Πιο νόστιμα και από λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λάχανα της Αγ. Βαρβάρας Ηρακλείου Κρήτης κερδίζουν έδαφος διαρκώς

Πιο νόστιμα και από λαχανάκια Βρυξελλών

Μπορεί να μην έχουν την ίδια αίγλη με τα λαχανάκια Βρυξελλών, έχουν όμως μέχρι και τη δική τους κρητική μαντινάδα. «Εγώ θα ’πα να παντρευτώ απ’ την Αγιά Βαρβάρα απούχει κοπελιές καλές και λάχανα μεγάλα», λένε οι ντόπιοι, ωστόσο η φήμη του προϊόντος έχει ξεπεράσει τα γεωγραφικά όρια της Κρήτης.

Η καλλιέργεια του λάχανου στην περιοχή ενισχύει την τοπική οικονομία, ενώ μέχρι σήμερα η εικόνα των στημένων πάγκων κατά μήκος του χωριού, που οι παραγωγοί πωλούν τα λάχανά τους συνήθως έξω από τα σπίτια τους κερνώντας πάντα και μια ρακή, δημιουργεί εικόνες από άλλες εποχές. «Τα λάχανα της Αγίας Βαρβάρας είναι φημισμένα για τη γεύση τους και αυτό έχει να κάνει με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματολογικές συνθήκες του χωριού μας», σημειώνει ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας, Νίκος Καμνάκης.

Η ορεινή Αγία Βαρβάρα, με τις συχνές βροχοπτώσεις στις νοτιοανατολικές απολήξεις του Ψηλορείτη, στηρίζεται κυρίως στην αγροτική οικονομία. «Κάθε χρόνο οι περίπου 350 παραγωγοί από την Αγία Βαρβάρα διοχετεύουν στην αγορά από τον Αύγουστο μέχρι και τον Μάρτιο 100 και πλέον τόνους από το φημισμένο λάχανο της περιοχής μας. Οι αγορές στις οποίες καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος τους είναι του Ηρακλείου, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τα λάχανα της Αγίας Βαρβάρας ζητούν επιλεκτικά έμποροι και της Αθήνας.

Φέτος, μάλιστα, που στη διαδικασία της καλλιέργειας έχουν μπει και νέοι παραγωγοί, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουμε τους 130 τόνους με τάση να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η παραγωγή», διευκρινίζει ο κ. Καμνάκης.

Οι παραγωγοί μαζί με τον πολιτιστικό σύλλογο, θέλοντας να αναδείξουν το προϊόν, έφτιαξαν λαχανοσαλάτα για ρεκόρ Γκίνες, απλώνοντάς τη σε πάγκους κατά μήκος του χωριού (σχεδόν 3 χλμ.) για την οποία χρειάστηκαν περίπου τρεις τόνοι από το ντόπιο αφράτο λάχανο.

Η διαφορά του από τα άλλα είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την παρασκευή σαλάτας, αλλά και μαγειρεμένων φαγητών, όπως, για παράδειγμα, οι λαχανοντολμάδες.

Κάλλια Πετσαλάκη