Παρίσι: 2 νεκροί και 7 συλλήψεις στην επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής

Διέφυγε τη σύλληψη ο βασικός στόχος της επιχείρησης

Δύο επιβεβαιωμένοι νεκροί, εκ των οποίων μια γυναίκα που ανατίναξε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένη και επτά συλλήψεις είναι το αποτέλεσμα της μεγάλης αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της γαλλικής αστυνομίας στο Σεν Ντενί, στο βόρειο Παρίσι, η οποία έληξε πριν λίγο. Την ανακοίνωση του τερματισμού έκανε πριν λίγο ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν δοθεί νωρίτερα από αστυνομικές πηγές.

Επτά άνθρωποι συνελήφθησαν: τρεις στο διαμέρισμα-στόχο της επιχείρησης, δύο σε γειτονικά διαμερίσματα και δύο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκε ακόμη μία περαστική ενώ από αστυνομικές πηγές έγινε γνωστό ότι ένας αστυνομικός σκύλος έπεσε νεκρός κατά την έναρξη της.

Στόχος της επιχείρησης ήταν η σύλληψη του Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, ενός Βέλγου τζιχαντιστή για τον οποίο πιστεύεται ότι είναι ο εγκέφαλος των αιματηρών επιθέσεων της περασμένης Παρασκευής στη γαλλική πρωτεύουσα. Ο Αμπααούντ δεν βρίσκεται μεταξύ των συλληφθέντων και η ταυτότητα των νεκρών δεν έχει μέχρι στιγμής γίνει γνωστή.
Κατά την επιχείρηση, τραυματίστηκαν επίσης αστυνομικοί, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην έρευνα, η οποία ωστόσο δεν διευκρίνισε πόσοι και αν είναι σοβαρά.

Ο Αμπααούντ, ο οποίος θεωρούνταν αρχικά ότι διοργάνωσε τις επιθέσεις από τη Συρία, πιστεύονταν τώρα ότι βρίσκεται μεταξύ της ομάδας των ανθρώπων που οχυρώθηκαν στο διαμέρισμα το οποίο έχει περικυκλώσει η αστυνομία στο Σεν Ντενί, το προάστιο αυτό που βρίσκεται κοντά στο Σταντ ντε Φρανς, μια από τις περιοχές στις οποίες έγιναν οι επιθέσεις της Παρασκευής, δήλωσε παράλληλα δικαστική πηγή.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν νωρίς το πρωί ότι σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία στο κέντρο του Σεν Ντενί, όπου διεξάγεται από την αυγή η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής. “Όλοι πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους. Εξακολουθούν να βρίσκονται ένοπλοι οχυρωμένοι μέσα στο διαμέρισμα”, είπε νωρίς το πρωϊ το τοπικό μέλος του κοινοβουλίου, ο Ματιέ Ανοτέν, στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

Επίσης έχει διακοπεί η λειτουργία του μετρό, των λεωφορείων και του τραμ που εξυπηρετεί το Σεν Ντενί λόγω της επιχείρησης, σύμφωνα με την διοίκηση των μέσων μεταφοράς RATP.