Νέα εποχή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μετεώρων

Πρωτοπορεί η παλιά Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμπάκας στην προσαρμογή της στα νέα απαιτητικά δεδομένα των δύσκολων καταστάσεων που περνά η χώρα μας.

Νέα εποχή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μετεώρων
Καλαμπάκα

Η φυσική ηγεσία της παλιάς Ένωσης προχώρησε από τις πρώτες στην Ελλάδα στην προσαρμογή της στον Νόμο 4015/2011 και μετετράπη σε πρωτοβάθμιο Αγροτικό Συνεταιρισμό με την επωνυμία «ΜΕΤΕΩΡΑ».

Η αδράνεια, η πολυδιάσπαση κ.λπ. αντικαταστάθηκαν από την έντονη και κοινή δράση με συγκεκριμένους στόχους και σε αυτό βοήθησαν τα ηγετικά στελέχη του συνεταιρισμού, Δημ. Κόττης (πρόεδρος),Λώρεν Κασσοπούλου (διευθύντρια, πρώην πολιτευτής ΠΑΣΟΚ), με τη στενή συνεργασία της εταιρείας παροχής συμβουλών στον αγροδιατροφικό τομέα «Γεωργική Ανάπτυξη» του Ντ. Μπλιάτσου.

Νέα εποχή στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μετεώρων

Με τις επανειλημμένες έρευνες στην περιοχή, τα στελέχη του ΑΣ Καλαμπάκας «Μετέωρα» διαπίστωσαν ότι οι αναρίθμητοι τουρίστες, επιστρέφοντας στη χώρα τους, εκτός από τη φυσική ομορφιά και τη θρησκευτική αγαλλίαση της περιοχής, δεν έπαιρναν μαζί τους κανένα τοπικό προϊόν.

Φυσικά, η ευθύνη δεν ήταν των τουριστών, αλλά των ντόπιων παραγωγικών δυνάμεων που δεν είχαν ετοιμάσει τίποτα γι’ αυτό. Και ας βρίσκονται ίσως στο καλύτερο περιβάλλον της υφηλίου, με απίθανης βλάστησης βοσκοτόπια, ορεινά και ημιορεινά κτήματα με μηλιές και κερασιές, πεδινά κτήματα με ελιές και λαχανικά.

Η περιοχή έχει πλούσια αυτοφυή βλάστηση, που αποτελεί το καλύτερο εργοστάσιο γύρης για τις μέλισσες και την παραγωγή μελιού, και είναι μόνιμος τόπος ζωής και δράσης πολύ δημιουργικών αγροτών – κτηνοτρόφων – μελισσοκόμων αποφασισμένων να δράσουν και να αποδείξουν ότι πλέον θα φτάσουν τα τοπικά τους προϊόντα στα πέρατα της γης.

Η Ελλάδα μπορεί, εάν το θέλουν οι τοπικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις της κάθε περιοχής. Όπως ο Θεός και η φύση επέλεξαν την περιοχή να δημιουργήσουν την ομορφιά των Μετεώρων, έτσι πλέον και οι τοπικές παραγωγικές δυνάμεις θα ανταποκριθούν σ’ αυτή την πρόκληση του φυσικού θαύματος.

Ήδη, σήμερα, ο συνεταιρισμός αριθμεί 150 ενεργά μέλη και προχώρησε σε συμβολαιακή σχέση με τους παραγωγούς δημητριακών και ζωοτροφών, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η νέα μονάδα παραγωγής ζωοτροφών του συνεταιρισμού.

Επίσης, ετοιμάζεται ένα νέο σύγχρονο τυροκομείο και, παράλληλα, ερευνάται η αξιοποίηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του. Οι επόμενες άμεσες δράσεις είναι η ίδρυση Ομάδων Παραγωγών στους παρακάτω τομείς: Κτηνοτροφία, Ζωοτροφές, Δημητριακά, Μέλι, Φρούτα και Λαχανικά.

Γιώργος Ρούστας