Οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ελασσόνας πρωτοπορούν

Οι αιγοπροβατοτρόφοι της Ελασσόνας πρωτοπορούν

Τον δρόμο του υγιούς συνεταιρίζεσθαι, αλλά και του σύγχρονου επιχειρείν δείχνουν εδώ και τέσσερα χρόνια κάποιοι κτηνοτρόφοι στην ορεινή Ελασσόνα του Νομού Λάρισας, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τον Συνεταιρισμό Αιγοπροβατοτρόφων Ελασσόνας «Γάλα Ελάς».

Σήμερα, τα 134 μέλη τουΟι αιγοπροβατοτρόφοι της Ελασσόνας πρωτοπορούν συνεταιρισμού –εκ των οποίων περίπου οι 80 είναι ενεργά μέλη και οι υπόλοιποι εξωτερικοί συνεργάτες– παραδίδουν το γάλα τους κάθε βδομάδα σε τέσσερις εταιρείες, ενώ προμηθεύονται μαζικά ζωοτροφές, μειώνοντας αισθητά το κόστος παραγωγής.

Η δυναμική παρουσία του συνεταιρισμού φαίνεται από το γεγονός ότι όλοι σχεδόν οι μεμονωμένοι κτηνοτρόφοι της επαρχίας Ελασσόνας πωλούν το γάλα στην αγορά, με βάση την τιμή που συμφώνησε ο «Γάλα Ελάς».

Το καταστατικό του συνεταιρισμού ορίζει τις υποχρεώσεις του κάθε κτηνοτρόφου-μέλους, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στο θέμα της ασφάλειας και της ποιότητας του γάλακτος που παράγει και παΟι αιγοπροβατοτρόφοι της Ελασσόνας πρωτοπορούνραδίδει στον «Γάλα Ελάς». Όμως και η διαδικασία που ακολουθεί για τον ποιοτικό έλεγχο του προϊόντος, με σύστημα καθημερινών δειγματοληψιών από όλα τα μέλη του, είναι εξονυχιστική.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Γιάννη Ζιώζια «το επόμενο βήμα για τον συνεταιρισμό είναι η μεταποίηση, εφόσον ενταχθούμε σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα του νέου προγράμματος. Έχουμε αποφασίσει να παράξουμε, βγάζοντας στην αγορά παραδοσιακό τυρί-φέτα και ακολούθως το παραδοσιακό κασέρι της Ελασσόνας. Πορευόμαστε με αργά, αλλά σταθερά βήματα. Όταν δούμε πως είμαστε έτοιμοι, θα το τολμήσουμε». 

Γιώργος Ρούστας