Ο αγροτικός κόσμος μιλά στην «ΥΧ» για την κινητοποίηση του

Η λύση του προβλήματος είναι στα χέρια των αγροτών, είναι η παραγωγή...

Ο αγροτικός κόσμος μιλά στην «ΥΧ» για την κινητοποίηση του

Βήμα έκφρασης και κατάθεσης της αγωνίας, των σκέψεων, αλλά και της οργής των διαδηλωτών αγροτών από όλη την Ελλάδα δίνει η «ΥΧ», φιλοξενώντας τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Γεωργοί και κτηνοτρόφοι από όλους τους κλάδους, από όλες τις περιοχές της χώρας, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, τα Γιάννενα και τη Θεσπρωτία, μεταφέρουν τους προβληματισμούς των τοπικών κοινωνιών τους στην εφημερίδα μας.

Στάθη Φραγκιαδάκη, πρόεδρο των Καζανάριδων ΗρακλείουΤο πρόβλημα με την ύπαιθρο και τους αγρότες είναι τεράστιο, σύμφωνα με τον Στάθη Φραγκιαδάκη, πρόεδρο των Καζανάριδων Ηρακλείου, και «όταν μια χώρα υποφέρει οικονομικά πρέπει να δίνει σημασία στη διαβίωση. Τουλάχιστον να ζουν οι άνθρωποι και να μπορούν να εργαστούν ξανά. Αυτή η κυβέρνηση και οι πολιτικές της δείχνουν ότι είτε είναι εγκλωβισμένες είτε δεν μπορούν να αντιδράσουν. Όμως, η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην παραγωγή, η οποία είναι στα χέρια των αγροτών. Πρέπει να τους βοηθήσουν, γιατί δεν μπορούν να αυξάνουν το κόστος καθημερινά στην αγροτική παραγωγή και να περιμένουν μετά, να έχουμε αποτελέσματα. Πρέπει να σκύψει και να δώσει κίνητρα, όχι να επιβάλει φόρους και να δημιουργεί αύξηση του κόστους. Προσβλέπουμε να μην υπάρξει υπερφορολόγηση. Δεν είμαστε αντίθετοι με τη φορολόγηση, αρκεί να υπάρξει φορολογική ικανότητα στους αγρότες. Ήδη, πληρώνουμε διπλή φορολογία, μία στα εφόδιά μας και μία στη διαβίωσή μας. Εάν δεν ληφθούν σοβαρά αναπτυξιακά μέτρα με κίνητρα στην αγροτική παραγωγή, θα διαλυθούμε. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα ακούσει, γιατί έχει ανάγκη να ακούσει και να δώσει κίνητρα τουλάχιστον για τη διαβίωση, την κατανάλωση των προϊόντων και να περιορίσουμε τις εισαγωγές».

Ανδρέα Στρατάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης«Ο σκοπός μας δεν είναι άλλος από το να δώσουμε να καταλάβει η κυβέρνηση ότι τα μέτρα, τα οποία επιμένουν να ισχύσουν είτε είναι αυτά φορολογικά είτε είναι ασφαλιστικά, είναι για εμάς η ταφόπλακα του αγροτικού τομέα» κατά τον Ανδρέα Στρατάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Κρήτης, ο οποίος διευκρινίζει ότι «σταματά κάθε ελπίδα, κάθε όνειρο, που ο καθένας από εμάς μπορούσε να έχει. Συμφωνούμε, συναινούμε σε μία φορολογία, η οποία μπορεί να μας δίνει τη δυνατότητα να παράγουμε και μέσα από την παραγωγή να έχουμε και εμείς τη συμμετοχή μας στη γενικότερη φορολογία της χώρας. Αυτό, όμως, που πάνε να κάνουν είναι έγκλημα. Νομίζω ότι στόχος τους είναι η παραγωγή της χώρας να μηδενιστεί παντελώς για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης, Μιχάλης ΜαλλιωτάκηςΌπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρα Λασιθίου Κρήτης, Μιχάλης Μαλλιωτάκης, «εδώ και αρκετό καιρό έχει δημιουργηθεί ένας μεγάλος μαγνήτης, ο οποίος έχει τραβήξει σε πανελλαδικό επίπεδο το αγροτικό κίνημα και όχι μόνο. Σήμερα, βρισκόμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στους δανειστές που ονομάζει η κυβέρνηση και στην κυβέρνηση. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα προαπαιτούμενα μέσα από το φορονομοσχέδιο και το Ασφαλιστικό και το φορολογικό έχουν ψηφιστεί από το σύνολο της ελληνικής Βουλής για τον αφανισμό της παραγωγής. Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε όχι στη φτωχοποίησή μας όχι στον εξαφανισμό μας. Ο μικρομεσαίος αγρότης, που παλεύει στην ύπαιθρο, πρέπει να μείνει ζωντανός. Είμαστε εδώ για να πούμε ένα ηχηρό ‘‘όχι’’ πρώτα στους δανειστές και μετά στους κυβερνώντες. Και αν τολμήσουν να τα ψηφίσουν, είναι όλοι οι βουλευτές ανεπιθύμητοι στις περιφέρειες της χώρας».

