Τίνα Λυμπέρη: Η πολυμήχανη περμακουλτουρίστρια

Η πολυμήχανη περμακουλτουρίστρια

«Φυτεύει» σπόρους σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν περάσει και δημιουργεί τις βάσεις για τη μετάβαση σε μια πιο ανθρώπινη, φιλική και με ευημερία τοπική κοινωνία, τη δημιουργία ενός ουσιαστικού τρόπου ζωής, με σκοπό την αυτάρκεια, την αυτονομία και τη διασκέδαση!

Έχοντας στις αποσκευές της την εμπειρία και το μεγάλο πάθος της πάνω στην επιστήμη της περμακουλτούρας (permaculture) ενημερώνει, κινητοποιεί και εκπαιδεύει πολλούς συνανθρώπους μας για όλα τα οφέλη που αυτή προσφέρει, ιδιαίτερα σε μια εποχή δύσκολη, όπως αυτή που διανύουμε. Οργανώνει σεμινάρια και εργαστήρια περμακουλτούρας, τα οποία περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό κτημάτων, κήπων και κοινωνιών, τη φυσική δόμηση, έξυπνους τρόπους καλλιέργειας, δόμησης του εδάφους, κομποστοποίησης και συλλογής του νερού.

Μέσα από την ιστοσελίδα της, www.kangouro.gr, μας εμπνέει να ανακαλύπτουμε τις λύσεις κρυμμένες στα προβλήματα, τους θησαυρούς κρυμμένους στα σκουπίδια και τους εαυτούς μας κρυμμένους σε μια ψεύτικη ρουτίνα.

H περμακουλτούρα είναι μια τεχνική σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες με βιώσιμο, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο.

Ο λόγος για την Τίνα Λυμπέρη, Ελληνοαυστραλέζα στην καταγωγή, η οποία τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στην Κόρινθο, από όπου πραγματοποιεί εργαστήρια επανασύνδεσης με… τη φύση.

Παράλληλα, προσφέρει τη δυνατότητα οργάνωσης εργαστηρίων περμακουλτούρας σε όλη την Ελλάδα, εφόσον εκδηλωθεί σχετικό ενδιαφέρον, ενώ προσφέρει τις υπηρεσίες της για τον σχεδιασμό αγροκτημάτων με τις αρχές ηθικής και σχεδιασμού της περμακουλτούρας. «Κλείνετε μια ημερομηνία μαζί μας, οργανώνετε τον χώρο, μαζεύετε τους ανθρώπους και το κόστος συμμετοχής και οργανώνετε τη φιλοξενία μας», λέει η Τίνα Λυμπέρη σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν σε πρακτικό επίπεδο τα οφέλη της περμακουλτούρας.

Πρόσφατα, μετέφρασε και εξέδωσε στα ελληνικά τον πλήρη εικονογραφημένο και ευκολοδιάβαστο «Οδηγό περμακουλτούρας – σχεδιασμός για την αυτάρκεια και την αυτονομία μας» της διεθνούς φήμης σχεδιάστριας και εκπαιδεύτριας Rosemary Morrow, το οποίο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για όσους αποσκοπούν σε μια ζωή σεβόμενη τη φύση μας.

Η πολυμήχανη περμακουλτουρίστρια Όπως μας λέει η ίδια, η ζωή της άλλαξε όταν έμαθε για την περμακουλτούρα σε πρακτική εξάσκηση σε φάρμες στην Πορτογαλία και Ιταλία. Το διάστημα αυτό, κατάλαβε πώς μπορούμε να έχουμε μια αυτάρκη ζωή γεμάτη δημιουργικότητα, θετικότητα, συλλογικότητα και πώς είναι δυνατόν να βοηθάμε τη φύση αντί να την καταστρέφουμε. «Έχοντας εκπαιδευτεί ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός, Εκπαιδευτικός Ενηλίκων, μέχρι και Παραγωγός Βίντεο στην Αυστραλία, τώρα συνδυάζω τα πάθη μου με τις δεξιότητές μου, για να διαδώσω τον τρόπο ζωής που αντίκρισα, ερωτεύτηκα και σπουδάζω από το 2010: την περμακουλτούρα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Τι είναι η περμακουλτούρα

