Ν. Παλάσκας: Όχι στην επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με το τέλος καύσης ζώων

Ν. Παλάσκας: Όχι στην επιβάρυνση των κτηνοτρόφων με το τέλος καύσης ζώων

Την αντίθεση του στην επιβολή τέλους σε όλους τους κτηνοτρόφους (μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ) για την καύση των ζώων μέσω του Εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης, γνωστοποιεί με επιστολή του προς τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων περιφέρειας θεσσαλίας Νίκος Παλάσκας.

Επίσης αναφέρει τον τρόπο κατανομής των βοσκοτόπων που έκαναν χρήση οι κτηνοτρόφοι για πάνω από 3 έτη (κατά την πενταετία 2010-2014), ενώ ζητά επίσημη ενημέρωση και για τον τρόπο διάθεσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016.

Αναλυτικότερα η επιστολή του Νίκου Παλάσκα προς τον κ. Βαγγ. Αποστόλου αναφέρει τα εξής: «Κ. Υπουργέ το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Περιφέρειας Θεσσαλίας στις 1-12-2015 έλαβε την απόφαση άμεσα να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω θέματα τα οποία μας βρίσκουν αντίθετους και ζητάμε άμεσα συνάντηση μαζί σας για την διευθέτηση τους.

  1. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση του Υπουργείου, όπως εκφράστηκε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες (άρθρο 15), την επιβολή τέλους σε όλους τους κτηνοτρόφους (μέσω δηλώσεων ΟΣΔΕ) για την καύση των ζώων μέσω του Εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης των νεκρών ζώων. Μετά από την σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του ΦΠΑ, το σταμάτημα της επιδότησης του πετρελαίου, θέλετε να μας φορτώσετε και το κόστος της καύσης των ζώων. Τι μας περάσατε βιομήχανους ή εφοπλιστές, όπου δεν ξέρουμε τι να κάνουμε τα λεφτά και θέλετε να μας αφανίσετε;
  2. Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες σε συνδυασμό με την ΚΥΑ για την κατανομή των βοσκοτόπων, όπου αναφέρεται στο άρθρο 5 παρ. 10 ότι κτηνοτρόφοι που έκαναν χρήση του ίδιου βοσκότοπου για πάνω από 3 έτη κατά την πενταετία 2010-2014, λαμβάνουν κατά προτεραιότητα τις ίδιες εκτάσεις εφόσον το επιθυμούν και το δηλώσουν στην αίτησή τους πρέπει να συμπεριληφθούν και οι άδειες μετακίνησης των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, όπου αποδεικνύεται ποιοι ήταν πραγματικά σε αυτές τις εκτάσεις. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε τον βοσκότοπο να τον πάρουν αυτοί που πραγματικά τον χρησιμοποιούν.
  3. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 833 (τεύχος Β) στις 14-5-2015 στο άρθρο 8 παρ. 1 αναφέρεται ότι για τον προσδιορισμό του αριθμού των επιλέξιμων αιγοπροβάτων στα οποία χορηγείται η συνδεδεμένη \ενίσχυση υπάρχει η υποχρέωση της παραγωγής 120 κιλά γάλακτος /αιγοπρόβατο. Με βάση αυτήν την υποχρέωση κανένας μετακινούμενος κτηνοτρόφος δεν θα πληρωθεί την συνδεδεμένη καθώς τα ζώα των μετακινούμενων κτηνοτρόφων είναι χαμηλής παραγωγικότητας και η παραγωγή σε γάλα εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Μην ξεχνάτε ότι η φέτα κατεξοχήν στηρίζεται στην χλωρίδα και στην πανίδα της πατρίδας μας κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την παραπάνω απόφαση που πήρατε. Για άλλη μια φορά μας αποδεικνύετε ότι θέλετε μόνο τις ενσταβλισμένες μονάδες γιατί μόνο αυτές μπορούν να εκπληρώσουν τα τουλάχιστον 120 κιλά γάλακτος / ζώο που θέσατε ως υποχρέωση.
  4. Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για τον τρόπο διάθεσης της εξισωτικής αποζημίωσης του 2016 καθώς έχουμε ακούσει διάφορες εκδοχές και θέλουμε να ξέρουμε επίσημα από το Υπουργείο τι τελικά θα ισχύσει.