Μήλα Κρουσώνα: Μικρά, βιολογικά και πεντανόστιμα

Μικρά, βιολογικά και πεντανόστιμα. Ο λόγος για τα μήλα του Οροπεδίου Λιβάδι στον Κρουσώνα του νομού Ηρακλείου, τα περισσότερα από τα οποία είναι άνυδρα και είναι ακριβώς αυτή η έλλειψη στην οποία οφείλουν την ιδιαίτερη γεύση τους. Το πότισμα αυξάνει το μέγεθος του καρπού, οπότε ο παραγωγός κερδίζει περισσότερα πουλώντας το προϊόν του. Όμως, έτσι αραιώνει και η πυκνότητα των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στον καρπό και χάνεται η γεύση και η μυρωδιά του.

Πριν 30-40 χρόνια στην περιοχή, κάποιοι, αντί για σιτηρά, φύτεψαν στο οροπέδιο (υψόμετρο 1050 μέτρων) μήλα. Ανακάλυψαν τότε, ότι η μηλιά είναι ένα δέντρο που μπορεί να αντέξει στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του οροπεδίου, δηλαδή χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνι.

Το πείραμα έπιασε, ο ένας παραγωγός ακολούθησε τον άλλο, και έτσι σήμερα το Οροπέδιο Λιβάδι του Κρουσώνα (Δήμος Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο) είναι διάσημο για τα μήλα του, που τα καλλιεργούν περίπου 350 παραγωγοί (σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων-ΕΛΓΑ). H παραγωγή πριν τέσσερα χρόνια μάλιστα, οι αχλαδιές του οροπεδίου, που ήταν αρκετές, καταστράφηκαν λόγω του βακτηρίου του καψίματος. Οι παραγωγοί τις αντικατέστησαν με μηλιές που αντέχουν περισσότερο, όπως έχει αποδείξει η πείρα. Σήμερα, από τα 1400 στρέμματα της περιοχής, τα 1000 περίπου έχουν μηλιές κυρίως στάρκιν αλλά και red delicious και golden delicious.

Ακόμα, όλα τα δέντρα δεν είναι πλήρως παραγωγικά, αφού κάποιες μηλιές είναι ακόμα πολύ νεαρές οπότε η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια. Για τη νοστιμιά του μήλου, ο γεωπόνος του δήμου μαλεβιζίου, μανώλης Δρακουλάκης, που έχει μηλιές στο οροπέδιο, εξηγεί πως παίζουν ρόλο οι καιρικές συνθήκες. «Οι ξηροθερμικές συνθήκες του οροπεδίου, νομίζω δίνουν αυτή τη νοστιμιά στα μήλα. Δεν κάνουμε ποτίσματα, μόνο λίγα πηγάδια υπάρχουν στην περιοχή και μερικές φορές ρίχνουν νερό κάποιοι. Πολλοί μόνο σκαλίζουν τα δέντρα, ούτε λίπασμα δεν ρίχνουν» λέει. Πάντως, η παραγωγή είναι αρκετά καλή, ειδικά κάποιες χρονιές, δεδομένου μάλιστα ότι οι περισσότεροι παραγωγοί δεν ραντίζουν συχνά.

«Οι περισσότεροι παραγωγοί κάνουν ελάχιστη αραίωση των καρπών, γι’ αυτό και τα μήλα γίνονται μικρά. Παρόλο που δεν έχουμε νερό, αν κάνεις σωστή αραίωση ο καρπός αποκτά μέγεθος που είναι εμπορεύσιμο» συμπληρώνει ο κ. Δρακουλάκης. Οι μεγαλύτερες ποσότητες διακινούνται στην περιοχή, σε κάποια σούπερ μάρκετ και φρουταγορές. Το νησί δεν έχει πολύ μεγάλη παραγωγή σε μήλα, οι Κρητικοί επιμένουν στις ελιές, και έτσι υπάρχει ζήτηση και οι ποσότητες εξαντλούνται γρήγορα. Όμως, όλο και κάποια μηλαράκια φτάνουν στην πρωτεύουσα, κυρίως στα καταστήματα που πωλούν βιολογικά προϊόντα. Πριν από ενάμιση μήνα, στις 20 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η 3η γιορτή μήλου από τον Πολιτιστικό σύλλογο Κρουσώνα, σε μια προσπάθεια να γίνει περισσότερο γνωστό το γλυκό μήλο της περιοχής. Για μια ακόμη χρονιά μεγάλη ήταν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον και των επισκεπτών.

Τάνια Γεωργιοπούλου