Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης

Ακόμη και το έθιμο του Πάσχα, όπως λένε οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης, δεν θα γλυτώσει από την επίθεση που δέχονται τα τελευταία χρόνια από την οικονομική κρίση και τα ασφυκτικά μέτρα.

Τα ντόπια αρνιά, που θα διοχετευτούν φέτος στην αγορά, είναι λίγο περισσότερα από τα μισά σε σχέση με πέρυσι, καθώς, όπως εξηγούν, οι συνθήκες και το κόστος παραγωγής δεν τους επιτρέπουν να έχουν τα κοπάδια που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.

«Το έχουμε εξηγήσει εδώ και καιρό ότι σε λίγα χρόνια στα βουνά δεν θα ακούγονται κουδούνια. Δεν θα μείνει κοπάδι για κοπάδι και κτηνοτρόφο δεν θα βρίσκεις ούτε για δείγμα», λέει ο πρόεδρος του Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Ανωγείων Νικηφόρος Χαιρέτης.

Διπλά απογοητευμένοι εμφανίζονται οι κτηνοτρόφοι και από τα αρνιά που έρχονται στην Ελλάδα και βαφτίζονται ντόπια. «Είναι μια μάστιγα που πρέπει να παταχθεί, εάν θέλουμε να παραμείνει ζωντανή η κτηνοτροφία στη χώρα», σημείωσε ο κ. Χαιρέτης. Αυτή την περίοδο, πάντως, σε σχέση με πέρυσι, η τιμή παραγωγού για το ντόπιο αρνί (4-4,5 ευρώ το κιλό) είναι χαμηλότερη και υπάρχει περίπτωση, ενόψει του Πάσχα, η τιμή όντως να αποδειχθεί πιο χαμηλή από το 2015.

Κάλια Πετσαλάκη