ΠΑΑ 2014-2020: Τα ελαιόκλαδα στον καταστροφέα και με επιδότηση

Με 14 ευρώ το στρέμμα θα επιδοτούνται οι ελαιοκαλλιεργητές, που δεν θα καίνε στο εξής τα κλαδιά της ελιάς μετά το κλάδεμα, αλλά θα τα θρυμματίζουν με τον καταστροφέα και θα τα επανατοποθετούν στο έδαφος των ελαιώνων τους για τουλάχιστον ένα εξάμηνο.

Το μέτρο αυτό ανήκει στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που πλαισιώνεται σε μια γενικότερη στόχευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά τους καλλιεργητές σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητούμενο είναι, με βάση τα θέματα και της κλιματικής αλλαγής, να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να επεξεργάζονται και να ενσωματώνονται τα υπολείμματα αυτά στο έδαφος και να βελτιώνεται η γονιμότητά του.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, η επιλογή αυτή επιχειρείται να συσχετιστεί όχι μόνο με την αύξηση της παραγωγικότητας των καλλιεργειών, αλλά και με την ορθολογικότερη χρήση στη διαχείριση του νερού, καθώς και με την ανθεκτικότητα σε θέματα ανάπτυξης βλαβερών μικροοργανισμών μέσα στο έδαφος. «Προφανώς, είναι ένα πολύ θετικό μέτρο αυτό. Πάντα, εμείς ως επιστήμονες προσπαθούσαμε να πείσουμε τους καλλιεργητές μας να αυξήσουν τα επίπεδα της οργανικής ουσίας του εδάφους τους.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει ως οικονομικό κίνητρο, είμαι σίγουρη όμως ότι οι παραγωγοί θα καταλάβουν πολύ σύντομα ότι με τον τρόπο αυτόν θα βελτιωθούν οι ιδιότητες τους εδάφους τους, θα απεξαρτηθούν από τις μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ μακροπρόθεσμα θα τους δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες παραγωγικότητας», εξήγησε η αντιπρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παραρτήματος Κρήτης, Ευγενία Στυλιανού. Μάλιστα, διευκρίνισε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή οι παραγωγοί να σταματήσουν να ακολουθούν την εσφαλμένη πρακτική της καύσης, που είναι ζημιογόνα σε όλα τα επίπεδα. 

Τα ελιόκλαδα στον καταστροφέα και με επιδότησηΘετική η πρώτη αντίδραση των παραγωγών

Φαίνεται ότι από την πρώτη κιόλας ενημέρωση για το πρόγραμμα οι παραγωγοί εκφράστηκαν με θετικό τρόπο, αφού όπως λένε γνωρίζουν καλά πως τα θρύμματα μπορούν να αποτελέσουν φυσική λίπανση και το πρόγραμμα μια «ανάσα» για τους παραγωγούς.

Όπως τονίζει ο Μιχάλης Καμπιτάκης (αγρότης, μέλος ΔΣ ΟΑΣΝΗ): «Το αμπέλι και η ελιά είναι οι πιο αδικημένοι της νέας ΚΑΠ. Οι καλλιέργειες αυτές δεν είχαν ποτέ ειδικά δικαιώματα. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ‘‘πετσοκοφτεί’’ οι επιδοτήσεις τους και έρχεται τώρα και η νέα ΚΑΠ μέχρι το 2019 που τους παίρνει περίπου το 50% από την επιδότηση. Αυτό, λοιπόν, είναι ένα καλό μέτρο, γιατί από τη μια θα δώσει μια ανάσα από τη χαμένη επιδότηση του παραγωγού και, από την άλλη, μετά από κάποια χρόνια το θρυμματισμένο ξύλο θα γίνει οργανική ουσία και αυτό σίγουρα θα είναι πολύ καλό. Μακάρι να προχωρήσει το πρόγραμμα και όχι μόνο για τα κλαδιά από τις ελιές, καθώς θα στηρίξει ουσιαστικά και τον παραγωγό, αλλά και την καλλιέργεια».

Το ποσό της ενίσχυσης, σύμφωνα με το σχέδιο του ΠΑΑ (Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) είναι για κάθε στρέμμα ελαιοκαλλιέργειας 14 ευρώ και απαιτείται πενταετής δέσμευση του παραγωγού. Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ενώ τα επιλέξιμα αγροτεμάχια θα πρέπει:

  1. Να είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη ΕΑΕ του ενδιαφερόμενου με επιλέξιμη για τη δράση καλλιέργεια (ελιά).
  2. Να κατέχονται νόμιμα καθ’ όλη την περίοδο της δέσμευσης.
  3. H ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεμαχίων να ανέρχεται σε 8 ελαιόδεντρα/στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι πρόκειται για συστηματικό ελαιώνα, ενώ ανάμεσα στις επιλέξιμες δαπάνες να συγκαταλέγεται ως πρόσθετη το κόστος των ημερομισθίων για τoν τεμαχισμό των κλαδεμάτων και την απόθεσή τους στην επιφάνεια του ενταγμένου αγροτεμαχίου.

Το κόστος για τους καταστροφείς

«Η διαδικασία καταστροφής των κλαδιών δεν είναι πιο χρονοβόρα», σημειώνει ο κ. Καμπιτάκης. «Ίσως να ήταν πιο εύκολο να τα μαζέψει κάπου ο παραγωγός και να τα κάψει, αλλά και η καταστροφή δεν είναι δύσκολη, αν έχεις τα μηχανήματα. Το κόστος για ένα τέτοιο μηχάνημα, αν ο παραγωγός έχει τρακτέρ, ξεκινάει από 2.000 ευρώ ανάλογα το μέγεθος. Εάν δεν υπάρχει τρακτέρ και η επιλογή θα είναι ένα μηχάνημα μικρού τύπου, πιστεύω ότι με 700 ευρώ ο παραγωγός θα μπορεί να το προμηθευτεί».

Τα ελιόκλαδα στον καταστροφέα και με επιδότηση
Στόχος του μέτρου είναι να δοθούν κίνητρα, προκειμένου να επεξεργάζονται και να ενσωματώνονται τα υπολείμματα στο έδαφος και να βελτιώνεται η γονιμότητά του.

Oι πυρκαγιές

Μόνο σε ό,τι αφορά το Ηράκλειο της Κρήτης, όπως εξηγεί ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών,  Μανώλης Δαμουλάκης, ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 25%-30% των πυρκαγιών ετησίως οφείλεται στην καύση κλαδιών μέσα σε καλλιέργειες, πολύ συχνά εκτός της περιόδου που επιτρέπεται. «Νομίζω ότι το μέτρο αυτό θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό των πυρκαγιών, που πολύ συχνά έχουν τεράστια έκταση και έχουν καταστρέψει στρέμματα περιουσιών».

Κάλια Πετσαλάκη