Προϊόντα ΠΟΠ: Ο μακρύς κατάλογος που παραμένει γράμμα κενό

Αν και η Ελλάδα έχει έναν μακρύ κατάλογο με προϊόντα ονομασίας προέλευσης αλλά και γεωγραφικής ένδειξης, επί της ουσίας αυτά δεν έχουν καμία χρησιμότητα και δεν έχουν αξιοποιηθεί.

Η δική μας ποικιλία διαφέρει. Εμείς φτιάχνουμε λάδι από τσουνάτη ελιά, γι’ αυτό είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Α, και από τότε που έγινε ΠΟΠ έχετε αυξήσει τις πωλήσεις σας, το πουλάτε εκτός Κρήτης; Κάνετε εξαγωγές;

Α όχι, όχι, εμείς χύμα πουλάμε. Ε, δεν το πολυχρησιμοποιούμε το ΠΟΠ.

Ο παραπάνω διάλογος είναι αυθεντικός και πραγματοποιήθηκε με παραγωγό από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό που παράγει το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο «Σέλινο» Κρήτης, το οποίο έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ από το 2008.

Η κατοχύρωση ενός προϊόντος ως ΠΟΠ, χωρίς στη συνέχεια να γίνεται καμία προσπάθεια αξιοποίησης του «τίτλου» είναι η που ακολουθείται στην Ελλάδα. Πρόκειται, όμως, για διαδικασία που απαιτεί χρόνο, χρήμα και δουλειά και δεν έχει νόημα να σπαταλώνται για… την τιμή των όπλων.

103 ελληνικά προϊόντα διατροφής (εκτός από τα κρασιά) είναι κατοχυρωμένα ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προϊόντα Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, περισσότερα από τα μισά παραμένουν άγνωστα -εκτός ίσως από την περιοχή που παράγονται- ενώ αρκετά τείνουν κυριολεκτικά προς εξαφάνιση. Έτσι δίπλα στα μήλα Ζαγοράς, το αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα φασόλια Πρεσπών και τη γραβιέρα Νάξου που έχουν κάνει καριέρα ως ΠΟΠ, στον κατάλογο φιγουράρουν η κοσνερβολιά Ροβιών, η κονσερβολιά Αταλάντης, το ελαιόλαδο Κεφαλονιάς, το κελυφωτό φιστίκι Φθιώτιδας και άλλα προϊόντα, παντελώς άγνωστα ακόμα και στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, ο νομός Χανίων παράγει 4 ελαιόλαδα ΠΟΠ, ο νομός Ηρακλείου άλλα τέσσερα ενώ συνολικά έχουν κατοχυρωθεί 10 ελαιόλαδα από την Κρήτη ως ΠΟΠ. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να επισημάνουμε ότι οι καταναλωτές σε Ελλάδα αλλά και εξωτερικό αναζητούν ελαιόλαδο Κρήτης, το οποίο σε μεγάλες ποσότητες πωλείται χύμα και ανώνυμο.

Την ίδια στιγμή που τα περισσότερα προϊόντα που έχουν κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ στην ΕΕ, ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί. Η περιφέρεια Κρήτης (για παράδειγμα) αναφέρει ότι θα συντάξει φακέλους για την κατοχύρωση και άλλων Προϊόντων ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Το κόστος της σύνταξης ενός ολοκληρωμένου φακέλου ώστε να κατατεθεί αίτηση για την κατοχύρωσή του ως ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση φτάνει τα 15.000 ευρώ, σύμφωνα με την Περιφέρεια, που είναι έτοιμη να αναλάβει το κόστος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «Ύπαιθρος Χώρα» που κυκλοφορεί