Γ. Σταθάκης: Οι παρεμβάσεις στον τομέα τον εισροών πρέπει να είναι στοχευμένες

Συνέντευξη του, υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη στην "Ύπαιθρος Χώρα".

Οι παρεμβάσεις στον τομέα τον εισροών πρέπει να είναι στοχευμένες

Στοχευμένες παρεμβάσεις, ενίσχυση αναπτυξιακών τομέων, όπως ο αγροδιατροφικός, καθώς και προτεραιότητα στην καινοτομία και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα φέρνει ο νέος αναπτυξιακός νόμος, όπως αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, με συνέντευξή του στην «ΥΧ». Επίσης, αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση θα πάρει θεσμικά μέτρα που αφορούν τη λειτουργία των αγορών και έχουν να κάνουν με τις εισροές «για να αντιμετωπίσουμε», όπως δηλώνει, «το μείζον πρόβλημα των πολύ ακριβών εισροών στην αγροτική παραγωγή, το οποίο είναι υπαρκτό και καταγραμμένο».

Κύριε υπουργέ, η αγορά περιμένει τον αναπτυξιακό νόμο. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα είναι έτοιμος και σε τι θα διαφέρει από τους προηγούμενους;

Ο αναπτυξιακός νόμος αλλάζει την οριζόντια φιλοσοφία των δύο προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Θα έχει ως προτεραιότητα κλάδους ή δίκτυα, όπως το αγροδιατροφικό, τομείς της εγχώριας παραγωγής, την καινοτομία και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Άρα, έχει στοχευμένες παρεμβάσεις, διατηρεί εν μέρει τον οριζόντιο χαρακτήρα του και συμπληρώνεται από τη στοχευμένη ενίσχυση αναπτυξιακών τομέων. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι απλοποιείται, είναι πιο απλός νόμος από ό,τι στο παρελθόν. Αίρονται περίπου το σύνολο των γραφειοκρατικών και ανελαστικών ρυθμίσεων, όσον αφορά τη δομή της επένδυσης, τα ίδια κεφάλαια και πολλοί άλλοι περιορισμοί που υπήρχαν στους προηγούμενους δρόμους. Και το τρίτο είναι ότι προσπαθεί να εισάγει ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον για τις μεγάλες επενδύσεις για επτά χρόνια.

Στο προηγούμενο ΠΑΑ, πολλοί αγρότες πήραν εγκρίσεις, αλλά δεν υλοποίησαν τις επενδύσεις τους, γιατί δεν μπορούσαν να πάρουν εγγυητικές επιστολές από τις τράπεζες. Υπάρχει κίνδυνος να φτάσουμε πάλι στο ίδιο σημείο; Δηλαδή, να πάρουμε εγκρίσεις για επενδύσεις στον πρωτογενή και στον αγροδιατροφικό τομέα και να μην μπορούμε να τις εκτελέσουμε;

Το πρόβλημα αυτό θεωρούμε ότι δεν θα υπάρξει στο μέλλον, επειδή σταθεροποιήθηκε ο τραπεζικός τομέας, έγινε η ανακεφαλαιοποίηση, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και, συνεπώς, θα βελτιωθεί η τραπεζική χρηματοδότηση στην οικονομία. Ταυτόχρονα, όμως –και γι’ αυτό εισάγουμε και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία–, μπορεί να γίνει επιμερισμός της δανειοδότησης ανάμεσα στη χρησιμοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ειδικά για το αγροτοδιατροφικό σύστημα παράλληλα με τον τραπεζικό δανεισμό. Άρα, υπάρχουν προϋποθέσεις να βελτιωθεί η χρηματοδότηση για να μην παρουσιαστεί το πρόβλημα που εμφανίστηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, που η επένδυση αντιμετώπιζε δυσκολία να βρει χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Ταυτόχρονα, πλέον στην Ελλάδα δραστηριοποιείται και μια πληθώρα αναπτυξιακών τραπεζών.

Οι αγρότες υποστηρίζουν ότι το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και ζητούν να υπάρξουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις, ώστε να μειωθούν οι εισροές. Σχεδιάζετε να κάνετε κάτι;

Νομίζω ότι είναι σε όλους σαφές ότι πληρώνουμε ένα σημαντικό έλλειμμα, το γεγονός δηλαδή ότι οι συνεταιρισμοί, που είχαν έναν κεντρικό ρόλο σε αυτό το σημείο, έχουν συρρικνωθεί. Αυτό το κενό, δυστυχώς, καλύφθηκε από τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας με έναν τρόπο που, αυτήν τη στιγμή, προφανώς, έχει εμφανείς δυσλειτουργίες. Είμαι επιφυλακτικός στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων, επειδή οι παρεμβάσεις σε έναν τομέα που καλύπτεται με τη συγκεκριμένη μορφή αγοράς που υπάρχει πρέπει να είναι στοχευμένες και αποτελεσματικές.

Μπορούν να αλλάξουν οι συνεταιρισμοί και προς ποια κατεύθυνση;

Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο από την κρίση και για ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα πρέπει να στηρίζεται στην ανάπτυξη νέων συλλογικών θεσμών, συνεταιρισμών και άλλων μορφών, χωρίς την οποία οποιαδήποτε τέτοια προσπάθεια δεν θα είχε αποτέλεσμα. Οι αγρότες δεν πρέπει να αναβιώσουν μορφές του παρελθόντος με τα προβλήματα και τις κακοδαιμονίες τους, αλλά να υιοθετήσουν νέες μορφές συνεταιρίζεσθαι, οι οποίες θα ξεπεράσουν και τα θέματα της κλίμακας παραγωγής και το θέμα της πρόσβασης σε ευρύτερες αγορές και, φυσικά, το θέμα του κόστους παραγωγής και των προμηθειών.

Συνέντευξη στους Αλέξανδρο Παπασταθόπουλο και Νίκο Λάππα

Διαβάστε όλοκληρη την συνέντευξη στην “Ύπαιθρος Χώρα” που κυκλοφορεί