Μεγαλύτερη από ποτέ η συγκομιδή κερασιών στην Ουάσιγκτον

megalyteri-apo-pote-h-sygkomidi-kerasiwn

Βάσιμες ενδείξεις ότι η φετινή σοδειά της αμερικανικής πολιτείας Ουάσιγκτον θα είναι η μεγαλύτερη που έχει συγκομιστεί ποτέ, έχουν οι τοπικοί παραγωγοί κερασιού.

Σε δηλώσεις του στο περιοδικό «The Packer», ο πρόεδρος του τοπικού συνεταιρισμού Northwest Cherry Growers, B.J. Thurlby, εκτίμησε ότι θα διατεθούν στην αγορά περίπου 26-27 εκατομμύρια συσκευασίες κερασιών, βάρους 8 κιλών η κάθε μία. Εφόσον αυτό συμβεί, θα ξεπεραστεί το ρεκόρ που σημειώθηκε το 2014, με 23,2 εκατομμύρια συσκευασίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο μέσος όρος ημερήσιων αποστολών για τον Ιούλιο ανέρχεται στις 530.000 συσκευασίες, αριθμός που στο παρελθόν ήταν απλησίαστος για την πολιτεία της Ουάσιγκτον. Φέτος, ο κ. Thurlby τονίζει ότι έχουν αποσταλεί 21 εκατομμύρια κουτιά, τη στιγμή που σχεδόν το 1/4 της καλλιέργειας δεν έχει ακόμα διατεθεί.

Ο ιδανικός για την καλλιέργεια καιρός, συμπεριλαμβανομένου πλέον του ενός μήνα χωρίς βροχή, υπήρξε καθοριστικός παράγοντας για το τελικό μέγεθος των αποδόσεων. Σε αυτό συνετέλεσαν και οι νέες φυτεύσεις, ιδιαίτερα ποικιλιών που παράγουν πολύ περισσότερα φρούτα ανά στρέμμα από τις παραδοσιακές ποικιλίες.

Ο ασυνήθιστα υψηλός όγκος παραγωγής σε ολόκληρη την πολιτεία έχει επηρεάσει τις τιμές, προκαλώντας πίεση στον κλάδο. Στις 25 Ιουλίου, οι τιμές στις συσκευασίες βάρους 8,15 κιλών κυμάνθηκαν –ανάλογα με την ποιότητα– από 1,98 μέχρι 3,13 ευρώ ανά κιλό, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ.