Μεγάλες οι προοπτικές για το κάστανο της Αγιάς

Περιζήτητο είναι και φέτος το κάστανο της επαρχίας Αγιάς, με ξένους εμπόρους, κυρίως Ιταλούς, να το αναζητούν με κάθε τρόπο, ανεβάζοντας έτσι την προσφερόμενη τιμή για τον παραγωγό, ο οποίος βλέπει χρόνο με τον χρόνο το προϊόν του να αποκτά προστιθέμενη αξία και να του αφήνει ένα πολύ καλό εισόδημα.

Μεγάλες οι προοπτικές του κάστανουΤο κάστανο του Δήμου Αγιάς, πασίγνωστο για την ποιότητά του, τη λάμψη, το μέγεθος και τη γεύση του, εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες και, μετά τη ζημιά που υπέστη το κάστανο της Ιταλίας από τη σφήκα, η οποία χτύπησε τα δέντρα τους και περιόρισε την παραγωγή ακόμη και σε ποσοστό 70%, έγινε ανάρπαστο.

Επειδή η καστανοκαλλιέργεια τα τελευταία χρόνια αφήνει ένα πολύ καλό εισόδημα στον παραγωγό, παρατηρείται στροφή ολοένα και περισσότερων παραγωγών στη χώρα μας, ενώ αρκετοί γεωπόνοι και μελετητές αρχίζουν και ειδικεύονται στην καλλιεργητική φροντίδα και στην εξερεύνηση κοινοτικών προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Το 90% της ελληνικής παραγωγής κάστανου καταναλώνεται στο εσωτερικό, ψητό ή βραστό. Φέτος, ο καιρός βοήθησε σημαντικά στη σωστή ανάπτυξη της καστανιάς. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ίδρυση μεταποιητικών μονάδων επεξεργασίας του προϊόντος, αλλά και η εκμετάλλευση των υποπροϊόντων του. Για τα τελευταία, θα πρέπει να υπάρξει δυνατότητα διάθεσης στους χιλιάδες Έλληνες και ξένους τουρίστες που δέχεται η παραλιακή ζώνη της Αγιάς το καλοκαίρι. Ιδού πεδίο δόξης λαμπρό για την πολιτεία.

Οδυσσέας Τσιντσιράκος, καστανοπαραγωγός – Μελιβοία Αγιάς