Πώς θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την Κοραλία Γκέρτσου-Πινιατέλη; Θα λέγαμε ότι είναι μια παντοτινή έφηβη με μια μεταδοτική δίψα για ζωή, τελειομανής, αεικίνητη και δημιουργική. Η Ελληνίδα πριντσιπέσα της Τοσκάνης έχει ζήσει με πάθος κάθε της στιγμή, δείχνει δυνατή, ανεξάρτητη και αποφασιστική, και αυτό την κάνει έναν από τους πιο γοητευτικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει.

Η παιδική ηλικία την βρήκε να παίζει στα στενά του Ψυχικού και η εφηβεία να μελετά σε σχολειά της Ελβετίας. Σε μόνιμη αναζήτηση νέων εμπειριών, ταξίδεψε πολύ σε Ευρώπη και Αμερική, σπούδασε από Ορυκτολογία μέχρι Ιστορία της Τέχνης και στα τέλη της δεκαετίας του ’50 αποφάσισε να επιστρέψει στην Ελλάδα και στην οικογενειακή επιχείρηση «Βιοφάρμ». Τότε γνώρισε τον σύντροφο της ζωής της, έναν Ιταλό διπλωμάτη αριστοκρατικής καταγωγής, με τον οποίο ταξίδεψαν τον κόσμο μέχρι να εγκατασταθούν μόνιμα στην Ιταλία, το 1967, όταν αποφάσισαν «να βάλουν μαζί ρίζες». Έψαξαν πολύ και τελικά επέλεξαν τον παράδεισο της Τοσκάνης, αγόρασαν μια εγκαταλελειμμένη γη με κάποια κτίσματα μέσα και ξεκίνησαν από την αρχή.

Η πριντσιπέσα των αμπελιών

Η πριγκίπισσα Coralia Pignatelli della Leonessa είναι η τυχερή «πυργοδέσποινα» του Castell’in Villa, ενός μικρού μεσαιωνικού χωριού που ανάγεται στον 13ο αιώνα, απλώνεται σε 300 εκτάρια (3.000 στρέμματα) και έχει γίνει συνώνυμο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των Chianti Classici. Οι αμπελώνες αναπτύσσονται σε 8 διαφορετικές περιοχές και καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα. Η οινοποίηση γίνεται σε ένα σύγχρονο και άρτια εξοπλισμένο οινοποιείο με ανοξείδωτες δεξαμενές και δρύινα βαρέλια.

Μια Ελληνίδα πριντσιπέσα στην ΤοσκάνηΤο κτήμα παράγει 5 κρασιά: 2 Chianti Classico (vintage και Reserve), 2 άλλα τοσκανέζικα κόκκινα κρασιά (Santacroce και Poggio delle Rose), ένα Vin Santo και μία grappa. To Chianti Classico παράγεται αποκλειστικά από την ποικιλία Sangiovese και ωριμάζει σε παραδοσιακά δρύινα βαρέλια για περίπου 12 μήνες, και στη συνέχεια 2 με 3 χρόνια στο μπουκάλι. Το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό και πλούσιο Chianti Classico, ιδανικό για μακρά παλαίωση. Παρ’ όλα αυτά, το Castell’in Villa περηφανεύεται ιδιαίτερα για το Santacroce Igt Toscana. Δημιουργείται από ένα ισομερές μείγμα/χαρμάνι Cabernet Sauvignon και Sangiovese, που αφήνεται να ωριμάσει για 18 μήνες μέσα σε γαλλικά βαρέλια. Κατά την Κοραλία Πινιατέλη, το Santacroce είναι το αποτέλεσμα μιας ευτυχoύς ένωσης του terroir, των παραδόσεων και της δημιουργικότητας της ειδικού. Όσο για το Poggio alle Rose, ακολουθεί την ίδια διαδικασία, όμως μόνο με ποικιλία Sangiovese, ενώ το Vin Santo, που παράγεται σε περιορισμένη ποσότητα, γίνεται από σταφύλια Trebbiano και Malvasia.

Ο κεντρικός πύργος της ιδιοκτησίας, κτίσμα του 1200, είναι η κύρια κατοικία της Κοραλίας Πινιατέλη, που εγκαταστάθηκε εδώ μόνιμα από το 1985, όταν πέθανε ο σύζυγός της και αποφάσισε να εγκαταλείψει τη Ρώμη. Γύρω από τον πύργο, στο πέρασμα των χρόνων τα κτίρια πολλαπλασιάστηκαν, ανακαινίστηκαν, άλλαξαν χρήση. Έγιναν επισκέψιμοι και εκθεσιακοί χώροι και σήμερα σε κάποιους απ’ αυτούς φιλοξενούνται το οινοποιείο, το εστιατόριο, οι αποθήκες. «Είναι ωραίο να επιλέγεις πού θα βάλεις τις ρίζες σου», λέει η ίδια καθισμένη στο σαλόνι της, ένα σαλόνι από εκείνα που αγαπούν τα περιοδικά διακόσμησης. Η Ελλάδα που φέρει μέσα της βρίσκεται παντού στο σπίτι· στα έργα, τα βιβλία, τα αντικείμενα.

