνος ετησίως: «Έχει γίνει πρόβλεψη για επέκταση της μονάδας στα τέσσερα στρέμματα, ώστε η δυναμικότητά της να φτάσει τους τέσσερις τόνους». Η καλλιέργεια σπιρουλίνας είναι μία πολύπλοκη διαδικασία και απαιτεί εξειδικευμένη τεχνογνωσία. Κάτι που, όπως εξηγεί ο κ. Μαραβελάκης, πέτυχε με τη συνεργασία του βιολόγου – φυκολόγου Γιάννη Τζοβενή, καθώς στην καλλιέργεια σπιρουλίνας, που είναι μικροφύκος του γλυκού νερού, δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία (εκτός από τη δική του μονάδα, καλλιέργειες υπάρχουν στις Σέρρες). Η παραγωγή σπιρουλίνας είναι ακριβή καλλιέργεια κυρίως στην αρχική επένδυση, καθώς απαιτούνται ειδικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός, ενώ υψηλό είναι και το λειτουργικό κόστος. «Αν, όμως, η παραγομένη σπιρουλίνα είναι υψηλής ποιότητας και σε ικανοποιητική ποσότητα, τότε υπάρχει και το ανάλογο κέρδος». Η σπιρουλίνα που καλλιεργεί ο κ. Μαραβελάκης δεν διατίθεται στην αγορά μέσω φαρμακείων ως χάπι ή σκόνη. «Αποφασίσαμε να διαθέσουμε το προϊόν στη φυσική του μορφή, σαν νιφάδες δηλαδή και μάλιστα σε ανταγωνιστική τιμή (9,80 ευρώ τα δύο σακουλάκια). Είναι 100% φυσικό προϊόν, αποξηραίνεται με τη βοήθεια του ήλιου, συσκευάζεται από πιστοποιημένο συσκευαστήριο και διατίθεται στην αγορά ως «Σπιρουλίνα Κρήτης», ενώ καταναλώνεται είτε απευθείας είτε αναμειγνύεται με άλλα τρόφιμα».

Η «Σπιρουλίνα Κρήτης», για την οποία κανείς μπορεί να βρει στοιχεία στο spirulinakritis.gr, διατίθεται σε επιλεγμένα καταστήματα της αλυσίδας ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, ενώ στην Κρήτη στα καταστήματα της αλυσίδας ΙΝΚΑ. Ταυτόχρονα, εξάγεται στην Κύπρο και διατίθεται στα καταστήματα της αλυσίδας ΑΛΦΑΜΕΓΑ.

Κάλια Πετσαλάκη