Νέα Τράπεζα Σπόρων στον Λίβανο

Νέα τράπεζα σπόρων στο Λίβανο

Το γενναίο εγχείρημα της επανασυλλογής των 150 χιλιάδων σπόρων του Χαλεπίου ανέλαβε πρόσφατα το Κέντρο Αγροτικής Έρευνας Ξηρών Περιοχών (Icarda) στην Τομπόλ του Λιβάνου.

Οι σπόροι, που αντιπροσωπεύουν τη γνώση των αγροτών της Εύφορης Ημισελήνου, του μέρους απ’ όπου ξεκίνησε η γεωργία, έχουν ήδη συλλεχθεί μια φορά στο παρελθόν, και φυλάσσονταν στο κτίριο της Icarda στο Χαλέπι. Όμως, ο συριακός πόλεμος, που μαίνεται από το 2011, και που έφερε την άλλοτε πανέμορφη πόλη στα γόνατά της, εμποδίζει τα μέλη του οργανισμού από το να προσεγγίσουν το μέρος, ή έστω να μάθουν αν η συλλογή είναι ακόμα άθικτη.

Έτσι, με τη βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας Σπόρων του Σβάλμπαρντ, στη Νορβηγία, όπου βρίσκονται σπόροι από όλα τα φυτά της γης για την περίπτωση παγκόσμιας καταστροφής, οι ερευνητές ξεκίνησαν να επανακαλλιεργούν και να επαναποθηκεύουν σπόρο-σπόρο τη σπάνια και σημαντικότατη συλλογή.

Το εγχείρημα κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Κάθε σπόρος διαλέγεται προσεκτικά και με το χέρι, ενώ τα φυτά προστατεύονται σαν κόρη οφθαλμού, χρησιμοποιώντας μια ειδική ροζ βαφή, που, όπως λένε οι καλλιεργητές, κρατά μακριά τους μύκητες