Μια Ελληνίδα πριντσιπέσα στην ΤοσκάνηΜη φανταστείτε, όμως, ότι η Κοραλία είναι η πριντσιπέσα του καναπέ. Το αντίθετο! Με δυσκολία κάθεται για κουβεντούλα. Συνήθως έχει δουλειές που δεν περιμένουν! Ο τρύγος είχε τελειώσει όταν ήμουν στο Castell’in Villa, αλλά υπήρχε ακόμη λίγη δουλειά σε μια απόμακρη πλαγιά. Η Κοραλία έπρεπε να πάει. «Πρέπει να βάλω και τα κατάλληλα παπούτσια… αλλά θα βολευτώ», μονολόγησε και  εξήγησε πως κάθε πρωί επισκέπτεται το κτήμα, μιλάει με τους εργάτες και βλέπουν τι θα κάνει ο καθένας. «Δεν μπορείς να διευθύνεις αν δεν γνωρίζεις τη δουλειά σε κάθε της λεπτομέρεια. Πέρα απ’ αυτό, περνάμε καλά με τους εργάτες. Εκεί είναι η αληθινή ζωή».

Αυτή η όμορφη, φινετσάτη γυναίκα με τα ασημένια μαλλιά παλεύει κάθε μέρα, από τη μια με τη φύση, από την άλλη με την ανταγωνιστική αγορά, περνώντας από όλα τα ενδιάμεσα στάδια! Θα την δείτε τα ξημερώματα να σκαρφαλώνει στο τρακτέρ με τους εργάτες, να κλαδεύει, να τρυγά, να δίνει οδηγίες για κάθε φάση της οινοποίησης και να οδηγεί φουριόζα το μικρό Panda 4X4 μέσα στους χωματόδρομους του κτήματος και ανάμεσα στα κλήματα. Θα την ακούσετε να μιλάει με ενθουσιασμό για Βυζαντινή Ιστορία, για Τέχνη, για κυνήγι, για το κτήμα της στη Σάμο, για τον επόμενο αμπελώνα που θα φυτέψει… και με την ίδια ευκολία να κλείνει δουλειές στη Νορβηγία και να ασχολείται μόνη με τα λογιστικά της επιχείρησής της.

Το πιο γοητευτικό δε γι’ αυτήν είναι η αμπελουργία -εμπλέκεται βέβαια και σε όλα τα στάδια της οινοποίησης!- γιατί θεωρεί ότι η βάση βρίσκεται στο αμπέλι. «Έχεις καλό αμπέλι, έχεις καλό κρασί!» Πιστεύει άλλωστε ότι η φύση, αν τη σεβαστείς και την υπηρετήσεις σωστά, θα σου το ανταποδώσει με το παραπάνω. Στη φύση κρύβεται η φιλοσοφία της ζωής.

Όταν τελειώνει η μέρα

Μετά τις αγροτικές ασχολίες, όλη η υπόλοιπη μέρα πέρασε εξαιρετικά ευχάριστα. Περπατήσαμε στους ελαιώνες με τις 5.500 ρίζες που παράγουν ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Γνώρισα από κοντά όλη την οικογένεια των υπέροχων κυνηγόσκυλων της φυλής Visla. Επισκεφτήκαμε την Gazzara, τον αγροτουριστικό ξενώνα του κτήματος, ένα μοναστήρι του 13ου αιώνα με δώδεκα δωμάτια όλα διαφορετικά μεταξύ τους και ένα μεγάλο living room, όπου ονειρεύεσαι να μείνεις για πάντα!

Το δεύτερο κατάλυμα La Capana είναι ένα αυτόνομο σπίτι δύο επιπέδων, ιδανικό για μεγάλες παρέες. Το μαγικό έτσι κι αλλιώς σκηνικό συμπληρώνεται με μια εξωτερική πισίνα μέσα στον αμπελώνα και μια θερμαινόμενη εσωτερική με απίστευτη θέα. H μέρα ολοκληρώθηκε στο εστιατόριο της αγροτουριστικής μονάδας, τους «Μύθους», όπου φάγαμε -τι άλλο;- μπιστέκα φιορεντίνα! Ήπιαμε και την εξαιρετική Ριζέρβα Κάστελιν Bίλα του ’97, αν δεν κάνω λάθος, Vin Santo και μια γκράπα για τη χώνεψη! Εδώ, σε ένα μοντέρνο αλλά και μεσογειακό περιβάλλον, ο σεφ ετοιμάζει καθημερινά απλά ιταλικά πιάτα με προϊόντα του κτήματος και υπέροχα ψωμιά που θα τα συνοδεύσετε, βέβαια, με τα κρασιά του κτήματος. Και η μέρα τελειώνει μπροστά στο αναμμένο τζάκι μ’ ένα βιβλίο, που δεν το διαβάζεις, απλώς ονειρεύεσαι.

Αν επισκεφτείτε τον ξενώνα στο Castell’in villa

  • Βρίσκεται πολύ κοντά στη Σιένα, τη Φλωρεντία και την Πιέντσα. Απέχουν με το αυτοκίνητο 20 λεπτά, 1 ώρα και 45 λεπτά αντίστοιχα.
  • Γνωρίστε τους λόφους του Chianti ιππεύοντας.
  • Απλώς χαλαρώστε και απολαύστε το υπέροχο τοπίο, τη γαστρονομία, τα κρασιά και τις ανέσεις του ξενώνα.
  • Στο τέλος Οκτωβρίου και όλο το Νοέμβριο γίνονται το μάζεμα της ελιάς και η παραγωγή του λαδιού, που οι τυχεροί επισκέπτες µπορούν να δοκιμάσουν με φρέσκες μπρουσκέτες.
  • Εκτός από γευστικές δοκιμές στο κτήμα, μπορείτε να επισκεφτείτε την ευρύτερη περιοχή και τα οινοποιεία στο Chianti, Montalcino, Montepulciano.