Το μοντέλο του τριπλού έλικα στην ελληνική οικονομία

Η καινοτομία είναι το οικονομικό μοντέλο, το οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε σε στρατηγικό επίπεδο, ώστε να εισέλθουμε σε έναν νέο ενάρετο οικονομικό κύκλο ανάπτυξης. Η εικόνα που έχει η Ελλάδα σήμερα την αδικεί.
Η πραγματική κρίση ουσιαστικά ξεκίνησε στην αρχή της δεκαετίας του ’80, όταν αρχίσαμε να ξεριζώνουμε μετά μανίας την παραγωγική μας βάση και να μετατρέπουμε την οικονομία μας σε ένα κίβδηλο σοβιετικο-βαλκανικό μόρφωμα, φορώντας τον μανδύα της τότε ΕΟΚ και φλερτάροντας με τριτοκοσμικούς ηγέτες.
Πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Πώς μπορεί, όμως, να συμβεί αυτό; Η απάντηση βρίσκεται στο τρίπτυχο: αναγέννηση ελληνικής παραγωγικής βάσης – εξωστρέφεια – καινοτομία.
1ος Πυλώνας
Αναγέννηση ελληνικής παραγωγικής βάσης με όχημα την καινοτομία
Καλούμαστε να ενώσουμε το ρίσκο με τη γνώση, την καινοτομία με το κέρδος, στο πλαίσιο μιας εξωστρεφούς και καινοτομικής Ελλάδας. Ωστόσο, χωρίς την αναγέννηση της παραγωγικής βάσης με έμφαση στην καινοτομία, το στοίχημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα δεν πρόκειται να το κερδίσουμε ποτέ.
2ος Πυλώνας
Εξωστρέφεια
Με δεδομένη την ανασυγκρότηση της ελληνικής παραγωγής, για να τεθεί η ελληνική οικονομία ξανά σε στέρεες βάσεις, θα πρέπει να μεταφέρει ένα επιπλέον 20% με 25% του ετήσιου ΑΕΠ σε νέες εξαγωγικές δραστηριότητες. Εθνικός στόχος συμμετοχής της συνολικής εξωστρέφειας στο ΑΕΠ είναι να φτάσει στο 50% με ορίζοντα το 2020, ουσιαστικά να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο εξωστρέφειας.
3ος Πυλώνας
Καινοτομία
Για να μπορέσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να επιβιώσουν στο άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, απαιτείται η δημιουργία καινοτομίας.
Η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία, ως παράγοντας ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, είναι μονόδρομος για να κερδίσουμε το στοίχημα της κοινωνίας της γνώσης.
* Δημήτρης Λακασάς, τέως πρόεδρος ΣΕΒΕ