Στη Νότια Αλμωπίας η πατάτα «καρπίζει» αυξημένο εισόδημα

Το πιλοτικό κοινωνικό πρόγραμμα της McCain ενισχύεται τη φετινή καλλιεργητική περίοδο

Στη Νότια Αλμωπίας η πατάτα «καρπίζει» αυξημένο εισόδημα

της Νατάσας Φραγκούλη

Ένα καναδικό ρητό λέει πως η υπομονή είναι ένα δέντρο με ρίζες πικρές, αλλά καρπό γλυκό. Στην κοινότητα Νότια, στην Αλμωπία Πέλλας, μια ανάσα από τα σύνορα με τα Σκόπια, 25 παραγωγοί πατάτας και μια καναδική πολυεθνική με ελληνική καρδιά δρέπουν έναν πολύ γλυκό καρπό, προϊόν υπομονής και συνεργασίας, τον «Καρπό Φροντίδας». Οι 25 πατατοπαραγωγοί, με… πικρές ρίζες, μιας και η Νότια έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας στην Κεντρική Μακεδονία, κατάφεραν πέρυσι –στην κορύφωση της κρίσης– ένα μικρό οικονομικό θαύμα. Αύξησαν το μηνιαίο εισόδημά τους κατά περίπου 35%, συμμετέχοντας σε ένα μοναδικό –για τα ευρωπαϊκά δεδομένα– κοινωνικό πρότζεκτ, που στοχεύει να μεταμορφώσει ανεξάρτητους πατατοπαραγωγούς σε μικρούς επιχειρηματίες της υπαίθρου.

Με τη στήριξη της πολυεθνικής McCain, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής κατεψυγμένης-προτηγανισμένης πατάτας παγκοσμίως, καλλιέργησαν πέρυσι 250 στρέμματα μιας εξαιρετικής ποικιλίας πατάτας, της Servan, με τους 600 τόνους εμπορεύσιμου προϊόντος να διατίθενται σε 250 σημεία στην Ελλάδα.

Στη Νότια Αλμωπίας η πατάτα «καρπίζει» αυξημένο εισόδημα

Για τη δεύτερη χρονιά, που ξεκινά στα τέλη της άνοιξης, 30 παραγωγοί της Νότιας θα φυτέψουν περίπου 300 στρέμματα, φιλοδοξώντας να αυξήσουν εκ νέου την παραγωγή τους, να τη διαθέσουν μέσα από ένα ευρύτερο κανάλι και να βελτιώσουν το εισόδημά τους.

Αν και ο «Καρπός Φροντίδας» δεν περιγράφεται μόνο με οικονομικούς όρους, αφού αποτελεί ένα εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο, με κοινωνικό προσανατολισμό, ζητήσαμε από τη Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της McCain Hellas, Ξανθή Παπαδάκη, να αποτιμήσει σε οικονομική βάση την πρώτη καλλιεργητική περίοδο εφαρμογής του τριετούς προγράμματος. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η στρεμματική απόδοση (συγκρινόμενη με την αντίστοιχη της κύριας προηγούμενης ποικιλίας) ήταν αυξημένη κατά 85%, επιτεύχθηκε αύξηση της εμπορεύσιμης ποσότητας κατά 67%, ενώ, ταυτόχρονα, το μέσο μηνιαίο εισόδημα των παραγωγών βελτιώθηκε κατά 35%.

Διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 8 Απριλίου στα περίπτερα με ειδικό ένθετο για το ΟΣΔΕ 2016.