Νομοθετικό ψήφισμα ευρωβουλευτών κατά της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ορισμένων αγροτικών προϊόντων

Ψήφισμα ευρωβουλευτών κατά της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ορισμένων αγροτικών προϊόντων

Το ΕΚ με μη νομοθετικό ψήφισμα που ενέκρινε ζητάει να απαγορευθεί η δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των προϊόντων που λαμβάνονται από βιολογικές κυρίως μεθόδους, όπως η διασταύρωση, προκειμένου να προστατευθεί η καινοτομία, η επισιτιστική ασφάλεια και οι μικρές επιχειρήσεις.

Οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας να επιτρέψει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εν λόγω προϊόντα, και κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσαφηνίσει άμεσα τους ισχύοντες κανόνες της ΕΕ και να εξασφαλίσει εγγυημένη πρόσβαση σε υλικά, καθώς και τη χρήση των υλικών αυτών που προέρχονται από κατ’ ουσία βιολογικές διεργασίες για βελτίωση φυτικών ποικιλιών.
Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η βελτίωση των φυτών αποτελεί καινοτόμο διαδικασία που εφαρμοζόταν ανέκαθεν από τους γεωργούς και τις γεωργικές κοινότητες στο πλαίσιο των γεωργικών δραστηριοτήτων. Υποστηρίζουν ότι η πρόσβαση σε βιολογικό φυτικό υλικό είναι απολύτως αναγκαία για την τόνωση της καινοτομίας και της ανάπτυξης νέων ποικιλιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να αποτραπεί η δημιουργία μονοπωλίων.

Τα προϊόντα που προέρχονται από κατ’ ουσία βιολογικές μεθόδους, όπως φυτά, σπόροι, ενδημικά χαρακτηριστικά και γονίδια, θα πρέπει να αποκλείονται από τη δυνατότητα κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας· υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που υιοθέτησαν με 413 ψήφους υπέρ, 86 κατά και 28 αποχές.

Το Κοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να αποσαφηνίσει άμεσα τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ και ιδιαίτερα την οδηγία για την έννομη προστασία των βιοτεχνολογικών εφευρέσεων, και να διαβιβάσει τις εν λόγω διευκρινίσεις στο Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα που λαμβάνονται από βιολογικές κυρίως μεθόδους δεν θα μπορούν να κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.