Οι βροχές ευνοούν τη μονίλια σε βερικοκιές και ροδακινιές

Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το εμπάργκο στα ροδάκινα στο επίκεντρο συνέλευσης του ΑΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ» - Πέλλας

Οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων δύο εβδομάδων, και δη κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, είναι οι πλέον κατάλληλες για να αναπτυχθεί η μυκητολογική ασθένεια των πυρηνόκαρπων δέντρων, μονίλια. Βροχές, υγρασία και πτώση της θερμοκρασίας μπορούν να ευνοήσουν σημαντικά την εξάπλωση των προσβολών από τη μονίλια. Από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Καβάλας συνιστάται επαναληπτικός ψεκασμός των δέντρων στο στάδιο της πλήρους άνθισής τους, λόγω ακριβώς των συχνών βροχοπτώσεων που παρατηρούνται αυτή την περίοδο.

Πότε να επέμβουν οι καλλιεργητές

Από τα μέσα του προηγούμενου μήνα, οι γεωπόνοι που συνεργάζονται με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης άρχισαν να προειδοποιούν τους καλλιεργητές των πυρηνόκαρπων, και δη της βερικοκιάς, της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της δαμασκηνιάς, για τον κίνδυνο της μονίλιας. Πρόκειται για μυκητολογική ασθένεια, που ευνοείται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες σε όλη τη χώρα. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η γεωπόνος του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Και Ποιοτικού Ελέγχου Ναυπλίου Αδαμαντία Μπαλωμένου, οι παραγωγοί πρέπει να επέμβουν «αμέσως μόλις το επιτρέψει ο καιρός, χρησιμοποιώντας σκεύασμα που να έχει και θεραπευτική δράση». Στην Πελοπόννησο, δεν έχει παρατηρηθεί –τουλάχιστον μέχρι την περασμένη Τρίτη που γραφόταν το ρεπορτάζ– μόλυνση από τον μύκητα στους εν λόγω οπωρώνες, αλλά για προληπτικούς λόγους το αρμόδιο περιφερειακό κέντρο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση.

Για την αντιμετώπιση της μονίλιας έχουν ενημερωθεί και οι παραγωγοί άλλων περιοχών, όπως της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, καθώς από την προηγούμενη εβδομάδα οι οπωρώνες ροδάκινων σε Καβάλα, Δράμα, Σέρρες και Ξάνθη βρίσκονται σε στάδιο πλήρους άνθισης. Είναι σημαντικό οι καλλιεργητές να έχουν υπόψη τους ότι η μονίλια, γνωστή και ως φαιά σήψη, προσβάλλει τα άνθη, τους κλάδους και τους καρπούς, με τις αρχικές μολύνσεις να σημειώνονται κατά την άνοιξη από τα σπόρια του μύκητα που αναπτύσσονται στους μουμιοποιημένους καρπούς.

Γεωργία Μπόχτη