Βασίλη Τζουρά, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου ΒελβεντούΚατά την άποψη του Βασίλη Τζουρά, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, οι αγρότες στις 18 Νοεμβρίου ενώθηκαν: «Ήρθαμε στην Αθήνα, όπου βρίσκονται οι 300 που ψηφίζουν, για να τους πούμε ότι αυτά που θέλουν να περάσουν για τον αγροτικό τομέα δεν πρέπει να περάσουν. Διότι, αν περάσουν αυτά τα μέτρα, ο αγροτικός τομέας θα διαλυθεί. Σπάει ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας και μετά θα σπάσει όλη η αλυσίδα. Ο αγροτικός τομέας είναι αυτός που παράγει και φέρνει λεφτά στον κορβανά της Ελλάδας. Η κυβέρνηση αυτή, όπως και οι προηγούμενες, λέει ότι ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που θα απογειώσει τη χώρα. Αυτοί, όχι μόνο δεν θέλουν να απογειωθεί η χώρα, αλλά την πάνε ακόμα πιο βαθιά. Όταν μας λένε φοροφυγάδες και κλέφτες, ήρθαμε να τους πούμε ότι δεν είμαστε. Τους φοροφυγάδες και τους κλέφτες τους ξέρουν και μπορούν να πάνε να τους βρουν. Ενωμένοι θα νικήσουμε. Λέμε ‘‘όχι’’ στον αφανισμό των αγροτών».

«Θα ερημώσει ο αγροτικός πληθυσμός»

Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου ΒέροιαςΟ Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, κάνει λόγο για «τις συναντήσεις με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τον υπουργό Οικονομικών, οι οποίες ήταν τελείως άκαρπες. Κάναμε μια κινητοποίηση στον κόμβο της Κουλούρας και βγάλαμε τα τρακτέρ. Αποφασίσαμε όλοι μαζί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να έρθουμε, για να στείλουμε ένα μήνυμα τόσο στην τρόικα όσο και στην κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα που θέλουν να περάσουν θα είναι η ταφόπλακα για τους αγρότες. Θα ερημώσει ο αγροτικός πληθυσμός».

Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων«Είμαστε εδώ, αγρότες και κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Ελλάδα, για να στείλουμε ένα δυναμικό μήνυμα ότι αυτά τα μέτρα, φορολογικά και ασφαλιστικά, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ψηφιστούν», σημειώνει ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, προσθέτοντας: «Θα σημάνουν τον αφανισμό της αγροτιάς και της κτηνοτροφίας. Θα βάλουν την ταφόπλακα στον πρωτογενή τομέα και θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας μας. Καλούμε τους βουλευτές να μην τα ψηφίσουν. Και να δώσουν λύση στα συσσωρευμένα προβλήματα τόσων ετών».

Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠενταβρύσουΟ Δημήτρης Λαζαρίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς, τονίζει ότι «χωρίς να ξεχνάμε την κρίσιμη κατάσταση που ζει η χώρα μας, υπάρχουν χειρότερα με τους σεισμοπαθείς, χωρίς να ξεχνάμε τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα που μας ταλανίζουν εδώ και χρόνια, όπως οι υποδομές και το κόστος παραγωγής. Σήμερα, ερχόμαστε για να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στο φορολογικό και στο Ασφαλιστικό που αφορούν τους αγρότες. Ήρθαμε από την Καστοριά, κάναμε 500 χλμ., γιατί κινητοποιούμαστε από ένστικτο. Και όταν κάποιος κινητοποιείται από ένστικτο δεν είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει το μήνυμα και τα απαραίτητα μέτρα που να δικαιώνουν τους αγρότες».

Μηνάς Στέργιος, ένας αγρότης από τα Καλύβια του Νομού ΠέλλαςΟ Μηνάς Στέργιος, ένας αγρότης από τα Καλύβια του Νομού Πέλλας, αναφέρει πως «είναι μια μαύρη μέρα» και ότι «από εδώ και πέρα θα υπάρξουν και άλλες μαύρες μέρες, τις οποίες θα ζήσουν και τα παιδιά μας. Ήρθαμε εδώ, κάναμε 600 χλμ. Γιατί; Γιατί χωρίς τους αγρότες, θα πεθάνουν όλοι. Δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Το 1981, πωλούσαμε το ροδάκινο 100 δρχ., σήμερα 20 λεπτά. Πάλι το ίδιο, δηλαδή. Αν υπολογίσουμε το πόσο έχουν ανέβει τα λιπάσματα, τα φάρμακα, το πετρέλαιο, δεν μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος. Είναι κρίμα, τα παιδιά μας θα πεινάσουν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να φύγουν».

Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού ΤρικάλωνΟ Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας καλεί «τους αρμόδιους του Κοινοβουλίου να σκύψουν πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και να πάρουν πίσω τα μέτρα που ανακοίνωσαν, γιατί πρόκειται για το ξεκλήρισμα των αγροτικών και κτηνοτροφικών νοικοκυριών. Αν το κάνουν αυτό, σημαίνει ότι τον πρωτογενή τομέα δεν το θέλουν».

Κώστας Ξενιτίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ΣερρώνΟ Κώστας Ξενιτίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Σερρών, τονίζει ότι «είμαστε εδώ για να φωνάξουμε με όλους τους συναδέλφους στην Ελλάδα ενάντια στην εξόντωση του αγροτικού πληθυσμού. Ο αγροτικός πληθυσμός θα πάψει να υφίσταται, να παράγει και να καλλιεργεί, με τα μέτρα αυτά που θα φέρουν στη Βουλή. Είναι λυπηρό. Να φωνάξουμε, ‘‘κάτω τα χέρια από την παραγωγή, κάτω τα χέρια από τον αγροτικό κόσμο, αφήστε μας να παράγουμε’’».

Γιώργο Βαϊόπουλο, αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Δυτικής ΘεσσαλίαςΣύμφωνα με τον Γιώργο Βαϊόπουλο, αντιπρόεδρο του Συνεταιρισμού Κτηνοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας , «ήρθαμε για να διαμαρτυρηθούμε για τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν το φορολογικό και το Ασφαλιστικό σε αυτό που παράγουμε. Ενάντια σε αυτούς που θέλουν να μας πουν να μην παράγουμε. Πιστεύω ότι είναι άδικο για την αγροτιά και την κτηνοτροφία αυτό που πάει να γίνει. Θεωρώ ότι θα είναι η απαξίωση του πρωτογενούς τομέα, αν περάσουν τα μέτρα αυτά».

«Γενοκτονία» και εξαφάνιση του κλάδου

Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΓρεβενώνΟ Χρυσόστομος Παυλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γρεβενών, πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα το πάρει το μήνυμα και ότι δεν πρέπει να περάσουν αυτά τα μέτρα. Όπως ο ίδιος δηλώνει «τουλάχιστον για τον τόπο μου, μιλάμε για “γενοκτονία” των αγροτών, για εξαφάνιση του κλάδου. Στα Γρεβενά έχουμε εννέα μήνες χειμώνα. Οι παραγωγές είναι 200 κιλά το στρέμμα και το μαλακό σιτάρι, δυστυχώς, έχει 18 λεπτά το κιλό. Κάντε έναν υπολογισμό και πείτε μου αν μπορεί να επιβιώσει ένας άνθρωπος με αυτά τα έσοδα στα Γρεβενά».

Γιάννης Βράνας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας ΑγροτώνΟ Γιάννης Βράνας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας και μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών εκφράζει την άποψη ότι «είναι μεγάλη η κινητοποίηση. Μόνο από τέσσερις νομούς της Μακεδονίας έχουμε έρθει 50 λεωφορεία. Από τα βασικά αιτήματα επικεντρωνόμαστε στα δύο, το φορολογικό και το Ασφαλιστικό, και να μας εξηγήσουν τι εννοούν κατ’ επάγγελμα αγρότη».

