Οι νέες κυβερνητικές προτάσεις για την ασφάλιση των αγροτών

Οι νέες κυβερνητικές προτάσεις για το αγροτικό ζήτημα

Διατεθειμένη να συζητήσει πάνω σε μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση του ασφαλιστικού των αγροτών παίρνοντας ως βάση τη διατήρηση της αυτονομίας του ΟΓΑ και του σημερινού καθεστώτος των εισφορών- δηλαδή υποχρεωτικά κλιμάκια αντί για σύνδεσή τους με το φορολογητέο εισόδημα- εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να φέρει τους εκπροσώπους των μπλόκων στο τραπέζι του διαλόγου.

Τον τόνο έδωσε η τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη στο σημερινό briefing η οποία μίλησε για σημαντικά «περιθώρια βελτιώσεων στις υφιστάμενες ελληνικές προτάσεις» ενώ προανήγγειλε συνάντηση αγροτών με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της «Ναυτεμπορικής», οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος οδηγούν σε αναδιατύπωση της αρχικής πρότασης της κυβέρνησης για τους αγρότες πάνω σε 7 άξονες:

  1. Διατήρηση του ΟΓΑ, για ένα μεταβατικό στάδιο, ως αυτοτελούς ασφαλιστικού ταμείου των αγροτών, ενταγμένου όμως μέσα στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Επί του θέματος αυτού δεν υπάρχει επί της αρχής αντίθεση των θεσμών, καθώς η συμφωνία του τρίτου μνημονίου του περσινού καλοκαιριού δεν προβλέπει υποχρεωτική ενσωμάτωση του ΟΓΑ μαζί με τα υπόλοιπα ταμεία κύριας ασφάλισης.
  2. Σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με τις παροχές και αποσύνδεσή τους από τις φορολογικές κλίμακες.
  3. Χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, από τις αρχικά προτεινόμενες, για τους νέους αγρότες και σταδιακή προσαρμογή τους σε βάθος χρόνου.
  4. Μείωση των ασφαλιστικών κατηγοριών των αγροτών σε 5 από 7 που είναι σήμερα (οι 5 είναι υποχρεωτικές – οι δύο είναι προαιρετικές).
  5. Απόδοση των κοινοτικών επιδοτήσεων στους δικαιούχους αγρότες, αλλά σε συνδυασμό με την υποχρέωση ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών των αγροτών, που σήμερα ανέρχονται σε 850 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 850 εκατ. ευρώ, περίπου τα 440 εκατ. τα χρωστούν μόλις 17.000 αγρότες και είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν σε βάθος τουλάχιστον μιας δεκαετίας. Ήδη, ο ΟΓΑ με πρόσφατη εγκύκλιο προχωρά στην ηλεκτρονική ανανέωση των εγγραφών των αγροτών καθιστώντας επίκαιρα τα στοιχεία που διαθέτει στα μητρώα του για περίπου 1,5 εκατ. ασφαλισμένους.

6.Αναλογιστική μελέτη για την οικονομική βιωσιμότητα του ταμείου, από την οποία θα αναδειχθούν οι ανάγκες επαναπροσδιορισμού των βασικών οικονομικών μεγεθών και απαιτήσεων του ΟΓΑ σε όλα τα επίπεδα. Επισημαίνουμε ότι ο ΟΓΑ διαχειρίζεται μέχρι σήμερα 5 διαφορετικούς κωδικούς συνταξιοδοτικών και προνοιακών παροχών.

  1. Απόδοση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Στο θέμα αυτό οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν εκφράσει τις ισχυρότατες αντιρρήσεις τους, καθώς διαφωνούν με τη γενικευμένη χορήγηση της εθνικής σύνταξης σε όλους και προτείνουν τη χορήγησή της με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με τη συμπλήρωση 20 συντάξιμων ετών και όχι με 15 έτη ασφάλισης όπως εισηγείται η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΓΑ, σήμερα το 98% των συνταξιούχων του λαμβάνει κομμάτι της βασικής σύνταξης με 15 έτη ασφάλισης.