Μανταρίνια σαν… λάιμ η νέα τάση στη Βρετανία

Πράσινα θα πουλάει στα καταστήματά της τα μανταρίνια των ποικιλιών Satsuma και clementine (κλημεντίνες) η βρετανική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Tesco, σε μια από τις πρόσφατες απόπειρές της να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.

Μέσα η σάρκα είναι πορτοκαλί, ώριμη και γευστική, όμως λόγω του εξαιρετικά ζεστού καιρού στην Ισπανία, η φλούδα τους δεν άλλαξε χρώμα. Το μειονέκτημα αυτό στην εμφάνιση των φρούτων, η Tesco αποφάσισε να το κάνει πλεονέκτημα.
Μέσα η σάρκα είναι πορτοκαλί, ώριμη και γευστική, όμως λόγω του εξαιρετικά ζεστού καιρού στην Ισπανία, η φλούδα τους δεν άλλαξε χρώμα. Το μειονέκτημα αυτό στην εμφάνιση των φρούτων, η Tesco αποφάσισε να το κάνει πλεονέκτημα.

Να λανσάρει στη βρετανική αγορά τα μανταρίνια πράσινα, όπως είναι τα λάιμ, σκέφτηκε η Tesco, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian. Τα μανταρίνια, που έτσι και αλλιώς προτιμώνται από τους καταναλωτές λόγω της ευκολίας που έχουν καθώς ξεφλουδίζονται γρήγορα, πλέον, αν και πράσινα, θα μπορούν να διατίθενται στα καταστήματα της βρετανικής αλυσίδας, η οποία ισχυρίζεται ότι είναι η πρώτη που χαλαρώνει τους κανόνες για αυτά τα φρούτα.

Η ιδέα προέκυψε, όπως αναφέρει η Debbie Lombaard, η οποία ασχολείται με τις αγορές εσπεριδοειδών για λογαριασμό της Tesco, με σκοπό να παραταθεί κατά δύο ημέρες η διάρκεια ζωής των φρούτων αυτών στα ράφια. «Αυτήν τη στιγμή, τα πράσινα μανταρίνια δεν πληρούν τις γενικές ποιοτικές προδιαγραφές που θέτουν τα βρετανικά σούπερ μάρκετ, αλλά η Tesco πρωτοπορεί στην καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων», σημειώνει η ίδια.

Για να επιταχύνουν τη διαδικασία αλλαγής χρώματος, οι Ισπανοί καλλιεργητές στην περιοχή της Βαλέντσια τοποθετούν τα μανταρίνια σε θαλάμους ωρίμανσης, όμως λόγω αυτής της διαδικασίας, ένα ποσοστό των φρούτων χαλάει και απορρίπτεται.

Τα Satsuma και άλλα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αρχικά έχουν πράσινο χρώμα αλλά με τις χαμηλές θερμοκρασίες το βράδυ, γίνονται πορτοκαλί. Τα τελευταία χρόνια, οι υψηλές θερμοκρασίες στην Ισπανία, που καταγράφονται πλέον και στις αρχές του φθινοπώρου, καθυστερούν τη φυσική διαδικασία αλλαγής του χρώματος.