Μετεγκατάσταση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Θέρμης προανήγγειλε ο Β. Αποστόλου

Μετεγκατάσταση της Τράπεζας Γενετικού Υλικού της Θέρμης προανήγγειλε ο Β. Αποστόλου

Άμεση μετεγκατάσταση  της Τράπεζας Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) στη Θέρμη Θεσσαλονίκης σε νέες κτηριακές υποδομές και ενίσχυσή της με περαιτέρω προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, σχεδιάζεται, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου των γραπτών ερωτήσεων στη Βουλή, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις αλλά παραδέχτηκε πως το πολλαπλασιαστικό υλικό, που διατίθεται στην εγχώρια αγορά ανήκει κυρίως σε ποικιλίες και υβρίδια προέλευσης εξωτερικού.

Για τη διαφύλαξη των φυτογενετικών πόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που προκύπτουν κι έχουν σχέση με το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό, σημείωσε πως η πρόταση που έχει κατατεθεί από την αρμόδια επιτροπή, είναι η κατάρτιση νέου θεσμικού πλαισίου για τους φυτογενετικούς πόρους, στο οποίο θα καθορίζονται οι αρμόδιες αρχές, για την πρόσβαση και αξιοποίησή τους και τον καταμερισμό των ωφελειών.  

Στην παρούσα φάση τόνισε πως η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που ιδρύθηκε το 1981 με στόχο την προστασία και διατήρηση του εγχώριου αβελτίωτου γενετικού υλικού θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της και θα ενισχυθεί.

Ο κ.Αποστόλου σημείωσε πως  οι Έλληνες βελτιωτές του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα έχουν τη δυνατότητα εγγραφής τους στον Εθνικό Κατάλογο, εφόσον πληρούν τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις του νόμου: σποροπαραγωγικές, φυτωριακές, επιχειρήσεις εμπορίας κ.ά. Υποστήριξε πως οι ποικιλίες φυτών μεγάλες καλλιέργειας και κηπευτικών , που χαρακτηρίζονται ως ποικιλίες υπό διατήρηση (παραδοσιακές, τοπικές κ.ά.) έχουν εκδοθεί κοινές υπουργικές αποφάσεις, που ορίζουν πως μπορεί να γίνει εγγραφή τους στον εθνικό κατάλογο.

Μέχρι στιγμής πάντως, πηγές εκτιμούν πως η πρόταση για νέο θεσμικό πλαίσιο για το πολλαπλασιαστικό υλικό, δεν φαίνεται  να προχωρά άμεσα αλλά αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή νέο νομοσχέδιο για τους ΤΟΕΒ, που προχωρά με τη συνεργασία των υπουργείων Περιβάλλοντος – Αγροτικής Ανάπτυξης.