Ο Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Μάκης Αντωνιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού ΑντωνιάδηςΣυλλόγου ΝάουσαςΣυλλόγου Νάουσας, τονίζει ότι «αντιδρούμε στα μέτρα αυτά, φορολογικά και ασφαλιστικά που θέλει να μας επιβάλει η κυβέρνηση. Πιστεύω ότι θα αρχίσει να το σκέφτεται η κυβέρνηση και θα αναθεωρήσει, διότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια. Δεν λέμε να μη φορολογηθούμε, αλλά πάνω στο πραγματικό μας εισόδημα».

Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστής των Συλλόγων της Πρωτοβουλίας ΑγροτώνΟ Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, συντονιστής των Συλλόγων της Πρωτοβουλίας Αγροτών σημειώνει ότι «στέλνουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση. Τα μέτρα που προορίζονται για τους αγρότες είναι τόσο σκληρά και η αποφασιστικότητά μας τόσο μεγάλη που η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη».

Δημήτρη Κοτσούμπα, μέλος Αλιευτικού Συλλόγου Ακτίου - Βόνιτσας.«Πρέπει όλοι μαζί να δώσουμε ένα μήνυμα κατά του κατεστημένου. Διότι, όλα αυτά δεν γίνεται να εφαρμοστούν», κατά τον Δημήτρη Κοτσούμπα, μέλος Αλιευτικού Συλλόγου Ακτίου – Βόνιτσας.

 

Νικόλαος Μαμακής, αντιπρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού ΙωαννίνωνΟ Νικόλαος Μαμακής, αντιπρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων, δηλώνει ότι «με τη σημερινή κινητοποίηση θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν το πού φτάσαμε. Να καταλάβουν ότι δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο αυτά που θέλουν να μας περάσουν. Δεν μπορούμε ούτε τον φόρο να πληρώσουμε το 55% και σιγά σιγά το 100% προκαταβολή, διότι ως κτηνοτρόφοι ήδη αυτό το κάνουμε και για να ζήσουμε τα κοπάδια μας. Αυτά τα προκαταβάλλουμε και ενάμιση χρόνο μπροστά για να αντέξουμε. Βάζουμε τα εφόδια μέσα για να περάσουμε και τους δύσκολους χειμώνες και να αντικαταστήσουμε τα ζώα, τα οποία έχουν χαθεί, καθώς απαιτείται η φυσιολογική ανανέωση των κοπαδιών. Έχουμε να πούμε ότι στο Ασφαλιστικό δεν μπορούμε να αντέξουμε. Δεν αντέχουμε νέα αύξηση στο Ασφαλιστικό. Για να υπάρξει πρωτογενής τομέας, χρειάζεται χρηματοδότηση από την πολιτεία. Διότι, εμείς πιστεύουμε ότι η κτηνοτροφία είναι κομμάτι της εθνικής οικονομίας, έτσι πρέπει να το δουν και έτσι πρέπει να το ενισχύσουν. Δεν μπορεί ούτε να γίνεται αυτό το μπάχαλο με τον ΦΠΑ».

Ιωάννης Σταμόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕΟ Ιωάννης Σταμόπουλος, πρώην πρόεδρος ΓΕΣΑΣΕ, μέλος της Πρωτοβουλίας Αγροτών και πρόεδρος Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελάτειας σημειώνει ότι «διαμαρτυρόμαστε έντονα για το φορολογικό, να μην ξεκληριστεί ο αγροτικός κόσμος».

Κατά την άποψη του Γιώργου Δουμπιώτη, αγρότη από την Αταλάντη, η κυβέρνηση «πρέπει να πάρει πίσω τα αγροτικά μέτρα, τα οποία θα μας οδηγήσουν στην αφάνεια. Και στον ξεκλήρισμα της αγροτιάς. Τα μισά από αυτά που έχει εξαγγείλει ο Αποστόλου να ισχύσουν, είμαστε όλοι για ξεκλήρισμα».

Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ ΒελβεντούΟ Νίκος Κουτλιάμπας, πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, κάνει λόγο για «μια πανελλαδική κινητοποίηση από τους πραγματικούς αγρότες, από αυτούς που πραγματικά χτυπιούνται από τα μέτρα. Όχι τους επιδοτούμενους, όχι αυτούς που εισπράττουν απλά επιδοτήσεις και θεωρούνται αγρότες. Δυστυχώς, θα έπρεπε να είμαστε περισσότεροι. Δεν πειράζει, όμως, είναι μόνο η αρχή και αυτό είναι το σημαντικό».

Χρήστο Μάρκου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων ΕλλάδαςΑκόμα ένα θέμα που «καίει» είναι η επιχειρούμενη φορολόγηση του κρασιού, που κατά τον Χρήστο Μάρκου, πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Ελλάδας, «θεωρείται απαράδεκτη, ενώ τα 40 λεπτά το λίτρο εμφιαλωμένου κρασιού σχεδόν υπερδιπλασιάζει το κόστος. Κάνει τον κλάδο μη ανταγωνιστικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στις συνεταιριστικές και στις ιδιωτικές οινοβιομηχανίες, αλλά και στην ελληνική οινοπαραγωγή συνολικά. Να φανταστείτε ότι 30 λεπτά είναι η αγορά της πρώτης ύλης και πάνω σε αυτήν βάζουν 40 λεπτά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης. Πραγματικά, είναι απαράδεκτο. Είναι η μοναδική χώρα της Ευρώπης που φορολογεί το κρασί. Καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν το κάνει. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση αυτού του μέτρου και κανένας βουλευτής δεν πρέπει να ψηφίσει την καταστροφή ουσιαστικά της αγροτικής αμπελονικής οικονομίας της χώρας».

διευθυντή ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευά ΚορδοπάτηΣύμφωνα, μάλιστα, με τον διευθυντή ΚΕΟΣΟΕ, Παρασκευά Κορδοπάτη, σχετικά με την πρόθεση επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης για το κρασί, «η ελληνική οικονομία, η αμπελονική οικονομία ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια χειμάζεται από διάφορες αδυναμίες εφαρμογής πολιτικών του ελληνικού κράτους, τις οποίες έχουμε επισημάνει και έχουν ως κυριότερο αποτέλεσμα τη μείωση των καλλιεργούμενων επιφανειών και τη μείωση του αριθμού των εκμεταλλεύσεων. Ο συνδυασμός της επικείμενης αλλαγής του φορολογικού και ασφαλιστικού καθεστώτος των αγροτών και της πρόθεσης της κυβέρνησης να επιβάλει τον φόρο κατανάλωσης στο κρασί δίνει το οριστικό χτύπημα κυρίως στις αμπελουργικές εκμεταλλεύσεις. Σε αυτές, άλλωστε, μετακυλίεται κάθε φορά το βάρος από οποιοδήποτε αίτιο, είτε φορολογικής υφής είτε από τον ανταγωνισμό των οίνων που υπάρχουν στην ελληνική και διεθνή αγορά. Έχουμε επισημάνει τα προβλήματα αυτά στο υπουργείο, δυστυχώς, υπάρχει παραοικονομία και στον κλάδο τον δικό μας, η οποία πλήττει τους Έλληνες αμπελουργούς. Το δεύτερο, βέβαια, θύμα θα είναι η ελληνική οινοποιεία, γιατί η σύσταση φορολογικής αποθήκης, η οποία είναι προαπαιτούμενο της είσπραξης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, απαιτεί επενδύσεις, διαχειριστικά κόστη για τη λειτουργία φορολογικών αποθηκών, επιβαρύνοντας υπέρμετρα την οινοποιεία. Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην επιβολή επιπρόσθετων δαπανών, δεδομένου ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια, η πλειονότητα των ελληνικών οινοποιείων, και μάλιστα των μεγάλων, είναι ζημιογόνα. Αυτό θα επιτείνει την οικονομική αδυναμία που έχουν τα οινοποιεία, με αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας τους».

Θωμά Κουτσουπιά, πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου και αναπληρωτή πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣΚατά τον Θωμά Κουτσουπιά, πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου και αναπληρωτή πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ, τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και «η ΠΑΣΕΓΕΣ στέκεται στο πλευρό τους και συμπαραστέκεται στον αγώνα τους. Πιστεύουμε ότι αυτό που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αυτήν τη φορολογική ουσιαστικά επιδρομή ενάντια των αγροτών, είναι άδικο και ότι θα ξεκληρίσει ουσιαστικά τους αγρότες και, δη, τους μικρούς αγρότες. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να το ξανασκεφτεί. Είναι μια παραγωγική τάξη, η οποία έχει μεγάλο πολλαπλασιαστή στο εισόδημα. Άρα, θα πρέπει να προστατευτεί και να αναπτυχθεί για να βγει η χώρα μας από την κρίση».

