Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την παγκόσμια αγορά βάμβακος

Η έκθεση Δεκεμβρίου της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής (ICAC)

Η παγκόσμια κατανάλωση

Οι αρχικές προβλέψεις σχετικά με την παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω σε 24,4 εκατομμύρια τόνους, λιγότερο από το 1% από την περίοδο 2014/15. Στην έκθεση του Οκτωβρίου 2015, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2015 στο 3,1%. Παρά την αισιοδοξία που δημιούργησε η μείωση της ψαλίδας των τιμών πολυεστέρα με τις τιμές του βαμβακιού κατά την έναρξη του 2014/15 και την πτώση των εγχώριων τιμών του βαμβακιού, η κατανάλωση βαμβακιού στην Κίνα παρέμεινε αμετάβλητη από το 2013/14 σε 7,5 εκατομμύρια τόνους. Με την τελευταία αναθεώρηση, η κατανάλωση των κλωστηρίων στην Κίνα προβλέπεται τώρα σε 7,3 εκατομμύρια τόνους το 2015/16. Καθώς ο τομέας νηματοποίησης της Κίνας συνεχίζει να μειώνεται, η χρήση κλωστηρίων στην Ασία έχει αυξηθεί. Στην Ινδία, το δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή βαμβακερού πανιού στον κόσμο, ενδέχεται να υπάρξει άνοδος της παραγωγής κλωστηρίων κατά 3% για να φτάσει τα 5,5 εκατομμύρια τόνους το 2015/16. Ωστόσο, το Πακιστάν, το οποίο είχε επωφεληθεί τα προηγούμενα χρόνια από την αυξανόμενη ζήτηση για νήματα από βαμβάκι στην Κίνα, αναμένεται να υπάρξει μείωση της παραγωγής των κλωστηρίων φέτος κατά 10% σε 2,2 εκατομμύρια τόνους. Επιπλέον, εκτός από τη μειωμένη ζήτηση της Κίνας, τη συνεχή ενεργειακή κρίση και το υψηλό κόστος της ενέργειας, και οι υψηλοί φόροι -που προσθέτουν σημαντικά στο κόστος παραγωγής- έχουν μειώσει την παραγωγή των κλωστηρίων, προκαλώντας μέχρι και το κλέισιμό τους, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η κατανάλωση της Τουρκίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%, σε 1,4 εκατομμύρια τόνους, όπου αυτό εν μέρει οφείλεται στην επέκταση της ιδιωτικής κατανάλωσης στην ΕΕ και την πολιτική της μετά τις τελευταίες εκλογές. Το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και οι ευνοϊκές κυβερνητικές πολιτικές για τους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας στο Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ θα ενθαρρύνουν την αύξηση της κατανάλωσης στις χώρες αυτές. Η χρήση εκκοκκιστηρίων στο Μπαγκλαντές προβλέπεται να αυξηθεί κατά 10%, πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους, ενώ στο Βιετνάμ κατά 20% σε 1,1 εκατομμύρια τόνους.

Επίπεδο διεθνούς εμπορίου

Με την κατανάλωση να επιβραδύνεται, οι εισαγωγές βάμβακος παγκοσμίως προβλέπεται να μειωθούν κατά 3% σε 7,4 εκατομμύρια τόνους το 2015/16, η οποία θα αποτελέσει την τέταρτη συνεχόμενη περίοδο στην οποία ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε αφού κορυφώθηκε σε 9,8 εκατομμύρια τόνους το 2011/12. Οι εισαγωγές της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 33%, στα 1,2 εκατομμύρια τόνους. Οι εισαγωγές του Βιετνάμ κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2015/16 είναι αυξημένες κατά 63% σε σχέση με ίδια περίοδο του περασμένου έτους και μπορεί να φθάσουν το 1,1 εκατομμύρια τόνους μέχρι το τέλος της σεζόν.

Επίπεδα παραγωγής

Η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού προβλέπεται να μειωθεί κατά 12% σε 23,1 εκατομμύρια τόνους, η οποία είναι 1,3 εκατομμύρια τόνους χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ζήτηση το 2015/16. Μειώσεις αναμένονται σε όλες τις πέντε κορυφαίες χώρες παραγωγής. Η παραγωγή της Ινδίας ίσως να μειωθεί κατά 4% σε 6,3 εκατομμύρια τόνους λόγω της μειωμένης φύτευσης και τα προβλήματα παρασίτων. Η Κίνα έχει μείωση της παραγωγής της για τέταρτο συνεχόμενο έτος και ο όγκος της το 2015/16 προβλέπεται να μειωθεί κατά 19% σε 5,3 εκατομμύρια τόνους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μια μείωση 13% σε εκτάσεις συγκομιδής και οι χαμηλές αποδόσεις αναμένεται να προκαλέσουν μείωση στην παραγωγή κατά 18% σε 2,9 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή στο Πακιστάν αναμένεται να φτάσει περίπου 1,9 εκατομμύρια τόνους το 2015/16, ενώ στη Βραζιλία προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 6%, σε 1,5 εκατομμύρια τόνους.

Διεθνή Αποθέματα

Τα παγκόσμια αποθέματα αναμένεται να μειωθούν κατά 6%, σε 20,7 εκατομμύρια τόνους, που αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του όγκου που απαιτείται για παγκόσμια χρήση εκκοκκιστηρίων το 2015/16. Τα αποθέματα στην Κίνα προβλέπεται ότι θα είναι λίγο κάτω από τους 12 εκατομμύρια τόνους στα τέλη του 2015/16, ενώ τα αποθέματα που βρίσκονται εκτός της Κίνας προβλέπονται να μειωθούν κατά 4%, σε 8,7 εκατομμύρια τόνους.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο 08 (24/12) της «ΥΧ» που κυκλοφορεί