Που λεφτά για ανανέωση στόλου;

Δεν άρεσε στα μέλη του Συνδέσμου Εισαγωγέων-Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) η απόφαση –υπέρ των οικονομικά ασθενέστερων αγροτών– που υπέγραψε ο αν. υπουργός ΑΑΤ, Μ. Μπόλαρης, με σκοπό να δώσει παράταση (2ετή) τόσο στην εφαρμογή αντιρρυπαντικής τεχνολογίας στα τρακτέρ, όσο και στην υποχρεωτικότητα διατάξεων προστασίας έναντι ανατροπής (5ετή).
Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ακούγεται λογικό ο ΣΕΑΜ να ζητά από την πλευρά του να επισπευσθεί η ανανέωση του στόλου των ελληνικών τρακτέρ με τα οφέλη που παραθέτει σε ανακοίνωσή του (μείωση κόστους παραγωγής, αύξηση ανταγωνιστικότητας κ.ά.). Όμως, σε μια εποχή όπως αυτή που διανύουμε και με δεδομένα τα δυσθεώρητα προβλήματα ρευστότητας των αγροτών, ποιος μπορεί να ζητήσει ή επιβάλει ανανέωση ή τροποποίηση (και τα δύο ιδιαίτερα κοστοβόρα) των τρακτέρ που χρησιμοποιούνται; Πώς ο αγρότης, έχοντας να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στα φορολογικά και ασφαλιστικά του, θα βρει επιπλέον εισόδημα για νέα μηχανήματα ή για βελτιώσεις; Μήπως όλα θα πρέπει να γίνουν στον σωστό χρόνο και με το κόστος να συμβαδίζει αφενός με τις ανάγκες των αγροτών και αφετέρου με τη σημερινή οικονομική συγκυρία; Σίγουρα, όλα αυτά θα έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί σε προηγούμενο χρόνο, πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Τώρα, όμως, μήπως πρέπει να βάλουμε μπροστά το θέμα της επιβίωσης και όχι του κέρδους;
Στηρίζουμε τους αδύναμους
Για το θέμα, ο αναπληρωτής υπΑΑΤ, Μάρκος Μπόλαρης, ανέφερε στην «ΥΧ»: «Οι παρεμβάσεις του υπουργείου, τόσο οι νομοθετικές όσο και οι κανονιστικές, λαμβάνονται πάντα μέσα στον πραγματικό χρόνο και κάτω από τις παρούσες οικονομικές – κοινωνικές συγκυρίες της χώρας και ειδικότερα της κατάστασης στον παραγωγικό τομέα. Στόχος των παρεμβάσεων είναι:
α. να υποστηριχθεί ο παραγωγός, ιδιαίτερα ο πιο αδύναμος,
β. να συμβάλουμε στη μείωση του κόστους παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη στην τροποποίηση αφ’ ενός αναβολή του περιορισμού περί αντιρρυπαντικής τεχνολογίας και αφ’ ετέρου παράταση πενταετίας σε γεωργικούς ελκυστήρες να εφοδιαστούν με διάταξη προστασίας, κινείται εντός του σχετικού νομοθετικού πλαισίου των περισσότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, υπηρετεί την αρχή της αναλογικότητας, ώστε πολλοί τύποι μεταχειρισμένων ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην Ευρώπη, να μπορούν να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα.
Υπογραμμίζεται, ότι η τροποποίηση αφορά κατά πλειοψηφία ιδιοκτήτες γεωργικών μηχανημάτων που είναι παραγωγοί με χαμηλό εισόδημα, μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι σε λίγα χρόνια θα συνταξιοδοτηθούν. Δεν είναι λογικό, υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, να υποχρεωθούν σε αλλαγή των μηχανημάτων τους, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα το κόστος της οικογενειακής επιχείρησης και αντίστοιχα το κόστος παραγωγής».
Και πρόσθεσε: «Καθοριστική είναι η ύπαρξη διάταξης προστασίας επί των ελκυστήρων, αφού αυτή προστατεύει την ίδια τη ζωή των παραγωγών. Επειδή κρίνεται και είναι εξαιρετικά σοβαρό, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους χρήστες των ανωτέρω μηχανημάτων για τη λήψη όλων εκείνων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή εκτέλεση των εργασιών τους στην ύπαιθρο.
Είναι απολύτως σαφές ότι το υπουργείο, με την υπουργική απόφαση, τοποθετείται, επιλέγοντας να στηρίξει τον αδύναμο παραγωγό σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, δίνοντας προτεραιότητα στο αναγκαίο και εφικτό, κι όχι να λειτουργήσει σαν να μην υπήρχε κρίση, οπότε θα είχε προβάδισμα το επιθυμητό.
Υπό τις παρούσες συνθήκες, θεωρώ ότι η όποια οικονομική ρευστότητα διαθέτουμε στον αγροδιατροφικό τομέα, είναι σκόπιμο να κατευθυνθεί στα απαραίτητα κρίσιμα στοιχεία που θα προσθέσουν στο παραγόμενο προϊόν την καινοτομία, την τυποποίηση, την πιστοποιημένη ποιότητα, ως το συγκριτικό πλεονέκτημα και διαβατήριο για την επίτευξη προστιθέμενης αξίας τόσο για τον Έλληνα παραγωγό όσο και για την εθνική οικονομία, καθώς το προϊόν του μπορεί να ανταγωνιστεί με αξιώσεις στις ελληνικές και στις διεθνείς αγορές».
Εξυπηρετείτε συμφέροντα
Από την πλευρά του ο ΣΕΑΜ, σε επιστολή του, την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του, Σάββας Μπαλουκτσής, τονίζει: «Είναι κρίμα, πριν καλά-καλά “σβήσουν τα φώτα” της AGROTICA, στην διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην τεχνολογία των γεωργικών μηχανημάτων, να έρχεται η επίσημη Ελληνική Πολιτεία και να δίνει “κίνητρα”, προκειμένου ο ήδη γερασμένος στόλος των γεωργικών μηχανημάτων στην Ελλάδα να γίνει υπέργηρος! Και, βεβαίως, να παρατείνει τον κίνδυνο για θανατηφόρα ατυχήματα από ανατροπές ελκυστήρων, με την αναβολή της υποχρεωτικής τοποθέτησης πλαισίου ασφαλείας».
Συμπληρώνει, επίσης, ότι «θεωρούμε πρόκληση, το ίδιο το υπουργείο, να διαδίδει τη σύντομη έναρξη του νέου προγράμματος ΠΑΑ και των νέων Σχεδίων Βελτίωσης που αυτό θα περιλαμβάνει, και παράλληλα να παρατείνει την εισαγωγή ακατάλληλων, ρυπογόνων και αντιπαραγωγικών ελκυστήρων, που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, αποσβεστεί και απαξιωθεί σε άλλες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα χώρες. Και ας μη γελιόμαστε, κύριε υπουργέ, δεν ενδιαφέρονται οι αγρότες και οι εισαγωγείς για απαξιωμένα και φτηνά τρακτέρ. Ενδιαφέρονται μόνο για το νέο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, να είναι ευέλικτο, ρεαλιστικό, προσιτό και να δίνει την ευκαιρία για ουσιαστική αναβάθμιση του εξοπλισμού και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα. Η παράταση της εισαγωγής των ‘’σαράβαλων’’ ελκυστήρων, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές καμιάς φάσης της αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, μάλλον ενδιαφέρει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία όμως είναι “ξένα” προς την προσπάθεια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας».