Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο (upd)

Ντάισελμπλουμ: Δεν αναμένεται συμφωνία σημερα

«Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του Reuters, στη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώτης ημέρας του άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων της ΕΕ (Ecofin) στο Άμστερνταμ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ  ρωτήθηκε σχετικά με δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι είναι νομικά αδύνατο για την Ελλάδα να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα. «Οι θεσμοί πρόκειται να εργαστούν μαζί με τις ελληνικές αρχές ξεκινώντας από σήμερα ή αύριο για να σχεδιάσουν αυτά τα προληπτικά μέτρα. Είπα ότι χρειάζεται να είναι αξιόπιστα, εκ των προτέρων αξιόπιστα και να τεθούν σε ισχύ με ένα είδος μηχανισμού ενεργοποίησης που θα είναι αντικειμενικός» είπε και τόνισε: «Θα ήθελα να γίνω σαφής στο σημείο αυτό. Τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τέταρτο μνημόνιο. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάτι τέτοιο. Έχει να κάνει με το τι θα συμβεί, αν τα μέτρα που προβλέπονται στο βασικό πακέτο δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτέλεσμα. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα, αν δούμε τα στοιχεία της Eurostat, φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό δρόμο και δείχνει την απαραίτητη δέσμευση. Νομίζω ότι το υφιστάμενο πακέτο, στο οποίο έχουμε συμφωνήσει κατά  95%, είναι πολύ καλό και αυτό το προληπτικό πακέτο αποτελεί ένα είδος επιπλέον ασφάλειας. Θα πρέπει απλά να εργαστούμε για το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί αυτός ο μηχανισμός. Ασφαλώς, αν υπάρχουν νομικοί περιορισμοί, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να παραβλέψουμε τους νομικούς περιορισμούς που υπάρχουν στην Ελλάδα. Θα τον σχεδιάσουμε με τέτοιο τρόπο (τον μηχανισμό), που να λειτουργεί με αξιοπιστία, αυτοματισμό, αντικειμενικότητα και φυσικά να είναι νομικά εφικτός».

Στη συνέντευξη Τύπου μετείχαν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάνσιο και ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ολλανδίας Κλάας Νοτ.

Χθες το ypaithros.gr έγραφε:

Ένα «αξιόπιστο», όπως το χαρακτηρίζει, έκτακτο πακέτο μέτρων το οποίο θα νομοθετηθεί και θα αντιστοιχεί σε 2% του ΑΕΠ ή περίπου 3,6 δισ. ευρώ ζητά το Eurogroup από την Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει η συζήτηση για το χρέος και να κλείσει η συμφωνία.

Μιλώντας στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών, παρουσία της Κρ. Λαγκάρντ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αν τα πράγματα προχωρήσουν (και έχει κλείσει και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς για το «κανονικό» πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ) τότε θα μπορέσει να γίνει ένα έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, στο οποίο θα εξεταστεί και το θέμα του χρέους και το πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση.

Η Ελλάδα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης, παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Η συνεργασία μεταξύ των Θεσμών και της Ελλάδας ήταν ισχυρή και παραγωγική. Πιστεύουμε ότι έγινε σημαντική πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία για το ασφαλιστικό, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Μένουν κάποια θέματα αλλά είμαστε πολύ κοντά, συμπλήρωσε.

Εξετάσαμε πως θα προχωρήσουμε. Συμπεράναμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα εφαρμοστεί μόνο αν είναι απαραίτητο. Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.

Όπως είπε η δέσμευση του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι ότι θέλει να δουλέψει παραγωγικά γι’ αυτό.

Νωρίτερα το ypaithros.gr μετέδιδε: 

Σε αισιόδοξο τόνο άρχισε την  Παρασκευή το Eurogroup, που συνεδριάζει εκτάκτως στο Αμστερνταμ.

Για πρόοδο έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα.

«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Σε θετικό τόνο ήταν και η δηλωση της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αναγνώρισε σημάδια προόδου στις συζητήσεις αλλά τόνισε «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για μια συμφωνία», ενώ μίλησε και για τη θέση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Την άποψη ότι υπάρχει πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα φαίνεται να συμμερίζεται και ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος σε μια πρώτη εκτίμηση δήλωσε πως  «Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία».

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, προεξόφλησε πως είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία σήμερα αλλά και αυτός από την πλευρά του σχολίασε, «Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα», «Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα».

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».

«Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση» σημείωσε «Ας μην είμαστε σκληροί με τους Ελληνες. Εχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες».

(Mε πληροφορίες από euro2day.gr και Καθημερινή)