Παγκόσμιοι παίκτες στο εμπόριο φρούτων και λαχανικών και το 2018 οι Ολλανδοί

Νέο ρεκόρ εμπορίας οπωροκηπευτικών σημείωσαν τον προηγούμενο χρόνο οι ολλανδικές εταιρείες. Η αξία των εισαγωγών της χώρας αυξήθηκε κατά 5% σε 7,6 δισ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη αξία των εξαγωγών κατά 4% σε 11,3 δισ. ευρώ, στην οποία η συμμετοχή της Μ. Βρετανίας ανήλθε σε 1,2 δισ. ευρώ, πράγμα το οποίο κάνει ολοφάνερο ότι βάζει… δύσκολα το Brexit.
Περί το 70% των κρεμμυδιών της χώρας, η οποία συγκόμισε λιγότερα φέτος, όπως οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης, διακινούνται εκτός ΕΕ, με κυριότερους ανταγωνιστές τη Σενεγάλη, την Ακτή Ελεφαντοστού και τη Γουινέα. Το θερμό καλοκαίρι ήταν ευεργετικό για τους καλλιεργητές και έφερε υψηλότερες τιμές. Οι εξαγωγές στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 6% και προς τη Μ. Βρετανία έφτασαν το 1,2 δισ. ευρώ. Η τελευταία, μάλιστα, είναι η μεγαλύτερη αγορά για την Ολλανδία, με ποσοστό 10%. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη προς τα εκεί σημειώθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο. Τα κορυφαία πέντε εξαγωγικά προϊόντα, ντομάτες, κρεμμύδια, στρογγυλές πιπεριές, αγγούρια και αχλάδια καταλαμβάνουν το 70% περίπου. Ο τομέας των οπωροκηπευτικών κάνει ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου το εξαγωγικό εμπόριο να συνεχιστεί ομαλά μετά το Brexit. Η Γαλλία με συμμετοχή 10% στις εξαγωγές της Ολλανδίας και η Ισπανία με 12% πραγματοποίησαν, επίσης, μεγαλύτερες εισαγωγές από τη χώρα.
Το προϊόν με τη μεγαλύτερη εξαγωγική δραστηριότητα είναι η ντομάτα, η οποία κατά 90% διακινείται κυρίως σε χώρες της ΕΕ. Με το σύγχρονο δίκτυό του, ο ολλανδικός τομέας φρούτων και λαχανικών καταφέρνει να εκπληρώνει τον ρόλο του και ως εισαγωγέα. Επιπλέον, προσθέτει αξία στα προϊόντα, ωριμάζοντάς τα και προωθώντας τα έτοιμα για κατανάλωση.
Τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 7%, σημείωσε ο τομέας των φρούτων. Οι τρεις σημαντικότεροι προορισμοί γι’ αυτά εκτός ΕΕ είναι η Νορβηγία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ. Αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές αχλαδιών από την Ολλανδία και σε Κίνα, Νορβηγία και Καζακστάν. Περίπου τα 2/3 των εισαγωγών της προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ και, πιο συγκεκριμένα, σταφύλια από την Αφρική, μήλα από τη Χιλή και μπανάνες από την Κόστα Ρίκα και το Εκουαδόρ.