Πρεμιέρα για την κρητική «τεκίλα»

Με το όνομα Opountia Spirit κέρδισε ήδη τις εντυπώσεις στην «πρώτη» της

Έκανε την πρώτη της εμφάνιση η λεγόμενη κρητική «τεκίλα», το οινοπνευματώδες ποτό από την απόσταξη φραγκόσυκων. Οπουντία Σπίριτ (Opountia spirit) είναι το όνομά της και η παρουσίασή της στην 5η έκθεση «Κρήτη – Η μεγάλη συνάντηση», που πραγματοποιήθηκε στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στην Αθήνα, συγκέντρωσε μεγάλο ενδιαφέρον, όπως εξηγούν τα μέλη του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αλόης, Φραγκόσυκου και Αρωματικών «Μινωική Γη».

Η Ονομασία Οπουντία

Η ονομασία στο απόσταγμα δόθηκε με άξονα ότι η λέξη «οπουντία» είναι η λατινική ονομασία της φραγκοσυκιάς και προέρχεται από την αρχαία ελληνική πόλη Οπούς (Opus) όπου, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, φύτρωνε ένα εδώδιμο φυτό, το οποίο μπορούσε να διαδοθεί με ριζοβολία από τα φύλλα του. «Είναι κάτι μεταξύ ρακής και τεκίλας, πλησιάζει όμως περισσότερο την τεκίλα. Το κατεβάσαμε στους 35 βαθμούς για να είναι πιο ελαφρύ ως ποτό και άρα ευκολότερο στην πόση», εξήγησε στην «ΥΧ» ο γραμματέας του Συνεταιρισμού, Γιώργος Σπυρόπουλος. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είναι μεγάλη η ανταπόκριση από την ημέρα που παρουσιάστηκε το ποτό, καθώς ήδη έχει υπάρξει ενδιαφέρον για να μπει σε μεγάλες αλυσίδες τροφίμων και ποτών.

Το Οπουντία Σπίριτ κυκλοφορεί σε μπουκάλια των 200 ml, ενώ υπάρχουν και των 50ml που θα χρησιμοποιηθούν και θα διατεθούν, όπως είπε ο κ. Σπυρόπουλος, κυρίως για διαφημιστικούς λόγους. «Δεν βγάλαμε μεγάλες ποσότητες. Επιλέξαμε να μπούμε προσεκτικά στην αγορά με ένα προϊόν που, όπως λένε και όσοι το δοκίμασαν για πρώτη φορά, είναι ευχάριστο. Έχει την ‘‘αψάδα’’ της ρακής, τα αρώματα και τις γεύσεις του φραγκόσυκου και στο τέλος έχει μια γλυκιά επίγευση» είπε ο κ. Σπυρόπουλος, που εξήγησε ότι η θέρμη με την οποία υποδέχθηκε ο κόσμος το ποτό, μπορεί να αποτελέσει μια πρώτης τάξης ευκαιρία για όσους παραγωγούς έχουν κλασικές καλλιέργειες που δεν αποδίδουν.

Στην ίδια έκθεση παρουσιάστηκαν και τα υπόλοιπα προϊόντα του συνεταιρισμού, όπως μαρμελάδες, σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου, για τα περισσότερα εκ των οποίων ο συνεταιρισμός έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο εξαγωγής στο Ντουμπάι.

Κάλια Πετσαλάκη

Διαβάστε ακόμη: Η τεκίλα από την Κρήτη που είναι έτοιμη να κατακτήσει και το Ντουμπάι