Οι εξαγωγές βάμβακος εν µέσω capital controls

Στην κορυφή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων βρίσκεται και το βαµβάκι

Οι εξαγωγές βάμβακος εν µέσω capital controls

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας και διευθύνων σύμβουλος εκκοκκιστηρίου Νικόλαος Ουσουτζόγλου μίλησε στην «Ύπαιθρο Χώρα», για τις εξαγωγές βάμβακος εν µέσω capital controls.

Πως επηρέασε η οικονομική κρίση τις εξαγωγές βαμβακιού;

Η έλλειψη ρευστότητας πρόκρινε δύο βασικά προβλήματα:

  1. Την έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, η οποία οδήγησε τους εξαγωγείς βάμβακος σε μαζική – βιαστική ρευστοποίηση των αποθεμάτων, με προφανές αποτέλεσμα την πρόκληση πίεσης από τη μεριά των αγοραστών και την επίτευξη σημαντικά χαμηλότερων τιμών πώλησης του ελληνικού εκκοκκισμένου βάμβακος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, για τους ισολογισμούς των εκκοκκιστικών επιχειρήσεων και για το ισοζύγιο συναλλαγών του προϊόντος.
  2. Την έλλειψη εργαλείων διαχείρισης του χρηματοοικονομικού κινδύνου (hedging) από τη μεριά των εκκοκκιστών – εξαγωγέων εκκοκκισμένου βάμβακος, κάτι το οποίο προκάλεσε την απώλεια της ικανότητας των εκκοκκιστών να εξασφαλιστούν έναντι των διαθέσεων των αγορών.

Οι στόχοι των εξαγωγέων βάµβακος εν µέσω capital controlsΣε ποιες χώρες εξάγουμε βαμβάκι;

Οι βασικές χώρες εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού είναι οι εξής: Τουρκία, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ινδονησία, Κίνα, Γερμανία, Ιαπωνία.

Ποιες είναι οι αγορές στόχοι και ποιες χώρες είναι οι βασικοί ανταγωνιστές μας;

Οι αγορές στόχοι των Ελλήνων εξαγωγέων βάμβακος είναι οι προαναφερθείσες. Βέβαια, ο παγκόσμιος χάρτης των κλωστηρίων βάμβακος αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και συνεχώς προστίθενται νέες αγορές (μπαγκλαντές, Ινδία κ.ά.).