Ουσιαστικά, η περμακουλτούρα είναι μια ολιστική προσέγγιση για τη διαχείριση όλων των πτυχών της ζωής μας: της φύσης και της γης, της φυσικής δόμησης, των κατάλληλων τεχνολογιών και εργαλείων, της παιδείας και του πολιτισμού μας, της σωματικής και της πνευματικής μας υγείας, της εναλλακτικής οικονομίας, της κοινότητας και της ιδιοκτησίας γης.

Με άλλα λόγια, η περμακουλτούρα είναι μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων που εμπνέεται από τους νόμους της φύσης για να καλύψει όλες μας τις ανάγκες (τροφή, στέγη, ενέργεια) με βιώσιμο, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο. Συνδυάζει, επίσης, αρχαίες τεχνικές με καινούργια τεχνογνωσία.
«Για μένα, περμακουλτούρα = βιωσιμότητα + αυτάρκεια + ελευθερία + διασκέδαση + κοινότητα + διανοητική πρόκληση +σωματική εξάσκηση + φύση + θετικότητα + δημιουργία…. Με άλλα λόγια, είναι ένα όχημα, μέσω του οποίου έχω εκπληρώσει την κάθε μου φαντασίωση για μια γεμάτη ζωή», μας εξηγεί η Τίνα Λυμπέρη.

Η λέξη permaculture προέρχεται από τις έννοιες permanent agriculture (μόνιμη γεωργία) και permanent culture (μόνιμος πολιτισμός). Ξεκίνησε στη δεκαετία του ’70 από τους Aυστραλούς επιστήμονες Bill Mollison και David Holmgren.
Από τότε, η περμακουλτούρα εξαπλώθηκε σε όλον τον κόσμο, και οι επαγγελματίες που την εξασκούν μπορούν να βρεθούν από το Νεπάλ ως τον Ισημερινό. Όντας μια νέα επιστήμη, είναι ακόμα μια εργασία σε εξέλιξη και έτσι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να συμβάλλει κανείς. Η περμακουλτούρα προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει την εργασία, μέσω της προσεκτικής παρατήρησης και της ευφυούς εφαρμογής των βασικών αρχών.

Εφαρμογή

Η περμακουλτούρα μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε πτυχή ανθρώπινου οικισμού, από την στέγαση έως την κοινοτική καλλιέργεια τροφής, από τον αστικό σχεδιασμό έως την τοπική οικονομία. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αστικά, προαστιακά και αγροτικά περιβάλλοντα, και σε όλα τα κλίματα και τους πολιτισμούς.

Τα οφέλη

Με την έμφασή της στη συνεχή ανακύκλωση των πόρων (που περιλαμβάνουν όλα τα απόβλητα) και τη χρήση της ανανεώσιμης ενέργειας, η περμακουλτούρα έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την περαιτέρω αλλαγή του κλίματος, καθώς επίσης και να επιληφθεί των αποτελεσμάτων της. Επιπλέον, με την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου περίπου στα μέγιστα, τα φτηνά καύσιμα θα είναι σύντομα ένα πράγμα του παρελθόντος.

Τα βασισμένα στο πετρέλαιο λιπάσματα, από τα οποία εξαρτάται σχεδόν όλη η συμβατική γεωργία, θα γίνουν τότε όλο και περισσότερο ακριβά, ανεβάζοντας το κόστος των τροφίμων. Λαμβάνοντας υπόψη την ικανότητά της να παράγει άφθονα χωρίς τη χρήση τεχνητών λιπασμάτων ή των μηχανημάτων που καίνε πετρέλαιο, η περμακουλτούρα προσφέρει μια πραγματική λύση στις μάστιγες της παγκόσμιας πείνας και της μείωσης των πόρων. Αντιπροσωπεύει ένα εφικτό όραμα για την επιβίωσή μας.

Νικολέτα Τζώρτζη