Βασίλης Κανάκας, καλλιεργητής από τη Χαλάστρα ΘεσσαλονίκηςΟ Βασίλης Κανάκας, καλλιεργητής από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζει ότι «ο αγροτικός κόσμος από όλη την Ελλάδα κατέβηκε στην Αθήνα, γιατί δυστυχώς βλέπει ότι δεν έχει μέλλον. Και δεν είναι κάτι αόριστο. Όταν όλη η Ευρώπη έχει μια φορολογία στο 10%, δεν μπορεί σε εμάς να είναι 26%. Όταν όλη η Ευρώπη έχει μια ασφαλιστική εισφορά, δεν μπορεί να μας την τριπλασιάζουν, κάτι δεν πάει καλά. Δεν μπορεί ένα από τα δύο με τρία πράγματα που έχουν μείνει στην Ελλάδα να παράγουν, το ένα να θέλουν να το καταστρέψουμε. Τότε τι θα μείνει; Μην ξεχνάτε ότι αυτό το ένα που παράγει, ο πρωτογενής τομέας, συμπαρασύρει γύρω στα 120 επαγγέλματα».

Μαΐστρο Καραμπάση, πρόεδρο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής«Είμαστε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε», κατά τον Μαΐστρο Καραμπάση, πρόεδρο του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αγορών Αττικής, «και να διεκδικήσουμε μια βιώσιμη αγροτιά, μια βιώσιμη βιολογική γεωργία. Θεωρούμε απαράδεκτο η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ελληνική κυβέρνηση να μιλάνε για πράσινη γεωργία και ουσιαστικά η πολιτική τους να είναι το αντίθετο. Εμείς διεκδικούμε το δικαίωμα να μπορούμε να καλλιεργήσουμε τα κτήματά μας και να παράγουμε ποιοτικά προϊόντα, με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους. Να μπορέσουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. Να σταματήσουν να μας πατάνε για να μας εξαλείψουν. Αυτός είναι ο σκοπός τους. Εμείς αυτό δεν το δεχόμαστε. Διεκδικούμε ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές μας. Ένα από τα κυριότερα αιτήματά μας είναι η δημιουργία αγορών παραγωγών. Να δοθεί η δυνατότητα στους παραγωγούς της ελληνικής υπαίθρου να διαθέσουν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. Να υπάρχει ευνοϊκή και δίκαιη φορολόγηση, ώστε το Ασφαλιστικό να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κλάδου, να ξεχάσουν τις προκαταβολές των φόρων –αυτά δεν γίνονται πουθενά– και να μας αφήσουν να δουλέψουμε στα χωράφια μας».

 Βλάση Τσόγκα, γραμματέα Αγροτικού Συλλόγου ΚορινθίαςΣύμφωνα με την άποψη του Βλάση Τσόγκα, γραμματέα Αγροτικού Συλλόγου Κορινθίας, οι αγρότες στέλνουν «ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι δεν πάει άλλο! Και ελπίζουμε να πάρουν πίσω τα μέτρα. Ο αγροτικός κόσμος έχει τελειώσει και δεν μπορεί να σηκώσει κανένα άλλο βάρος».

 

Πάνος Παναγόπουλος, γεωργοοικονομολόγοςΟ Πάνος Παναγόπουλος, γεωργοοικονομολόγος, λέει με τη σειρά του ότι «το μήνυμα που πρέπει να σταλεί για μένα είναι οι αγρότες της Ελλάδας να φορολογηθούν, όπως όλοι οι Ευρωπαίοι αγρότες, και όχι στην απάτη των λογιστών και του υπουργείου Οικονομικών».

