Μειώνονται οι πωλήσεις αντιβιοτικών για χρήση σε ζώα εκτροφής

Η Ευρώπη προσανατολίζει τα κράτη-μέλη, ώστε να καταπολεμήσουν τη μικροβιακή αντοχή

meiwnontai-antiviotika

Σημαντική πτώση που ξεπερνά το 20% σημείωσαν οι πωλήσεις αντιβιοτικών για χρήση σε ζώα εκτροφής μεταξύ 2011 και 2016, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA). Όπως φανερώνει το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης για τις πωλήσεις κτηνιατρικών αντιμικροβιακών ουσιών σε 30 ευρωπαϊκές χώρες το 2016, «ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός και οι εθνικές εκστρατείες που προωθούν τη συνετή χρήση αντιβιοτικών στα ζώα για την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής έχουν θετικό αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβρη εγκρίθηκαν οι νέοι κανόνες της ΕΕ για τον περιορισμό της χρήσης των αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία, αποσκοπώντας στην προστασία των τροφίμων και της δημόσιας υγείας από τα βακτήρια που είναι ανθεκτικά στα φάρμακα. Η πτωτική τάση που καταγράφεται στις πωλήσεις κτηνιατρικών φαρμάκων είναι σύμφωνη με τη γραμμή και τις επιδιώξεις της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία θέλει να εμποδίσει την εξάπλωση της αντοχής στα αντιβιοτικά.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση του Οργανισμού δείχνει μια πτώση της τάξης του 40% στην κτηνιατρική χρήση των αντιβιοτικών της ομάδας των πολυμυξινών, οι οποίες, συμπεριλαμβανομένης της κολιστίνης, χρησιμοποιούνται ως έσχατη λύση για τη θεραπεία ασθενών με βακτηριακές λοιμώξεις ανθεκτικές σε άλλα αντιβιοτικά. Οι πωλήσεις κεφαλοσπορινών 3ης και 4ης γενιάς μειώθηκαν κατά 15,4%, ενώ οι πωλήσεις κινολονών μειώθηκαν κατά 13,6%.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι στην έκθεση αποτυπώνονται μεγάλες διακυμάνσεις εντός ΕΕ, με 16 από τις 25 χώρες που παρείχαν στοιχεία να εμφανίζουν πτώση 5% ή περισσότερο, αλλά τις υπόλοιπες έξι να καταγράφουν αυξήσεις πωλήσεων κατά 5% ή παραπάνω, υποδεικνύοντας ότι η ευρωπαϊκή πολιτική απέχει ακόμα αρκετά από το να προκαλέσει ένα συνεκτικό ερέθισμα στα κράτη-μέλη.