Ο Χόγκαν προειδοποιεί τους Βρετανούς αγρότες για τις συνέπειες του Brexit

Από το Twitter ανακοίνωσε ο Hogan την πρόοδο για την επίτευξη συμφωνίας στα βιολογικά

Ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου την Πέμπτη (7 Ιανουαρίου) για ένα πιθανό Brexit, τονίζοντας ότι θα επηρεάσει αρνητικά τους βρετανούς αγρότες.

Σε ομιλία του σε Συνέδριο Γεωργίας της Οξφόρδης (7 Ιανουαρίου), ο Χόγκαν προσπάθησε να παρουσιάσει τη «φωτεινή πλευρά» της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ (ΚΑΠ), καθώς και τις άμεσες συνέπειες ενός Brexit στο γεωργικό τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει υποσχεθεί να διαπραγματευτεί τη σχέση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στη συνέχεια να προσφύγει σε δημοψήφισμα μέχρι το τέλος του 2017 για την παραμονή ή όχι της χώρας στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο Χόγκαν τόνισε ότι στόχος του δεν είναι να υποδείξει στους Βρετανούς πώς να ψηφίσουν, αλλά «να εκθέσει την πραγματική κατάσταση της σημερινής ΚΑΠ».

Εστίασε στο παγκόσμιο εμπόριο

Σε μια προσπάθεια να προσελκύσει την προσανατολισμένη στην αγορά βρετανική νοοτροπία, δήλωσε ότι η νέα μεταρρυθμισμένη ΚΑΠ για την περίοδο 2014-2020 έχει γίνει «πιο φιλελεύθερη, πιο ευέλικτη και πιο εξωστρεφής», εστιάζοντας στις συναλλαγές στην παγκόσμια αγορά.
Αναφερόμενος στη διατλαντική εταιρική σχέση εμπορίου και επενδύσεων (ΤΤΙΡ), είπε ότι μια ισορροπημένη συμφωνία θα έχει «σημαντικά οφέλη για τη βρετανική οικονομία» και αναφέρθηκε στην εμπορική συμφωνία με τον Καναδά (CETA), η οποία θα ωφελήσει την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου κατά € 1,74 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως».
Τόνισε, επίσης, ότι η ΕΕ έχει διαπραγματευτεί συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με ορισμένες τρίτες χώρες, καθώς το εμπόριο με τον υπόλοιπο κόσμο έχει γίνει «ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτικής της ΕΕ».
Ένα πιθανό Brexit θα έχει ως αποτέλεσμα το ΗΒ να διαπραγματευτεί εκ νέου τις εμπορικές συμφωνίες με τις τρίτες χώρες, και ο Χόγκαν προειδοποίησε ότι το Λονδίνο θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να δημιουργήσει τις δικές του διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
«Πώς θα μπορέσει η Βρετανία, με πληθυσμό 60 εκατομμυρίων, να διαπραγματευθεί με χώρες όπως η Κίνα, με πληθυσμό 1,3 δισεκατομμυρίων; Στην ΕΕ, αντιμετωπίζει πληθυσμό 500 εκατομμύρια, σχεδόν το διπλάσιο από το μέγεθος των ΗΠΑ», δήλωσε ο Επίτροπος.

Ξαναμπαίνοντας στην ευρωπαϊκή αγορά

Είπε επίσης ότι η ΚΑΠ είναι μια νομικά δεσμευτική σύμβαση μεταξύ της ΕΕ και των αγροτών έως το 2020, και ο προϋπολογισμός της οποίας δεν μπορεί να μειωθεί από κανέναν.
«Ωστόσο, εκτός της ΕΕ, οι γεωργικές δαπάνες θα υπόκεινται στην ίδια ετήσια επανεξέταση από το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών όπως και κάθε άλλη υπηρεσία. Μπορούν οι αγρότες να ανταγωνιστούν με τους γιατρούς, τις νοσοκόμες και τα σχολεία σε μια τέτοια αναθεώρηση;», διερωτήθηκε ο Χόγκαν.
Η επανένταξη στην εσωτερική αγορά της ΕΕ είναι μια άλλη πρόκληση για τους Βρετανούς αγρότες.
«Το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών είναι διατεθειμένο να πληρώσει ένα τίμημα που εγγυάται την πλήρη πρόσβασή σας στα γεωργικά προϊόντα; Θα ανέμενε από τους αγρότες να πληρώσουν μέρος του τέλους πρόσβασης μέσω υψηλότερων φόρων;»
Πράσινη ΚΑΠ και απλοποίηση
Ο Επίτροπος Γεωργίας σημείωσε ότι είχε επίγνωση του γεγονότος ότι τα οικολογικά μέτρα που έχουν εισαχθεί κατά την τελευταία μεταρρύθμιση της ΚΑΠ «δεν είναι καθολικά δημοφιλή».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε στην EurActiv η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Κομισιόν, η νέα ΚΑΠ θα είναι 155% πιο «πράσινη» σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο 2007-2013.
Για το Ηνωμένο Βασίλειο, προορίζονται € 8.820.000 για δράσεις που σχετίζονται με τις πράσινες προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ.
Ο Χόγκαν είπε ότι ενθάρρυνε τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει στη διαδικασία απλοποίησης.
Ο Επίτροπος πρόσθεσε ότι «άκουσε τις ανησυχίες της» και προέβη σε κάποιες πρακτικές βελτιώσεις, όπως η αύξηση της ευελιξίας στις απαιτήσεις χαρτογράφησης για τις Περιοχές Οικολογικής Εστίασης (EFA).
«Ο επόμενος γύρος της απλούστευσης της ΚΑΠ θα δει 200 ισχυόντες κανονισμούς της ΕΕ να μειώνονται σε 40 ή 50, καθώς και μείωση της γραφειοκρατίας για τους αγρότες, φορείς και τις εθνικές διοικήσεις», τόνισε.

Πηγή: euractiv