 

Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πρώην συνδικαλιστής της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και πρώην νομάρχηςΤην άποψη ότι η «σημερινή μέρα δεν με ενθουσιάζει, αλλά όταν περνάς από την ακινησία στην ενεργητικότητα είναι κάτι βασικό» εκφράζει ο Βασίλης Αναγνωστόπουλος, πρώην συνδικαλιστής της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και πρώην νομάρχης, προσθέτοντας: «Ο αγροτικός κόσμος οφείλει να συνειδητοποιήσει πάνω απ’ όλα, μέσα από την κρίση, την επέλαση την οποία κάνει σήμερα η κυβέρνηση στα εισοδήματα αυτού του παραγωγικού ιστού που είναι ο αγρότης. Και φοβάμαι ότι η Ελλάδα θα ξεμείνει από διατροφικό προϊόν. Οι λύσεις, απ’ ό,τι βλέπω την πορεία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώ ότι θα ήταν να φτιάξει μια επιτροπή… θανάτου, να θανατώσει κάθε συνταξιούχο, ώστε να βρει τα χρήματα για να μπορέσει να έχει και ανθρώπους γιατρούς, να μετονομαστεί κάποιος σε Χάρο και να μας κάνει ένεση, να φύγουμε και να αφήσουμε τούτο τον μάταιο κόσμο».

Κωνσταντίνος Ντονάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Αγίου Δημητρίου Νομού ΠιερίαςΟ Κωνσταντίνος Ντονάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Αγίου Δημητρίου Νομού Πιερίας θεωρεί ότι η εκκίνηση ήταν δυναμική και ότι «η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, μάλλον δεν έχουν καταλάβει ότι με την τακτική που ακολουθούν μέχρι σήμερα θα οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο να χάσουν την εργασία τους. Δεν μπορώ να φανταστώ την ελληνική ύπαιθρο χωρίς εμάς. Δεν είναι μόνο η φορολογία και το Ασφαλιστικό, είναι ο ανταγωνισμός που έχει επιβληθεί σήμερα και η Ελλάδα να γίνει καθαρά εξαρτημένη χώρα από εισαγωγές. Έως πότε θα συνεχιστεί αυτό; Δυστυχώς δεν θέλουν να το καταλάβουν».

Απόστολος Νεμουτιάνος, εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Δυτικής ΑχαΐαςΟ Απόστολος Νεμουτιάνος, εκπρόσωπος κτηνοτρόφων Δυτικής Αχαΐας, διευκρινίζει ότι «δεν ήρθαμε στην Αθήνα για επαιτεία ούτε για να κλάψουμε. Ήρθαμε για να πούμε ότι βάζουμε πλάτη στη χώρα που έχει πρόβλημα, αλλά να μας αφήσετε και να μας βοηθήσετε να παράγουμε. Και όταν εμάς μας διώχνουν από τα χωράφια και τους στάβλους μας με μια φορολόγηση που δεν έχει ξαναγίνει και, μάλιστα, χωρίς καμία υποδομή, χωρίς να καταβάλλονται έγκαιρα οι επιδοτήσεις μας, εμείς αδυνατούμε όχι μόνο να πληρώσουμε τον φόρο, αλλά τα προς το ζην. Να μην ξεκληρίσουν τον αγρότη».

Δημήτρης Μπερτσέκας παραγωγός σταφίδας και ελιάς στη Στιμάγκα Κορινθίας Ο Δημήτρης Μπερτσέκας παραγωγός σταφίδας και ελιάς στη Στιμάγκα Κορινθίας τονίζει «μας έχουν καλύψει τα κοστολόγια δεν μένουν μεροκάματα δεν μπορούμε να πάμε το ψωμί στο σπίτι. Γιατί εγώ θέλω 100 ευρώ την ημέρα καύσιμα και διόδια, τα λιπάσματα ανέβηκαν, τα νερά ανέβηκαν, τα πάντα έχουν φτάσει στα ύψη. Ως επάγγελμα θα τελειώσουμε και κάποια στιγμή αναγκαστικά θα σταματήσουμε. Αν σταματήσουμε εμείς οι παραγωγοί η Αθήνα θα πεινάσει, όπως πέρσι την άνοιξη που κάναμε απεργία για δέκα μέρες το μαρούλι είχε φτάσει να πουλιέται 1.30 ευρώ στα σουπερμάρκετ από 30 λεπτά το ένα. Το κακό θα είναι για άλλους και για τον καταναλωτή και τον αγρότη».

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μπόχτη, Χρήστος Διαμαντόπουλος, Κυριάκος Λάμπρου, Βικτωρία Αποστολοπούλου, Νίκος Γαργαλάκος, Ανθή Γεωργίου και Μυρσίνη Γρηγόρη