Νέα πρόταση Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό

Δυνατότητα επιλογής μεταξύ τριών κατηγοριών εισφορών, οι δυο εκ των οποίων όμως θα οδηγούν σε αντίστοιχα χαμηλότερη βασική σύνταξη καθώς και επέκταση της μεταβατικής περίοδος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, η «βελτιωμένη» πρόταση για το ασφαλιστικό που ετοιμάζεται να βάλει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους αγρότες η κυβέρνηση.

Παράλληλα, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η σκέψη για μεγαλύτερη αυτονομία του ΟΓΑ, ακόμα και εξαίρεσής του από το νέο Ενιαίο Ταμείο, κάτι που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των αιτημάτων των αγροτών.

Το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας περιλαμβάνει τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες για τους αγρότες με αντίστοιχη διαβάθμιση των εισφορών: Η πρώτη με εισφορές κύριας σύνταξης 12% -14% , η δεύτερη με 14%-16% και η τρίτη με εισφορές 20%.

Όσοι επιλέγουν τις δυο πρώτες κατηγορίες θα λαμβάνουν αντίστοιχα χαμηλότερη βασική σύνταξη ενώ όσοι επιλέγουν την τρίτη θα έχουν, κατά πάσα πιθανότητα, θα δουν τη μεταβατική περίοδο αύξησης των εισφορών να αυξάνεται μέχρι το 2020 τουλάχιστον. Δεν αποκλείεται «περίοδος προσαρμογής» να υπάρξει και για τις υπόλοιπες δύο ασφαλιστικές κατηγορίες.

Βεβαίως τα παραπάνω θα πρέπει να λάβουν και το «πράσινο φως» των δανειστών οι οποίοι, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ και η «Ύπαιθρος Χώρα», δε βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ στους αγρότες, ιδίως γι’ αυτούς που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πολύ χαμηλότερες εισφορές.