Οι Ιρλανδοί πιέζουν για μείωση του κόστους παραγωγής στην ΕΕ

Οι Ιρλανδοί πιέζουν για μείωση του κόστους παραγωγής στην ΕΕ

Ευρωπαϊκά καρτέλ και εισαγωγικοί δασμοί στα λιπάσματα τρίτων χωρών λυμαίνονται το εισόδημα των Eυρωπαίων αγροτών, σύμφωνα με έκθεση που παρήγγειλε η Ένωση Αγροτών Ιρλανδίας (ΕΑΙ).

Στα συμπεράσματα της έκθεσης, που εκπόνησε το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Πολιτικής Τροφίμων, διαπιστώνεται ότι οι υφιστάμενοι φραγμοί στις εισαγωγές λιπασμάτων στην αγορά της ΕΕ, κοστίζουν στους Ευρωπαίους παραγωγούς περί το 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η ευρωπαϊκή βιομηχανία χαρακτηρίζεται από συγκέντρωση και καρτέλ, εναντίον των οποίων θα πρέπει να αναλάβει δράση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παραγγελία της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελεί μέρος της στρατηγικής της ΕΑΙ για τη μείωση του υψηλού κόστους παραγωγής των Ιρλανδών αγροτών, μεταξύ άλλων, λόγω των σταθερά υψηλών τιμών λιπασμάτων που «ροκανίζουν» το εισόδημά τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΑΙ, Τζερ Μπέργκιν, «τα λιπάσματα αποτελούν τη δεύτερη μεγαλύτερη δαπάνη για τους Ιρλανδούς αγρότες, που καταβάλλουν ετησίως άνω των 500 εκατ. ευρώ για την προμήθειά τους.

Η έκθεση εξετάζει σε βάθος τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς λιπασμάτων, συγκρίνοντάς την με άλλες μεγάλες γεωργικές περιοχές του κόσμου. Είναι σαφές, από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν, ότι η αγορά της Ευρώπης είναι δυσλειτουργική, καθώς οι δασμοί και τα τέλη προστατεύουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία λιπασμάτων σε βάρος των αγροτών.

Για παράδειγμα, οι τιμές στην Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 123% μεταξύ του 1970 και του 2002, ενώ οι τιμές σε άλλες χώρες, όπως η Βραζιλία, μειώθηκαν κατά 65%». Ο Τζερ Μπέργκιν, μαζί με αντιπροσωπεία Ιρλανδών αγροτών, συναντήθηκε με τον επίτροπο Γεωργίας Φιλ Χόγκαν στις αρχές της εβδομάδας για να του παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης και να του ζητήσουν να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της συγκέντρωσης στην βιομηχανία λιπασμάτων, αλλά και για τη μείωση των εισαγωγικών δασμών στα λιπάσματα από τρίτες χώρες.

“Υ.Χ.”