Πιερία: Πρακτική εκπαίδευση γεωπόνων στη «Ψυχρή Μεταχείριση»

Πιερία: Πρακτική εκπαίδευση γεωπόνων στη «Ψυχρή Μεταχείριση»

Εκπαίδευση φυτοϋγειονομικών ελεγκτών στη διαδικασία της «Ψυχρής Μεταχείρισης» (Cold Treatment) των εξαγόμενων νωπών οπωροκηπευτικών διοργανώθηκε από το τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2016, σε Θεσσαλονίκη και Κατερίνη.

Στόχος της εκπαίδευσης, η πιστοποίηση 25 Ελλήνων φυτοϋγειονομικών ελεγκτών (γεωπόνων), μεταξύ των οποίων και τριών γεωπόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Πιερίας, από το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, στη διαδικασία.

Η ψυχρή μεταχείριση ξεκινά στα ελληνικά συσκευαστήρια και ολοκληρώνεται κατά τη μεταφορά των εξαγόμενων φορτίων νωπών οπωροκηπευτικών (π.χ. ακτινιδίων, εσπεριδοειδών) στις ΗΠΑ, με σκοπό την εξάλειψη της μύγας της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Το θεωρητικό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το πρακτικό στην Καρίτσα Πιερίας.

Όπως, ανέφερε, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, η εκπαίδευση των γεωπόνων στα συστήματα διασφάλισης ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων για τις ΗΠΑ, εξασφαλίζει και διευρύνει τις ευκαιρίες για το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών για τα τοπικά μας εξαγωγικά προϊόντα, καθώς πιστοποιούνται με βάση το αμερικανικό σύστημα ασφάλειας τροφίμων.